Route door Noorwegen in de winter

Kerst in Noorwegen, dat is toch pure magie? Het noorden van Noorwegen is een sneeuwparadijs! Ik zag het noorderlicht, genoot van betoverende besneeuwde landschappen en ik maakte een hondensleetocht in Noorwegen in de winter. Dit is echt een bucketlist reis!

Noorwegen is een populaire natuurbestemming met gave uitzichten, fjorden en toffe wandelroutes. Maar wist je dat Noorwegen in de winter magisch én lekker rustig is? In deze blog deel ik tips voor een Noorwegen vakantie in de winter. Ik neem je mee langs de mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen. Maar ik vertel je ook waarom je geen kerst in Noorwegen wilt vieren.

Route Noorwegen in de winter

Kiezen is verliezen, zo ook tijdens mijn rondreis door Noorwegen in de winter. Wat te doen in Noorwegen? Ik wil graag een deel van de route afleggen met de Hurtigruten, maar ik wil zeker geen dagenlang op een boot zitten en verder niks van Noorwegen zien. Ik wil het noorderlicht zen! Na lang wikken en wegen stel ik een route samen en besluit ik van Bodo via de Lofoten naar Tromso te varen en hier te genieten van het winterlandschap.

Er geen helaas geen directe vluchten naar Bodo in de winter. Ik kies voor een lange stopover in Oslo en neem de tijd om de hoogtepunten van de hoofdstad van Noorwegen te zien.

Dit is mijn route door Noorwegen van dag tot dag. Zoals je ziet op de Noorwegen kaart hierboven zit ik in het uiterste noorden van Noorwegen, boven de poolcirkel.

Reisroute Noorwegen van dag tot dag

  • dag 1-2: Oslo
  • dag 3-4: Bodo 
  • dag 5-7: Lofoten 
  • dag 8-10: Tromso 

Ik reis tussen deze steden in het noorden van Noorwegen met de Hurtigruten, de beroemde boottocht langs de kust van Noorwegen.

WAT TE DOEN IN NOORWEGEN IN DE WINTER?

Wil je Noorwegen in de winter bezoeken? Het is misschien koud en donker, maar je krijgt er veel voor terug! Dit moet je zeker zien en doen in Noorwegen.

Het noorderlicht zien

Een reis naar Noorwegen in de winter is niet compleet zonder noorderlicht. De kans op noorderlicht is best groot – al moet het weer in Noorwegen natuurlijk meewerken. Ik had mazzel en zag een paar keer het noorderlicht in Noorwegen. Een onvergetelijke ervaring!

Het noorderlicht is in heel Noorwegen te zien, soms ook in Oslo. De kans op het noorderlicht is het grootste in het noorden.

In deze blog lees je alles over het fotograferen van het noorderlicht.

Absolute rust in Bodo

Bodo is het begin van het echte noorden. Vanuit deze snelgroeiende havenstad geniet ik van een panorama van ruige bergtoppen en enorme vergezichten. Hét hoogtepunt van Bodo is echter het schouwspel van het noorderlicht vanaf de pier in de haven. Hier zag ik het mooiste noorderlicht van Noorwegen.

Lees meer over het noorderlicht in Bodo, Noorwegen.

Winterse miniroadtrip op de Lofoten

De eilandengroep Lofoten zijn in de winter een decor van sneeuw en ijs. In de zomer met de midzomernachtzon zijn de Lofoten een populaire bestemming, in de winter zijn de Lofoten bijna uitgestorven. Ik trek er op uit met de huurauto en geniet van betoverende landschappen. De besneeuwde bergtoppen spiegelen in de kraakheldere zee.

Lees meer over de Lofoten in de winter.

Varen met de postboot Hurtigruten

Vanuit de haven van Bodo vaar ik met de Hurtigruten naar de Lofoten. De boottocht met de postboot is erg bijzonder en de sfeer aan boord is goed. De vele kerstlampjes maakt dat ik de duisternis buiten even vergeet. Vanaf het dek geniet ik van de besneeuwde bergtoppen in het maanlicht. Vanaf de boot zie ik spectaculaire fjorden en de mooiste plekken in Noorwegen. En heel even zie ik zelfs het noorderlicht op de Hurtigruten!

