Tips voor een roadtrip door Bosnië en Herzegovina

Een roadtrip door Bosnië en Herzegovina is avontuurlijk, je zult worden verrast door ruige natuur en de bijzondere geschiedenis van het land. Wanneer je met de auto door Bosnië reist, rijd je langs bergen, groene dalen en watervallen. Het wordt niet platgelopen door toeristen en je hebt de vele fotogenieke hoogtepunten van Bosnië bíjna voor jezelf.

Bosnië en Herzegovina stond lange tijd op mijn bucketlist. Bosnië ligt in het hart van de Balkan. Ik ben dol op de Balkan met zijn prachtige natuur, rijke geschiedenis en culturele bezienswaardigheden. In deze blog vertel ik je alles over mijn Bosnië vakantie en deel ik mijn ervaringen en handige tips voor je rondreis door Bosnië en Herzegovina.

MIJN ROUTE DOOR BOSNIË-HERZEGOVINA

Bij Bosnië en Herzegovina denken veel mensen (ouder dan 30 jaar) gelijk aan de val van Srebrenica en de oude brug van Mostar. Het land is nog altijd herstellende van de Bosnië oorlog in de jaren ‘90. Tijdens een roadtrip door Bosnië kom je ongetwijfeld langs plekken die herinneren aan de recente geschiedenis van het land.

Maar Bosnië is zo veel meer dan dat! Bosnië is een land waar westerse en oosterse culturen al eeuwenlang samenkomen. Bosnië en Herzegovina is een aaneenschakeling van hoge bergen, diepe dalen, spectaculaire kloven en watervallen, wijnboerderijen en historische steden met unieke bezienswaardigheden. Bosnië is een land in ontwikkeling. Het kent misschien niet veel geldelijke rijkdom, maar des te meer culturele en natuurlijke rijkdom en bezienswaardigheden.

Ik maak een rondreis van ruim een week door Bosnië en Herzegovina met een huurauto. Hieronder vind je mijn route van dag tot dag langs de hoogtepunten van Bosnië-Herzegovina met handige kaart.

Route roadtrip Bosnië-Herzegovina

Dag 1 – Aankomst op het vliegveld van Sarajevo, gelijk door naar Mostar 
Dag 2 – Kravica watervallen 
Dag 3 – De bezienswaardigheden van Mostar 
Dag 4 – Van Mostar naar Trebinje
Dag 5 – Trebinje Bosnië en door naar Montenegro
Dag 6 – Vanuit Montenegro via Tjentiste/Sutjeska Nationaal Park naar Sarajevo
Dag 7 – De Olympische bobsleebaan en het oude centrum van Sarajevo
Dag 8 – Stadswandeling door Sarajevo
Dag 9 – Het Tunnelmuseum in Sarajevo en de terugvlucht naar Nederland

Zoals je ziet heb ik Bosnië en Montenegro gecombineerd tijdens mijn reis. Wil je niet naar Montenegro? Dan kun je vanuit Trebinje direct naar het noorden naar Sarajevo rijden. Of nog beter: neem de tijd en overnacht in Sutjeska nationaal park!

BEZIENSWAARDIGHEDEN BOSNIË

Bosnië kent vele interessante plekken. Tijdens een rondreis van 1-2 weken door Bosnië heb je te weinig tijd om alles te zien. Het land is groot en de wegen zijn slecht op sommige plekken. Ik focus me liever op een deel(tje) van het land, dan dat ik het hele land half zie. Mijn route door Bosnië brengt me naar het oostelijke deel van Bosnië. Ik ben zeer nieuwsgierig naar de rest, er komt vast een tweede reis in de toekomst!

Mostar Bosnië: de beroemde brug en de Bosnië oorlog

Mijn rondreis door Bosnië en Herzegovina begint in Mostar. Ik val met mijn neus in de boter en start mijn reis in een guesthouse dat uitkijkt over de beroemde Stari Most. Deze brug is hét symbool van de stad Mostar. Wat zeg ik, de brug is het symbool van het land. Een mooiere locatie is er niet!

De oude brug grenst aan het oude centrum van Mostar. Dit is een knus autovrij centrum met kleine winkeltjes, leuke restaurants en eeuwenoude moskeeën.

Mostar is getekend door de oorlog. Wanneer je door Mostar loopt zie je al snel de ‘Sniper Tower’. Vanaf deze toren hebben scherpschutters vele Bosniaken vermoord.

Tip: ik overnacht in Guest House Mostar Terrace. Vanuit mijn kamer kijk ik uit over de oude brug en het centrum van Mostar. Wat een uitzicht! De eigenaren van het guesthouse zijn lief en gastvrij en brengen regelmatig lekkere hapjes.

De watervallen van Kravica, Bosnië

De watervallen van Kravica liggen op nog geen twee uur rijden vanaf het stadje Mostar. Deze watervallen in Bosnië en Herzegovina mag je echt niet overslaan tijdens je Bosnië reis. In de zomer kun je hier heerlijk zwemmen. In het voorseizoen geniet ik van een picknick in de natuur.

Hier lees je alles voor je bezoek aan de Kravica watervallen, Bosnië.

roadtrip door Bosnië: de zuidgrens met Kroatië

Bosnië en Herzegovina is eigenlijk nergens té toeristisch. Maar zoals overal kun je ook in Bosnië de gebaande paden verlaten. Ik beland per ongeluk in het ongerepte zuiden van het land.

Tijdens mijn roadtrip door Bosnië wil ik het Zavala klooster en de grotten van Vjetrenica bezoeken op weg van Mostar naar Trebinje. De navigatie doet niet wat ik wil en zo maak ik een grote omweg. Ik beland steeds verder van de bewoonde wereld en de wegen worden alsmaar slechter. Op sommige plekken moet ik stapvoets rijden – dat is niet erg want er is genoeg te zien.

