Met de trein naar Zwitserland en Oostenrijk (incl. route 2 weken)

Reizen met de trein door Europa is al lange tijd een droom van me. Maar hoe plan je een treinvakantie met kinderen? Wat zijn leuke bestemmingen voor een reis met de trein? Wanneer ik een mooie aanbieding voorbij zie komen voor een interrailpas zet ik mijn twijfels aan de kant: ik ga met de trein naar Zwitserland en Oostenrijk reizen!

Wil jij ook een treinreis door Zwitserland maken? Er zijn verschillende treinpassen voor Zwitserland, variërend van interrail (geldig in 33 landen in Europa) tot de Swiss Travel Pass (alleen in Zwitserland geldig). In deze blog toon ik mijn route door Zwitserland en Oostenrijk met de trein, deel ik mijn ervaring met interrailen en geef ik tips welke treintickets het beste bij jouw reis passen.

Maar eerst mijn route door Zwitserland met als afsluiter Innsbruck in Oostenrijk.

Mooie treinreis Zwitserland: route van dag tot dag

In de meivakantie maak ik een rondreis per trein naar Zwitserland en Oostenrijk. Ik maak gebruik van een interrailpas waarmee ik een maand lang onbeperkt door Europa kan reizen. (Deze was in de aanbieding, een variant met minder reisdagen zou voldoende geweest zijn voor deze treinvakantie.)

Tijdens mijn rondreis door Zwitserland met de trein combineer ik stukjes van de beroemde Glacier Express en Golden Pass Trein, een paar van de mooiste treinreizen in Zwitserland. Ik wandel door bergen met besneeuwde toppen en ik dans in uitgestrekte weilanden met vrolijke gele bloemen. Ik combineer leuke steden met ruige natuurgebieden en toffe wandelingen. Na tien dagen Zwitserland sluit ik mijn treinvakantie af in Innsbruck in Oostenrijk. Uiteindelijk neem ik de nachttrein van Oostenrijk naar Nederland.

Met de trein naar Zwitserland is alles behalve saai.

Rondreis Zwitserland per trein op de kaart

Mijn reis met de trein naar Zwitserland begint ’s ochtends vroeg op Utrecht CS. Zodra ik in de ICE naar Basel stap heb ik het idee dat mijn vakantie begonnen is. Heerlijk!

Dit is de route van mijn rondreis van dag tot dag:

 • Directe trein Utrecht – Basel
 • Basel (3 nachten)
 • Les Diablerets (2 nachten)
 • Zermatt (2 nachten)
 • Interlaken (2 nachten)
 • Bern (1 nacht)
 • Innsbruck (via Zürich) (3 nachten)
 • Nachttrein Innsbruck – Utrecht

De treinreis naar Bern stond oorspronkelijk niet op het programma, maar door een gemene val in Zermatt kwam ik op krukken te lopen en heb ik de route in Zwitserland omgegooid.

trein naar zwitserland en oostenrijk

Met de trein naar Basel Zwitserland

Met de trein reis je snel en comfortabel naar Basel. De ICE internationaal doet er slechts 6 uur over. De nachttrein Utrecht – Basel doet er ongeveer 9 uur over.

Het is nog vroeg wanneer ik Utrecht op de trein stap. Helaas gaan er maar weinig directe treinen naar Zwitserland en een directe trein heeft toch écht mijn voorkeur. Ik hoef niet over te stappen en bang te zijn dat ik bij vertraging een aansluiting mis. (De kleine reiziger heeft mijn kijk op de wereld veranderd, als solo-reiziger vind ik vertraging met de trein minder erg.)

De ICE trein naar Zwitserland heeft ruime stoelen, tafeltjes en er zijn voldoende stroompunten, ook in de tweede klas. (Tip: er zijn stopcontacten, geen USB-aansluiting.)

Duitse treinen hebben speciale afdelingen voor gezinnen, hier zijn verschoonplekken en er is meer ruimte voor kinderwagens. In de restauratiewagon kunnen kleine kinderen een gratis speeltje krijgen. Zo wordt reizen met de trein nóg leuker!

Rond half drie kom ik in Basel aan. Basel heeft een prachtig oud station met afbeeldingen van verschillende Zwitserse bergbanen. Het station ligt midden in het oude centrum, veel bezienswaardigheden van Basel liggen op loopafstand van het station.