Lees alles over de Hutrigruten.

Huskyrijden: een hondensleetocht in Noorwegen

Tromso is een goede uitvalsbasis voor outdooractiviteiten. Ik kies voor een tocht met husky’s door de sneeuw. Het is maar een korte rit van de stad naar de huskyboerderij, maar ik waan me al snel in een compleet andere wereld.

Op de slee vergeet ik al snel de kou. De blaffende honden in het winterse landschap zijn echt magisch. En we gaan snel! Wanneer ik over de besneeuwde heuvels kijk, zie ik in de verte de stad Tromso liggen. Noorwegen in de winter is genieten.

Boek hier een onvergetelijk avontuur met de husky-hondeslee door de sneeuw.

Walvissafari Noorwegen

In de wintermaanden huist er een grote groep bultrugwalvissen (humpback whales) in de baai bij Tromso. Het spotten van walvissen is iets wat ik absoluut wil doen tijdens mijn bezoek aan Noorwegen in de winter. Ik zie meer dan tien walvissen, sommige komen heel dichtbij.

In deze blog vertel ik alles over walvissen in Noorwegen!

Tip: zoek je een gave plek om te overnachten in Tromso met een rooftop hot tub? Zoek niet langer en boek snel een kamer in Collection Hotel Aurora.

Lees meer over Tromso in de winter.

Nadelen reizen tijdens de winter in Noorwegen

Ben je enthousiast geworden en wil je ook afreizen naar het noorden van Noorwegen? Stop heel even met dromen en lees vooral verder!

Winter in noord Noorwegen is betoverend mooi, dat is een feit. Noorwegen is een geweldige wintersportbestemming. Toch zitten er ook nadelen van reizen naar Noorwegen in de winter. Een volgende reis zou er voor mij iets anders uitzien – doe er je voordeel mee.

Reis je liever in een ander seizoen? Check dan Yvonne REIST verder voor een zomerse route door Noorwegen vol afwisseling.

Het noorden van Noorwegen in december is donker, een paar weken lang komt de zon niet boven de horizon. De schemer duurt slechts een paar uur, de rest van de dag is het gitzwart. Dit was echt een aanslag op mijn bioritme! Na een paar dagen zonder daglicht voelde ik me moe en futloos.

Goedkoop naar Noorwegen is een utopie, vooral in de winter. Veel hotels in het noorden gaan dicht in december, wat overblijft zijn de dure internationale ketens. 

Op Travel With Kids vind je tips voor een winterse reis naar Noorwegen met kinderen.

Ik bezocht Noorwegen in de kerstvakantie en dat is écht niet de beste reistijd voor Noorwegen. Want hoe idyllisch kerst in de sneeuw ook is, kerst is in Noorwegen echt een familiefeest. Tijdens de kerst (vanaf 24 december) is ALLES een paar dagen dicht, sommige restaurants en autoverhuurbedrijven openen pas in het nieuwe jaar hun deuren.

Kou in Noorwegen

Mijn Noorwegen rondreis voert me vooral langs de noordkust. Ik kan je verklappen: de kou valt heel erg mee! Door de ligging aan zee is het klimaat gematigd, de gemiddelde temperatuur overdag ligt rond het vriespunt.

Houd tijdens je vakantie in Noorwegen rekening met sneeuw- en regenbuien. Ik heb veel neerslag gehad – en als het regent of bewolkt is kun je helaas geen noorderlicht zien.

Tip: lees meer over warme kleding voor (extreme) kou en nat weer.

Hoewel mijn ervaringen met Noorwegen in de kerstvakantie niet louter positief zijn, zijn er genoeg redenen om op reis naar Noorwegen te gaan in de winter. Op basis van mijn ervaring zeg ik DOEN!