Doen in Armenië: Yerevan en de Debed-Vallei

Armenië, wat ben je mooi. Ongerepte natuur, eeuwenoude kloosters, lieve mensen en bijzonder industrieel erfgoed. In deze blog laat ik je zien wat te doen in Armenië.

Rondreis Armenië en Georgië

In de meivakantie bezoek ik Armenië en Georgië. Een openjaw-ticket (ticket naar meerdere bestemmingen) is nauwelijks duurder dan een retourtje. Op het moment van boeken heb ik nog geen idee wat te doen in Armenië en Georgië. Nu kan ik van beide (kort) genieten en later een keer terugkomen voor andere bezienswaardigheden in de regio.

In deze blog lees je meer over Georgië.

Doen in Armenië: laat je betoveren door Yerevan

Ik land laat in de avond in de Armeense hoofdstad Yerevan.

Yerevan is een stad waar oude tradities hand in hand gaan met het heden. Ik laat me verrassen door de charme van de Armeense hoofdstad en laat me leiden naar de verborgen juweeltjes en iconische plekken die Yerevan tot een onvergetelijke bestemming maken. Vooral de oude bibliotheek van Yerevan is erg bijzonder!

Door naar Alaverdi en de Debed-Vallei

Na een aantal dagen in Yerevan reis ik met een Marshrutka (minibus) naar Alaverdi.

In de Sovjettijd was Aleverdi een belangrijke industriële stad. Uit de bergen werden ertsen gedolven die verwerkt weden in vallei in de machtige USSR. Tegenwoordig is er ook nog industrie in Aleverdi, maar minder. Een groot deel van de gebouwen zijn leeg en vervallen. Kapotte ruiten, graffiti, grote roetige pijpleidingen, een enkele verlaten auto en trein.

Nog altijd wordt er gemijnd in Alaverdi, zij het op kleinere schaal dan een aantal decennia geleden. In het centrum van het stadje is nauwelijks nog industrie te vinden, maar net ten noorden van het centrum wordt nog flink gewerkt aan de oevers van de rivier.

De meeste arbeiders wonen echter niet in de diepte van de vallei, maar tegen de flanken van de heuvels aan. Zij gaan per kabelbaan naar het werk – niet iedereen kan zich een auto veroorloven.

De tijden van de kabelbaan zijn aangepast aan de werktijden van de arbeiders. Voor nog geen halve euro mag je ook als toerist mee. Snel gaat de rit niet, maar dat maakt niet uit. Vanaf de gondel heb je een prachtig uitzicht over het dal, de Debed rivier en de fabrieken.

Ontdekking van de MiG

Aleverdi is tevens de geboorteplaats van de gebroeders Mikoyan. Broer Anastas Mikoyan was een politicus ten tijde van de Sovjet-Unie, terwijl broer Artjom Mikoyan een vliegtuigontwerper was. Samen met Gurevich was deze Mikoyan verantwoordelijk voor het ontwerp van de MiG, een gevechtsvliegtuig dat onder andere is ingezet bij de bevrijding van Europa aan het eind van de tweede wereldoorlog. Later vochten de MiGs niet meer samen met, maar tégen de geallieerde. Onder andere in Vietnam en Korea.

In het kleine museum staat één van de eerste MiGs tentoongesteld.

Kerken en kloosters in Alaverdi

De industriële en communistische invloeden zijn niet de reden dat mensen naar Aleverdi trekken. De meeste toeristen blijven er niet eens overnachten, maar passeren het dorpje Aleverdi terwijl ze een snelle stop maken bij het Sanahin en Hagragh Monastery. Deze toeristen kiezen voor een dagtrip met de bus vanuit Yerevan, of bezoeken de kloosters als onderdeel van een groepsreis door Armenië en Georgië.

sanahin klooster armenie

Ik kies er voor om in Alaverdi te overnachten zodat ik meer tijd heb voor de kloosters en ik de mogelijkheid heb vroeg te vertrekken en de groepen toeristen te ontlopen. 

Armenië is een aanrader voor iedereen die van ruige natuur en oude klooster houdt. Zie ook mijn top 5 van Armeense kloosters.

Overnachten in Alaverdi

Ik slaap in en leuke homestay in Alaverdi. Isis Guesthouse heeft alles wat ik nodig hebt: de bedden zijn fijn, de vriendelijke eigenaresse kan helpen met het regelen van vervoer voor mijn rondreis door Armenië én ze is en voortreffelijke kok.

Tip: boek hier meteen een kamer in Alaverdi.

Eten in Armenië

Yerevan is een smeltkroes van culturen. Dat zie je terug in verschillende restaurants: de van Libanees tot traditioneel en mediteraan, Armenië heeft het allemaal. In de Debed-Vallei is de keus beperkter, daar eet ik vooral lokale gerechten met eerlijke ingrediëten uit eigen tuin (of de tuin van de buren).

Er is veel te doen in Armenië. Deze eerste kennismaking was geweldig: ik wil beslist een keer terug.