Ik kijk mijn ogen uit in Basel. De prachtige oude binnenstad van Basel is een imposant netwerk van kronkelende straatjes en pittoreske gebouwen. De Marktplatz wordt omringd door historische gebouwen en fonteinen, waaronder het Rathaus met zijn bijzondere schilderingen.

Wil je met de trein naar Basel? Op NS internationaal boek je vanaf 38 euro een ticket naar hartje Basel!

Overnachten in Basel

Les Diablerets: winter in Zwitserland

Na een paar nachten in Basel laat ik de stad achter me. Het is tijd om te genieten van de Zwitserse natuur! Mijn eerste stop is Les Diablerets, een wintersportgebied tussen het meer van Genève en Gstaad.

Er gaan verschillende treinen naar Les Diablerets, ik moet hoe dan ook een aantal keer overstappen. Ik kies voor de route via Bern, Lausanne en Aigle. Het eerste deel van de treinreis is een feestje voor kinderen: de Zwitserse ICE treinen hebben speeltoestellen aan boord! In een speciale coupé kun je lekker klimmen, er is zelfs een glijbaan.

Vanuit Lausanne begint mijn feestje: ik geniet van de uitzichten over de bergen en het Meer van Genève. Vanuit Aigle klimt de trein steil omhoog en worden de groene bergen witter en witter.

Les Diablerets is een bekend wintersportgebied waar je zelfs in de zomer kunt skiën en boarden. Hoewel ik niet kan (en wil) skiën neem ik toch een kabelbaan naar boven. Glacier3000 biedt een fenomenaal uitzicht én er is een avontuurlijke hangbrug. Deze hangbrug in Zwitserland is de enige hangbrug ter wereld die twee bergtoppen verbindt.

Wil je niet naar les Diablerets? Er is een snelle treinverbinding van Basel naar Zermatt.

Slapen tussen de bergen in Zwitserland

 • Rose de Noel – leuk houten chalet met een ruime tuin en een fenomenaal uitzicht
 • Apartment Val Neige – appartement vlak bij het station (je kunt hier ski’s huren)

Mooiste treinreis Zwitserland: Matterhorn en Zermatt

Vanuit les Diablerets reis ik met de trein naar Zermatt. Opnieuw moet ik een aantal keer overstappen, maar de treinen in Zwitserland zijn punctueel en er zijn frequente verbindingen. Geen probleem dus!

Tussen Visp en Zermatt volg ik een deel van de route van de beroemde Glacier Express. Deze luxe panoramische trein rijdt dagelijks tussen Zermatt en Davos of St. Moritz. Dit is de langzaamste sneltrein van Zwitserland en een van de vijf wereldbekende toeristische topattracties van Zwitserland. Ik geniet.

Tijdens mijn rondreis door Zwitserland lukt het niet om een zitplaats te bemachtigen in de officiële Glacier Express Panoramatrein. De regionale trein rijdt echter frequent en is een prima alternatief. Ook deze trein heeft extra grote ramen om optimaal van de ongerepte berglandschappen en steile rotsen te genieten.

Overnachten in Zermatt

 • Chalet Medi – ruim appartement op slechts 5 minuten lopen van het station
 • Hotel Bahnhof – fijn hotel pal tegenover het treinstation
 • Appartement Rifflehorn – zeer ruim appartement pal tegenover de uitgang van station Zermatt en de Gornergratbahn

Doen in Zermatt: de trein naar Gornergrat

Veel georganiseerde treinvakanties door Zwitserland blijven slechts een nacht in Zermatt. (Wat ik ergens wel snap, want Zermatt is niet echt leuk.) Toch kan ik iedereen aanraden om een extra dag in Zermatt te blijven voor een bijzondere bergtrein: de Gornergratbahn rijdt in 40 minuten van Zermatt naar de top van de Gornergrat.

Wat mij betreft is de Gornergratbahn de mooiste treinreis in Zwitserland. Ja, nóg mooier dan de Glacier Express. Deze tandradbaan naar de Gornergrat biedt een fantastisch uitzicht over de Matterhorn, de hoogste berg van Zwitserland, en over twintig andere vierduizenders. Wat is het hier mooi!

In de zomer kun je prachtig wandelen in de bergen. Omdat er tijdens mijn bezoek in april nog veel sneeuw ligt, loop ik slechts een kort rondje.

