vliegveld Tempelhof bezoeken in Berlijn

“Doorlopen, anders sluit ik je op!” Ze bedoelt het vast goed, al klinkt ze alles behalve sympathiek. Ik loop een paar passen sneller en sluit me aan bij de groep. Ik voel er niks voor om een nachtje te slapen in het verlaten vliegveld Tempelhof Berlijn. Het kleinste vliegveld van Berlijn sloot in 2008 zijn deuren. Je kunt vrij wandelen over de landingsbanen en het stadspark, maar wil je de gebouwen van vliegveld Tempelhof bezoeken dan moet je een rondleiding boeken.

hal in vliegveld tempelhof

Ik volg een rondleiding met gids op vliegveld Tempelhof. Eigenlijk bezoek ik verlaten gebouwen en andere urbex locaties liever zonder gids, dat kan nu niet – op het verlaten vliegveld zijn te veel mensen en te veel beveiliging. 

Tip: boek hier je rondleiding door vliegveld Tempelhof.

rondleiding Tempelhof Berlijn

Zo gejaagd als ik in het dagelijks leven kan zijn, zo rustig ben ik als ik de camera in de hand heb. Helemaal zen probeer ik het onderste uit de kan te halen en een zo mooi mogelijk plaatje te schieten. Soms kan dat echter niet en moet het in een keer goed zijn, als bij een persreis of bij een rondleiding door vliegveld Tempelhof Berlijn.

Tempelhof is ontzettend fotogeniek! Als je houdt van verlaten gebouwen, urbex locaties en architectuur is dit een hotspot in Berlijn die je niet mag missen.

Ik kies voor een algemene rondleiding door het vliegveld, dat in 2008 nog in gebruik was. Nu staat Tempelhof Berlin grotendeels leeg. De ladingsbaan is een groot stadspark met een verdwaald vliegtuig. Het hoofdgebouw is een voorbeeld van de megalomane nazi-architectuur. Heel even was dit het grootste gebouw ter wereld.

De geschiedenis van het vliegveld Tempelhof

Het vliegveld van Tempelhof was ooit het grootste en drukste vliegveld ter wereld. In de jaren ’20 stegen de eerste vliegtuigen op. In de jaren ’30 is het gebouw fors uitgebreid tot zijn huidige vorm. Met een lengte van 1,2 kilometer is vliegveld Tempelhof het langste gebouw ter wereld. Het paradepaardje van de Duitse luchtmacht is door de oorlog nooit afgemaakt.

landingsbaan van vliegveld tempelhof

Het gebouw ademt geschiedenis. Ik loop door het restaurant waar ooit Duitse officieren samenkwamen. Ik loop door de schaars verlichte bunker van de Wehrmacht bizarre muurschilderingen. Opeens valt mijn oog op een verloren hakenkruis. Dan zie ik een basketbalveld en de gedemonteerde bowlingbaan van de Amerikanen na de oorlog. 

De Tempelhof rondleiding slaat ook de bagagebanden en incheckbalies niet over. Je zou het bijna vergeten, maar het verlaten vliegveld Tempelhof is een passagiersvliegveld geweest.

Fotografie in het voormalige vliegveld Tempelhof

Aan de buitenkant van vliegveld Tempelhof zijn nog veel originele details zichtbaar die herinneren aan de Nazi-architectuur. Er pronken adelaars op de muur van het verlaten gebouw als symbool van een machtig rijk. Ik zie bordjes die de stroom passagiers in goede banen moeten leiden. En natuurlijk de naam van het vliegveld in neonletters, het zijn leuke details voor op de foto.

De landingsbaan is een groot stadspark waar gewandeld, gefietst en zelfs gekitesurft wordt. Op zonnige dagen trekt Berlijn er op uit om te picknicken en te genieten van straatartiesten. Berlijn Tempelhof is een originele plek voor straatfotografie.

Marmer en beton geven het gebouw zijn typische uitstralingen. Ideaal voor liefhebbers van architectuurfotografie.

Ik zou uren door deze verlaten locatie kunnen dwalen. Helaas kan en mag dat niet. 

Vliegveld tempelhof bezoeken met het OV

Vliegveld Tempelhof ligt midden in Berlijn. Het verlaten vliegveld in Duitsland is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Als je met de metro naar het vliegveld wilt, kun je uitstappen bij U-bhf Platz der Luftbrücke (U6). De metro stopt voor de ingang van het hoofdgebouw.

Tip: Als je van verlaten gebouwen houdt, moet je Beelitz Heilstätten opnemen bij je bezoek aan Berlijn