De omweg blijkt een geluk bij een ongeluk te zijn, want dit is een van de mooiste en puurste regio’s mijn roadtrip door Bosnië! De uitgestrekte vergezichten en de leegte maken een diepe indruk. Na elke bocht wacht een compleet ander landschap op me.

Het Zavala klooster en de grotten van Vjetrenica

Het Zavala klooster en de grotten van Vjetrenica vormen een fijne stop tussen Mostar en Trebinje. Wil je het klooster ook van binnen zien? Houd dan rekening met de zeer beperkte openingstijden. Het klooster is alleen ‘s ochtends vroeg en in de late middag open voor toeristen.

Trebninje: de wijnregio van Bosnië en Herzegovina

Trebinje is een stadje in Srpska in het zuidoosten van Bosnië en Herzegovina. De stad ligt vlak bij de grens met Montenegro en Kroatië.

Het hoogtepunt van Trebinje is de oude Arslanagic brug over de rivier de Trebinjsko Jezero. Hoewel de meeste mensen Trebinje niet bezoeken tijdens hun Bosnië reis, is het een leuke plek om 1 à 2 nachten te blijven. Trebinje heeft geen bekende bezienswaardigheden en het stadje is erg gemoedelijk. De kans is groot dat je overnacht in een appartement of kamer bij mensen thuis.

Tip: Ik overnacht in Trebinje in Apartments Lovori-Lorbe, een zeer ruim appartement op loopafstand van het centrum.

Vanuit Trebinje reis ik naar het mooie Montenegro. Een week later steek ik bij Sutsjeska National Park de grens met Bosnië weer over. Hieronder lees je het laatste deel van mijn roadtrip door Bosnië.

Sutjeska National Park: nevelwouden en socialistische monumenten

Mijn ogen worden groot als schoteltjes van verbazing. De grensregio van Bosnië en Herzegovina en Montenegro is adembenemend mooi. De weg slingert door diepe kloven en authentieke dorpjes. In de groene valleien zijn op verschillende plekken kleinschalige eco-resorts opgezet: parken van schattige houten huisjes. Dit moet een fijne uitvalsbasis zijn wanneer je wilt wandelen of raften! Het oosten van Bosnië is een fijne plek voor outdoorliefhebbers.

Ik bezoek Sutjeska National Park op weg naar Sarajevo. In het park ligt Tjentište Spomenik, een bijzonder socialistisch monument dat de slag bij Sutjeska in 1943 herdenkt.

Sarajevo: oorlog en meer

Veel toeristen komen naar Sarajevo vanwege het recente oorlogsverleden.” Ik weet niet wat ik hoor. Toch sta ik ook stil bij brute oorlog van ’92-’95 tijdens mijn bezoek aan Sarajevo.

Maar Sarajevo is veel meer dan een stad die hevig onder vuur heeft gelegen in de Bosnië oorlog. Sarajevo is ook meer dan de plek waar Franz Ferdinant is vermoord wat aanleiding gaf tot de eerste wereldoorlog.

Sarajevo is een stad met een rijke Ottomaanse geschiedenis, Turkse bazaars, moderne architectuur én architectuur uit de Oostenrijk-Hongaarse tijd. Het is een stad met lekker eten. Bovendien vonden in 1984, vlak voor de vreselijke oorlog, de Olympische Winterspelen plaatst in Sarajevo. De bobsleebaan net buiten de stad is een must see tijdens je Sarajevo stedentrip.

In deze blog lees je mijn tips voor Sarajevo.

Tip: Ik overnacht in Sarajevo in Chikma Appartment, een fijn appartement aan de rand van het oude centrum. Heel handig: het appartement heeft een eigen parking zodat je gratis parkeren kan in Sarajevo.

PRAKTISCHE TIPS VOOR BOSNIË

Wil je ook een rondreis door Bosnië maken?

Goedkoop vliegen naar Bosnië en Herzegovina

Er gaan geen directe vluchten van Amsterdam Schiphol Airport naar Bosnië en Herzegovina. Vanuit Eindhoven vliegt Wizz Air naar Tuzla in het noorden. Vanuit Düsseldorf gaan er directe vluchten naar Mostar en vanuit Keulen vlieg je naar Sarajevo. Dit is met Eurowings. Deze vluchten gaan alleen van mei-oktober.

Zelf vloog ik in april met Austrian Airlines van Amsterdam naar Sarajevo.

Een auto huren in Bosnië en Herzegovina

Via Sunny Cars huurde ik een auto voor mijn Bosnië vakantie. De hoofdwegen in Bosnië zijn over het algemeen goed. De B-wegen zijn soms smal en ‘s avonds niet verlicht. Sommige mensen raden af om ‘s avonds te rijden in Bosnië en Herzegovina, ik heb dit niet geprobeerd.

Wil je met de auto naar Bosnië en Herzegovina rijden vanuit Nederland? De afstand Utrecht-Sarajevo is 1700 kilometer.

Reisadvies en veiligheid in Bosnië

Helaas zijn (ook) in Bosnië op sommige plekken zakkenrollers en tasjesdieven actief. Laat geen spullen onbeheerd achter. Op sommige plekken liggen nog landmijnen van de Bosnië oorlog. Wanneer je gaat hiken in de bergen kun je dat het beste met een lokale gids doen – die weet waar het veilig is. 

Laat je vooral niet afschrikken, ik heb Bosnië ervaren als een veilig land met hele lieve en gastvrije mensen. 

In deze blog lees je meer ervaringen en reistips voor reizen in Bosnië. Zo begin je goed aan je Bosnië vakantie!