Rondreis door Griekenland: een roadtrip door het noorden

De Grieken hebben de geschiedenis uitgevonden. Overal in het land vind je historische bezienswaardigheden, lekker eten, fraaie landschappen en andere hoogtepunten. Vergeet de eilanden in Griekenland, Noord-Griekenland heeft alle ingrediënten voor een geslaagde autovakantie!

Ik maak twee keer een rondreis door Noord-Griekenland met de huurauto. Beide keren start ik in Athene, de hoofdstad van Griekenland. Tijdens mijn eerste roadtrip in Griekenland bezoek ik Athene en Peloponessos, jaren later reis ik naar Meteora en Delphi. 

Op onderstaande Griekenland kaart zie je mijn schematische route(s). Hieronder vertel ik meer over mijn autovakantie in Griekenland.

noord-griekenland kaart

1. Route Griekenland: natuur en oudheden (7 dagen)

Route Griekenland van dag tot dag

  • Athene (minstens 3 nachten)
  • Delphi (1 nacht)
  • Meteora (2 nachten)
  • Athene (1 nacht)

bezienswaardigheden griekenland athene

Start je Griekenland vakantie met een stedentrip naar Athene

Athene is dé uitvalsbasis voor een autovakantie in Noord-Griekenland. Dagelijks gaan er verschillende directe vluchten van Nederland naar Athene, de vluchttijd is een paar uur. 

in Athene Griekenland komen oud en nieuw samen. In de stad liggen ruïnes, musea, tempels en andere bijzondere opgravingen. De beroemde Akropolis tornt hoog boven de stad uit. Maar er is meer. Naast deze bezienswaardigheden van Griekenland kun je heerlijk shoppen en eten in Athene!

Er is veel te doen in Athene. Ik zou zeker 3 à 4 nachten reserveren om de hoogtepunten van Athene te zien. In deze blog lees je alles over mijn stedentrip naar Athene. Ga vooral op zoek naar de mooiste street art in Athene.

Tip: overnacht in Koukaki, een fraai appartement in een gezellig wijk bij de Akropolis.

Het orakel van Delphi

Na een paar dagen genieten in Athene reis ik met de huurauto rijd ik naar het noorden. In ongeveer twee uur bereik ik Delphi

Delpi is een klein stadje in Centraal-Griekenland. Het stadje staat bol van de hotels en restaurants, verder is er weinig te doen in Delphi. In de avond, als de bussen met dagjesmensen vertrokken zijn, maakt Delphi een ietwat verlaten indruk. Er is weinig te doen in Delphi.

Ik reis naar Delpi vanwege de bijzondere bezienswaardigheden in de omgeving. In een prachtige vallei met olijfbomen ligt een eeuwenoud orakel. Rondom het orakel van Delphi liggen tempels en een amfitheater uit de Griekse oudheid.

rondreis griekenland meteora

Wandelen in Griekenland: betoverend Meteora

Na een dag in Delphi rijd ik naar het prachtige Meteora. Dit is bucketlist materiaal! 

In Meteora ligt een zestal kloosters hoog op de toppen van bijzondere rotsformaties. Het is even klimmen, maar dan geniet je van een fantastisch uitzicht en mooie fresco’s. Meteora is een hoogtepunt voor liefhebbers van cultuur en ruige natuur.

Lees meer over wandelen in Meteora.

bezienswaardigheden meteora

2. Rondreis door Griekenland: Peloponnesos (1-2 weken)

Peloponnesos is een schiereiland ten zuiden van Athene. Ik maak hier een rondreis van anderhalve week met de huurauto. Dit is nét genoeg tijd voor de hoogtepunten van Peloponnesos, een paar dagen langer zou beter zijn om ook de minder bekende bezienswaardigheden in Peloponnesos te zien.

Route Peloponnesos van dag tot dag

  • Athene
  • Korinthe (2 nachten)
  • Nauplion (3 nachten)
  • Sparta (3 nachten)
  • Tripoli (1 nacht)
  • Athene

Zoals je ziet start en eindigt deze rondreis in Athene. Je kunt de twee routes in deze blog makkelijk met elkaar combineren!

mooie dorpen griekenland

Bezienswaardigheden Oud-Korinthe

Mijn rondreis door Peloponessos start in het Korinthe. Ik vind de nieuwe stad niet echt sfeervol, maar het is een goede uitvalsbasis voor de bezienswaardigheden in de omgeving.

