Rondreis Bali met een baby (tips)

Er zijn ouders die geen verre reizen (meer) willen maken. Er zijn ouders die de sprong in het diepe durven te wagen. De eerste keer is een beetje spannend, maar reizen naar Bali met baby gaat prima! Ik geniet van onze quality time.

Bali is geen onbekende plek voor mij. Ik ben er meer dan tien keer geweest wanneer ik met mijn kind naar Bali reis. Op het moment dat ik het vliegtuig in stap, is de kleine reiziger drie maanden oud.

Voor vertrek zit ik met een aantal vragen. In deze blog kijk ik terug op een mooie reis en beantwoord ik de vragen die ik voor vertrek had. Daarbij deel ik extra tips voor Bali met een baby! Zo kun ook jij genieten van een onbezorgde vakantie naar Bali met een baby.

Welke route kies je voor je rondreis op Bali met een baby?

Ik heb bewust gekozen om vier weken op Bali te blijven en Bali niet te combineren met andere eilanden in Indonesië. De reisafstanden op Bali zijn klein. Ik heb bijna nooit langer dan een tot twee uur achter elkaar in de auto hoeven zitten. De levensstandaard is hoog en de gezondheidszorg is goed. Zaken die fijn zijn tijdens een eerste verre reis met baby.

Er zijn geen dingen die ik perse wil zien tijdens deze rondreis naar Bali met een baby. We doen lekker rustig aan en bepalen tijdens deze gezinsvakantie van dag tot dag wat we willen doen.

Zijn er kindvriendelijke hotels op Bali?

Balinezen zijn dol op kinderen. Reis je naar Bali met een baby? Je bent welkom in bijna ieder hotel. Vaak is de overnachting van de baby gratis, zeker wanneer de baby bij de ouders in bed slaapt. Soms betaal je een kleine vergoeding voor het gebruik van een babybedje (6 euro per nacht).

Tijdens mijn reis naar Bali met een baby verblijf ik het liefst in een huisje of appartement. Bali heeft gelukkig meer keus dan alleen hotels en all inclusive resorts! Ik kies ervoor om meerdere nachten op de zelfde plek te blijven. Tijdens mijn rondreis door Bali met baby overnacht ik in de volgende kindvriendelijke hotels:

Alle hotels hebben warm water, airco, meestal een zithoek, een koelkast en een fijn zwembad. Dat vind ik erg belangrijk tijdens mijn eerste Bali rondreis met kind.

Kun je op Bali zwemmen met een baby?

Tijdens mijn rondreis op Bali met een baby kies ik voor hotels met zwembad. Onze kleine reiziger houdt van zwemmen! Natuurlijk kan ze nog niet zelf zwemmen, ze blijft drijven door een zwemring om de nek. Ik heb zwemluiers meegenomen vanuit Nederland. Deze zijn slecht te krijgen op Bali.

Zwembaden van hotels op Bali zijn niet verwarmd. Het ondiepe deel van het zwembad is meestal warm genoeg voor mijn kleine meisje.

Ik heb in Nederland al zonnebrandcrème gekocht. Factor vijftig, speciaal voor baby’s. Dus zonder alcohol en parfum. Zonnebrandcrème op Bali is vaak duurder dan in Nederland en de beschermingsfactor is vaak lager. Mijn kleine reiziger had bovendien een zwempakje met UV-bescherming. Het is best lastig een UV-shirt maat 62-68 te vinden (de meeste merken beginnen bij maat 80). Uiteindelijk vind ik ze online bij de Hema. Tijdens de warmste uren van de dag ga ik niet zwemmen met de baby. Het beste moment voor ons is eind voor de middag, vlak voordat haar nacht begint.

Speelgoed voor onderweg voor een baby

Ik heb altijd gedacht dat baby’s zich prima kunnen vermaken zonder speelgoed. En dat speelgoed voor onderweg overbodig is. Maar hé, een vlucht van 17 uur is best lang. Zeker met een huilende baby. Zowel voor jou als voor je medepassagiers. Nee, dan neem ik liever speelgoed voor onderweg mee.

Het favoriete speelgoed van mijn baby van 3 maanden zijn haar mama en papa. Maar ze kan ook uren staren en graaien naar haar trilfiguur of de speeltjes aan de babygym. De babygym is te groot om mee te nemen, maar een speelboog is fijn speelgoed voor onderweg voor een baby! Zelfs voor in het vliegtuig, je kunt de speelboog makkelijk aan het wiegje bevestigen. 