De trein van Zermatt naar Gornergrat kost ongeveer 90 euro. In deze blog lees je alles over de Gornergrat Bahn

Op naar Interlaken: trein langs het water

Vanuit Zermatt neem ik de trein naar Interlaken. Het weer is omgeslagen, waardoor het mooie traject van de Glacierexpress minder imposant is dan op de heenweg. In Visp stap ik over op de trein die me via Spiez naar Interlaken brengt.

Het traject van Visp naar Spiez gaat dwars door de bergen. Letterlijk. De trein rijdt van tunnel naar tunnel. Vanaf Spiez regent het niet meer en schijnt zelfs de zon, vanuit de trein zie ik besneeuwde bergen reflexteren in het meer van Thun. Deze treinroute in Zwitserland maakt deel uit van de Golden Pass Trein die van Interlaken naar Montreux aan het meer van Geneve gaat.

Interlaken is een charmante stad tussen twee kristalheldere meren. Iedere dag varen er boten vanuit Interlaken over de meren van Thun en Brienz. Thun is een leuk stadje aan het gelijknamige meer. Mijn favoriete plek bij Interlaken is het stadje Unterseen, wat slechts een kwartier lopen is vanaf station Interlaken-West.

In deze blog lees je meer over de bezienswaardigheden van Interlaken.

Overnachten in Interlaken

 • Ik slaap in deze Airbnb dicht bij station Interlaken West

Ik wil mooie treinreizen combineren met leuke steden en ruige natuur. Ik wil mooie wandelingen maken in de bergen en door kloven. Helaas ben ik gevallen tijdens mijn vakantie in Zwitserland. Na overleg met mijn verzekering ga ik naar het ziekenhuis in Unterseen en pas ik de route van mijn reis met de trein naar Zwitserland en Oostenrijk aan. Ik besluit eerder te vertrekken uit Interlaken, de volgende stop van mijn rondreis wordt Bern.

Met de trein naar Bern Zwitserland

De treinrit van Interlaken naar Bern duurt ongeveer een uur. Omdat er aan het spoor gewerkt wordt, moet ik eerst een stukje met de bus. Gelukkig rijden er voldoende bussen en haal ik zonder problemen mijn aansluiting in Spiez.

Bern is de hoofdstad van Zwitserland. De oude stad is gebouwd op een schiereiland in een bocht van de rivier de Aare en wordt omringd door middeleeuwse muren en torens. De kronkelende straatjes en de kleurrijke gebouwen uit de 15e tot de 17e eeuw staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Bern is de Zytglogge-toren. Deze klokkentoren is gebouwd in de 13e eeuw en heeft een astronomische klok. Elk uur bewegen en dansen de figuurtjes van de klok. Hoewel dit schouwspel niet zo indrukwekkend is als ik had gehoopt, is de Zytglogge-toren voor mij het hoogtepunt van Bern.

Slapen in Bern

Historisch Zurich

Bern is de laatste stop van mijn treinvakantie in Zwitserland. In Bern neem ik de trein naar Zurich, waar ik overstap op de trein naar Innsbruck in Oostenrijk. Normaal is dit een rit van vijf uur, maar door werkzaamheden aan het spoor doe ik er een stuk langer over.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik in Zurich was. Ik bezocht Zurich in de winter, de eerste keer alleen vliegen met de minibaby! Het centrum van Zurich is een aaneenschakeling van middeleeuwse straatjes en pittoreske pleinen met prachtige historische bezienswaardigheden zoals de Grossmünster-kerk, de Fraumünster-kerk en de St. Peter-kerk. Rond kerst zijn de pleinen sfeervol versierd met heel veel lampjes en (nep)sneeuw.

In deze blog lees je meer over mijn stedentrip naar Zurich in de winter.

Tip: Wil je Zürich bezoeken? Boek hier tickets (vanaf 38 euro) voor de nachttrein naar Zürich Zwitserland.

Met de trein van Zwitserland naar Oostenrijk: hallo Innsbruck!

Er gaat een directe trein van Zürich in Zwitserland naar Bratislava in Slowakije. Deze stopt ook in Innsbruck en Wenen in Oostenrijk. Eind van de middag stap ik uit in Innsbruck. Ik word meteen een beetje verliefd op de stad. Wat hangt hier een fijne sfeer!

Een groot deel van de binnenstad van Innsbruck stamt uit de Renaissance. Aan de kronkelende straatjes staan statige oude gebouwen met pastelkleurige gevels en prachtige schilderingen. Het hoogtepunt van de oude stad is het beroemde Gouden Dak, een gebouw met een dak dat volledig bedekt is met 2.657 vergulde koperen dakpannen. De stad wordt omringt door bergen, de besneeuwde toppen steken mooi af tegen de helderblauwe lucht.