Het oude Korintje ligt in de schaduw van majestueuze bergen en is omringd door de betoverende wateren van de Golf van Korinthe. Dit was ooit het bloeide kloppende hart van de oude Griekse beschaving. Nog altijd liggen hier een aantal indrukwekkende opgravingen uit de Griekse oudheid.

Kleurrijk Nauplion

Vanuit Korinthe ga ik Nauplion (Nafplio), het Venetië van de Peloponnesos. Nauplion is een pareltje aan de Middellandse Zee. De schilderachtige stad doordrenkt met geschiedenis die teruggaat tot het oude Griekenland.

Vanuit Nauplion maak ik dagtrips naar de historische bezienswaardigheden van Epidaurus en Mycene. 

Kastelen en kloosters

Met de huurauto rijd ik verder naar zuiden. Langzaam wordt het landschap ruiger. Ik rijd door lieflijke dorpjes en ik stop onderweg bij een van de vele kloosters, Griekse oudheden en andere bezienswaardigheden van de regio.

Net buiten Nauplion ligt het stadje Argos. Hier is meteen mijn eerste stop: net buiten de stad ligt een verlaten kasteel op de Larissaheuvel. De kasteelruïne wordt door de meeste toeristen overgeslagen, maar ik besluit de heuvel te beklimmen om van het uitzicht te genieten.

Het klooster van Loukous is mooi en goed onderhouden. Binnen de kloostermuren heerst een oase van rust, vooral in de weelderige bloementuin. Er zijn veel vogels en de heilige bron kabbelt vrolijk.  Als ik een kijkje neem in het kleine, schattige kerkje op de patio word ik verrast door mooie fresco’s.

Bij Leonidon gaat de weg vervolgens landinwaarts het Parmangebergte in. De bergen worden steeds ruiger en de weg wordt zo mogelijk nog meer verlaten. In de Dafnonvallei zie ik uiteindelijk het Elonisklooster tegen de rotswand hangen.

Vlak bij Sparta ligt de ruïnestad Mitras. Het middeleeuwse Mitras telt talrijke kerkjes, waarvan een aantal mooie fresco’s heeft. Sommige worden nog gebruikt, andere ogen vergeten. Het Pantanassaklooster is een bezienswaardigheid in Griekenland die nog steeds wordt bewoond.

Olympia

Grieken vervallen graag in metaforen: Athene is het hoofd, Sparta het lichaam en Olympia het hart van het land. In Olympia vonden in de achtste eeuw voor Christus de eerste Olympische spelen plaats.

Ik heb het geduld niet om naar sportwedstrijden te kijken. Het oude Olympia vind ik echter indrukwekkend om te zien. Het oude sportcomplex had een bredere functie: het was ook een ontmoetingsplaats, een vergadercentrum en het bevatte religieuze elementen.

Met een plattegrond van het complex dwaal ik langs de tempel van Zeus, de tempel van Hera en het Pelopion. In het Heroön werden dode helden herdacht en vonden rituele brandoffers (!) plaats. De Olympische eed werd afgelegd in het Bouleuerion, het raadhuis van de oude senaat. Zelfs de oude sportvelden zijn deels teruggevonden. In het Palaestra oefenden vroeger worstelaars, het Hippodroom werd gebruikt voor wagenrennen en er was natuurlijk een stadion voor sporten als discuswerpen, speerwerpen en hardlopen.

3. Bucketlist: rondreis langs de Griekse eilanden en Thessaloniki

Ik maakte een gave roadtrip door het noorden van Griekenland, maar dat kan natuurlijk ook roadtrippen op een van de eilanden. Blogger Marcella schreef een blog over dingen die je kunt doen tijdens je roadtrip op Chios. Tikva schreef een enthousiast verhaal over Kreta met kinderen. Ik ben nu helemaal enthousiast de eilanden van Griekenland te bezoeken.

Ik ben ook benieuwd naar Thessaloniki. Hier vind je fraaie Byzantijnse forten (en natuurlijk lekker eten). Wie weet komt het volgend jaar?

Wil je naar de Griekse eilanden? Neem dan eens een kijkje bij de Griekenland vakanties van FTI.

strand griekenland

Autohuren in Griekenland

Het noorden van Griekenland leent zich perfect voor een (korte) roadtrip. De wegen zijn goed en overzichtelijk. Op sommige snelwegen moet je tol betalen, maar de kosten zijn te overzien.

Ik heb goede ervaringen met een auto huren in Griekenland via Sunny Cars. Zij liggen dicht bij de luchthaven van Athene. Hun voorwaarden zijn duidelijk en er zijn geen verborgen kosten. Wel zo fijn!