Extra voordeel: door een (hydrofiele) doek over de speelboog te leggen, kan ik het wiegje in het vliegtuig verduisteren. Ideaal! Zo wordt de baby minder afgeleid door wat er om haar heen gebeurt en slaapt ze stukken beter. 

Geen zin in een DIY-project tijdens een nachtvlucht? Er zijn ook universele covers voor een wiegje te koop.

Moet je luiers meenemen naar Bali?

Op Bali kun je luiers kopen. Je vindt ze onder andere in de grotere vestigingen van de Indomaret, Alfamart, Pepito Market, Bintang Supermarket en de Carrefour. Goede luiers op Bali zijn van Pampers en het Japanse merk Mamy Poko. De kwaliteit is iets slechter dan de Nederlandse variant, maar het is bijna niet te doen om voor 4 weken aan luiers mee te slepen. De eerste rondreis Bali met kind vraagt wat extra voorbereiding en extra bagage, maar ter plekke is veel te koop.

Billendoekjes zijn ook gewoon te krijgen in de supermarkt. Ze zijn meer geparfumeerd dan de doekjes in Nederland. Heeft jouw kindje een gevoelige huid? Dan zou ik zeker voldoende billendoekjes uit Nederland meenemen op vakantie. Je kunt op Bali Sudocrème kopen.

Kleine supermarkten in niet-toeristische gebieden hebben niet altijd luiers.

Kun je babyvoeding kopen op Bali?

In de grote Balinese supermarkten is babymelk en opvolgmelk te koop. Formula is het bekendste merk. De samenstelling is vaak iets anders dan de Nederlandse melk. Soms zit er zelfs een extra smaakje aan de melk, bijvoorbeeld vanillesmaak of honing. Wil je zeker weten dat je kindje op Bali dezelfde melk krijgt als thuis, dan kun je deze het beste meenemen uit Nederland.

Voor de oudere kindjes zijn er potjes met babyvoeding te koop. Er is minder keus tussen smaakjes en de potjes zijn een stuk duurder dan in Nederland. Op Bali zijn overal verse groentes en vers fruit te koop, je kunt makkelijk zelf babyhapjes maken.

Ik heb geen ervaring met het kopen van babyvoeding op Bali. Mijn baby van 3 maanden krijgt alleen borstvoeding.

Kun je op Bali je kindje in het openbaar borstvoeding geven?

Ik ben zo’n moeder die het de normaalste zaak van de wereld vindt om haar kind overal te voeden. Borstvoeding is een natuurlijk iets. Het grote voordeel van borstvoeding tijdens een vakantie op Bali met een baby is dat het altijd beschikbaar is en de juiste temperatuur heeft. Je hoeft je geen zorgen te maken over hygiëne en het steriliseren van flesjes.

In sommige grote shopping malls zijn speciale ruimtes waar mama’s hun baby kunnen voeden. Op de meeste plekken is dat niet het geval en moet je in het openbaar voeden. Indonesië is conservatiever dan in Nederland. Ik zorgde voor kleding om discreet te voeden en nam een grote hydrofiele doek mee om het kleine stukje borst en de baby te bedekken.

Goed, borstvoeding geven op Bali is heel anders dan ik had gedacht. IEDEREEN ‘bemoeit’ zich met het wel en wee van de baby. Ik krijg meerdere malen per dag de vraag of mijn baby de borst krijgt. Deze vraag wordt ondersteund met grootse gebaren waarbij de vrouw met beide handen in haar tiet knijpt. Zodra mijn baby een geluidje maakt, krijg ik meteen de opdracht haar aan de tiet te hangen. Sorry hoor, maar dat bepaal ik zelf!

Balinezen lopen met een kind aan de borst door de supermarkt, of voeden een baby achter op de scooter. Zo open ben ik niet, maar je snapt dat ik de baby uiteindelijk niet vaak afgedekt heb.

De baby drinkt op Bali vaker dan in Nederland. Logisch met het warme weer. In deze blog lees je meer over borstvoeding op reis.

Neem je een buggy of een draagdoek mee naar Bali?

En dan, hoe kun je je kind op Bali het beste vervoeren?

Wanneer je in Ubud of het toeristische zuiden van Bali bent, kun je met een buggy rijden. Er is relatief weinig hoogteverschil binnen de trottoirs en er zitten niet al te veel kuilen in de weg. De voetpaden worden hier steeds beter. Toch is het soms manoeuvreren met een buggy. Buiten de toeristische gebieden is er vaak geen trottoir. Auto’s zijn niet gewend aan voetgangers die op straat lopen, laat staan aan voetgangers met een buggy of kinderwagen. Ik heb het idee dat ik continu op mijn eigen veiligheid en dat van mijn kindje moet blijven letten.

Tip: Ik heb bij de Hema een paar fietslampje gekocht voor op de kinderwagen. Zo ben ik beter zichtbaar.

Het klinkt verre van ideaal. Een kinderwagen met wiegje is een groot en onhandig ding. Toch ben ik heel blij dat ik de kinderwagen meegenomen heb. Een kinderwagen is namelijk minder warm voor de baby dan een draagdoek of draagzak. Hoewel ik echt fan ben van draagzakken, ben ik opgelucht dat de baby niet de hele dag in de draagzak hoeft te zitten.

De baby speelt en slaapt heerlijk de kinderwagen. Door haar Dooky ligt ze altijd in de schaduw. De kans dat de baby verbrandt is door de UV-werende stof kleiner dan met een hydrofiele doek over de wagen. Daarnaast ademt het materiaal. Extra voordeel: door het Dooky heeft de baby meer rust. Balinezen hebben de neiging continu over de wagen te hangen ‘om die schattige witte baby te zien’. Mijn baby is echter een stuk minder schattig wanneer ze overprikkeld raakt.

Welke draagzak is het meest geschikt voor Bali en de tropen?

Thuis gebruik ik twee draagzakken, de Matsupi Breeze en de Tula Free To Grow Coastal.

De Marsupi Breeze heb ik gekocht toen de baby 2 weken oud was. De draagzak is klein en compact op te vouwen, en daarmee ideaal voor op reis. De zak is zonder insert geschikt voor newborn baby’s. Niet onbelangrijk: de baby zit in de draagzak in een ergonomische houding. Doordat de draagzak gemaakt is van luchtige stof en open is aan de zijkant is deze zak minder warm voor de baby. Nadeel van deze draagzak is dat er geen zonnekap is. 

De schouderbanden van de Marsupi Breeze hebben geen padding. Voor een newborn baby is dat geen probleem. Ik kan mijn meisje prima een paar uur in de Marsupi Breeze dragen. Ik vind het niet fijn meer om een baby van 3-4 maanden een hele dag in de Marsupi Breeze te dragen, ze wordt te zwaar. Dat voel ik aan mijn schouders. (Mijn vriend heeft geen moeite met dragen, dit is mijn persoonlijke ervaring.)

De Tula Free To Grow heeft comfortabele schouderbanden. Tula heeft veel draagzakken met leuke printjes. Ik heb gekozen voor de speciale Free to Grow Coastal. Deze heeft een mesh achterkant wat koeler is tijdens de vakantie op Bali met een baby dan de reguliere draagzakken. De draagzak wordt geleverd met een slaapkapje/zonnekapje. Super handig voor het zonnige Bali! Uiteindelijk heb ik de Tula het meest gebruikt.

Een draagzak is handig voor op het vliegveld en voor op plekken waar je met de wagen niet komt. Hoewel ik veel met de kinderwagen heb gedaan, had ik de draagzak echt niet willen missen.

Een elastische draagdoek is te warm in de tropen.

Kun je op Bali met het openbaar vervoer reizen met een baby?

Bali heeft geen goed netwerk van openbaar vervoer. Voor toeristen rijden er speciale shuttlebussen tussen steden, onder andere van Perama Tour

De shuttlebussen op Bali zijn fijn als je veel tijd en weinig geld hebt. De bussen rijden soms een stukje om. Helaas stopt de bus niet bij de hotels die ik heb uitgekozen voor mijn Bali reis met baby. Ik kies daarom voor het comfort van een auto met chauffeur.

Een auto met chauffeur op Bali kost ongeveer 50 euro per dag. Dit is inclusief benzine en parkeergeld. Onderweg kan de chauffeur stoppen bij een van de vele bezienswaardigheden op Bali. Of je kunt een extra stop in lassen om de baby te voeden of om luiers te kopen. Ik vind die flexibiliteit wel zo fijn!

Veiligheid met een baby: kun je op Bali een autostoel huren?

Wanneer je gaat reizen naar Bali met baby kun je het beste zelf voor een autostoeltje zorgen. De meeste baby’s in Indonesië zitten zonder stoeltje in de auto. Er zijn maar weinig taxibedrijven die op verzoek een autostoel kunnen leveren.

Het is mogelijk om een autostoel te huren, bijvoorbeeld hier. Een maxicosi kun je huren vanaf 3 euro per dag. Ik heb zelf de maxicosi meegenomen vanuit Nederland. Deze mag mee in het vliegtuig als extra bagage.

Tip: voor de grotere baby of dreumes is Maxi-Cosi Nomad plus zeer geschikt. Deze opvouwbare autostoel voor op reis weegt slechts 3 kilogram en past in je koffer.

Gezondheid op Bali met een baby

Volwassenen krijgen het advies zich te laten vaccineren tegen DTP (difterie, tetanus, polio), Hepatitis A en Hepatitis B. Een vaccinatie voor Bali is niet verplicht. Vaak dekt je verzekering de vaccinaties. 

Baby’s hebben (bijna) de zelfde inentingen voor Bali nodig. Difterie, tetanus, (kinkhoest,) polio en Hepatitis B zitten in Nederland in het rijksvaccinatie programma. Een baby krijgen met twee maanden hun eerste inenting. Ze beginnen dan gelijk bescherming op te bouwen. Omdat de inentingen voor Bali in het rijksvaccinatieprogramma zitten zijn er geen kosten aan verbonden.

Baby’s kunnen nog niet ingeënt worden tegen Hepatitis A. Dit vaccin kan pas na twaalf maanden gegeven worden. Mocht een baby op Bali in aanraking komen met Hepatitis A, dan verloopt te ziekte meestal zonder symptomen.

Ik vind Bali een veilige bestemming voor een baby. Maar elke ouder moet voor zichzelf beslissen of hij het (kleine) gezondheidsrisico voor de baby wil nemen.

Muggen en baby’s

In de tropen heb je muggen. Ik beschermde de kleine reiziger door haar rond zonsondergang en ’s avonds bedekkende kleertjes aan te doen. Daarnaast smeerde ik haar zorgvuldig in met Citronella Spray. (Niet met DEET, dat mogen baby’s niet.)

Eerlijk is eerlijk: deze voorzorgsmaatregelen tegen muggen hebben niet altijd geholpen. De anti-muggenspray mag je niet aanbrengen vlak bij de mond en de oogjes. Twee keer wist een mug haar wang te vinden. De rode bultjes zagen er niet uit, maar gelukkig leek ze geen last van jeuk te hebben. Ik voelde me wel een beetje schuldig….

Op Bali komt geen Malaria voor.

Bezienswaardigheden op Bali: kun je overal komen met de baby?

Bali wordt steeds toegankelijker. Er komen steeds meer faciliteiten voor mensen met een rolstoel of een buggy. In tempels zoals Taman Ayun en Tanah Lot zijn er speciale paden om de trappen te omzeilen.

Jonge baby’s mogen echter niet altijd mee de tempel in. Voor Pura Luhur Lempuyang in het oosten van Bali geldt een strikte leeftijdsgrens van 105 dagen. (Dat zijn drie maanden volgens de Balinese kalender.) Bij Pura Batukaru mogen zuigelingen pas naar binnen zodra het eerste tandje doorgekomen is. Ik vind het erg belangrijk de adat te respecteren, de Balinese cultuur en gebruiken. Ook al klinken sommige ‘regels’ ons Nederlanders raar in de oren, je bent en blijft een gast tijdens je reis naar Bali met kleine kinderen.

Inreis eisen Bali met kinderen: visum en paspoort

Voor een reis naar Bali met een baby heb je een geldig paspoort en een visum nodig. Dit geldt ook voor kinderen, zij hebben een eigen paspoort en eigen visum nodig.

Bij aankomst op het vliegveld van Bali kun je een visum on arrival voor Indonesië kopen. Dit visum on arrival (VOA) is 30 dagen geldig en kost US$ 35 per persoon.

De rijen voor het visum op het vliegveld kunnen erg lang zijn, wat niet fijn is wanneer je met een baby naar Bali reist. Het is comfortabeler wanneer je thuis vanaf de bank een elektronisch visum voor Indonesië koopt. Dit is wat duurder, maar dan is de procedure in het Nederlands en je kunt betalen met iDeal. Wel zo makkelijk. Zo begin je meer ontspannen aan je vakantie naar Bali. 

In deze blog lees je meer over het visum voor Indonesië.

Naar Bali met een baby: heb je nog twijfels?

Reizen naar Bali met een baby is me heel goed bevallen. Uiteraard moet je je tempo een beetje aanpassen, maar dat voelde voor mij helemaal niet als een beperking. En dat terwijl ik altijd veel wil doen en zien. Ik heb mezelf de luxe van iets duurdere hotels gegund en dat was heerlijk!

Onze eerste gezinsvakantie was een groot succes. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn reis naar Bali met een baby en zou het zo weer doen. En nu? Nu tel ik af tot mijn eerste reis naar Bali met dreumes.

Tip: Lees meer over onder rondreis door Java en Bali met een kleuter.