Ik ga nog één keer naar de sneeuw. Gewoon omdat het kan. De Nordkettenbahn brengt me naar de Top of Innsbruck voor een betoverend uitzicht over de stad.

Overnachten in Innsbruck Oostenrijk

 • Kaiser Max Design Appartements – ruim appartement tussen de bezienswaardigheden van Innsbruch. Maar liefst drie slaapkamers! (Dit is mijn favoriete acco tijdens mijn rondreis door Zwitserland en Oostenrijk)
 • Motel One Innsbruck – driesterrenkamers vlakbij Innsbruck Hbf.

De nachttrein van Oostenrijk naar Nederland

Mijn rondreis met de trein door Zwitserland en Oostenrijk zit erop. In Innsbruck neem ik de nachttrein naar Nederland. De Nightjet biedt zitplaatsen, ligplaatsen en slaapplaatsen. De slaapplaatsen hebben bedden met echte matrassen (70 cm breed), die overdag worden weggeklapt zodat er zitplaatsen in de coupé zijn.

’s Ochtends krijg ik een ontbijt. En dan ben ik in Utrecht! Mijn rondreis door Zwitserland en Oostenrijk met de trein zit erop.

Boek hier je stedentrip met de trein naar Innsbruck.

Trein tour Zwitserland met kinderen

Tijdens mijn reis met de trein door Zwitserland en Oostenrijk was de kleine reiziger vier jaar oud. Ik vond het best een beetje spannend: hoe bevalt interrailen met kinderen? Is de reis met de trein naar Zwitserland vanuit Nederland niet te lang? Slaapt de kleuter in de nachttrein?

Een nadeel van reizen met de trein naar Zwitserland ten opzichte van reizen met de auto is dat je niet overal kunt stoppen. Het grote voordeel van reizen met de trein is dat er onderweg veel te doen en te zien is: je ziet mooie landschappen en kleine (of grote) stations aan je voorbij glijden, je kunt een stukje lopen in de trein en er zijn vaak andere kindjes om mee te spelen. Daarnaast hadden we spelletjes en kleurtjes bij ons én een iPad vol luisterboeken.

De Zwitserse trein is heel kindvriendelijk: in de ICE-treinen zijn speciale familiewagons met klimtoetstellen én glijbaan. Deze herken je aan de code FA op de website van de SBB. (Tip: ga naar Timetable, plan je route en klik dan op de treinsamenstelling.)

De interrailpas van de kleine reiziger is gratis (dit geldt voor kinderen tot en met 11 jaar). Je hoeft alleen te betalen voor de zitplaatsreservering of een eigen bed in de nachttrein. Wij hebben er voor gekozen om ook voor haar zitplaatsen te reserveren in de trein naar Zwitserland.

Overdag reizen of de slaaptrein naar Zwitserland?

Ik reis overdag met trein naar Zwitserland en met de nachttrein van Oostenrijk terug naar huis. Neem jij liever nachttrein naar Zwitserland? Dat kan! 

Vanuit Nederland gaat dagelijks een nachttrein naar Zurich. Deze nachttrein naar Zwitserland vertrekt vanuit Amsterdam en stopt ook in Arnhem in Utrecht. Er zijn stoelen, ligrijtuigen en luxe slaapwagons. ’s Ochtends vroeg arriveert de trein in Basel en ongeveer twee uur later in Zurich.

Wanneer je met de trein van Nederland naar Zwitserland reist, moet je verplicht een zitplek/slaapplek reserveren. De toeslag bedraagt 16 euro voor een zitplek en kan oplopen tot 164 euro voor een Single Deluxe slaapplek.

Ga je interrailen door Zwitserland? Dan hoef je alleen de reservering/toeslag voor de nachttrein te betalen. Deze kun je aanschaffen via de website van de OBB nightjet. In het menu “reizigers, kortingen en fiets” kun je het aantal personen selecteren en bij korting kiezen voor een interrail pas. 

Per trein naar Zwitserland en Oostenrijk: voordelig reizen met interrail

Een treinvakantie in Zwitserland en Oostenrijk is niet goedkoop. Vooral Zwitserland is duur. Door gebruik te maken van een treinpas in Zwitserland kun je de kosten drukken.

Tip: bespaar door te overnachten in een accommodatie met een keuken. Alleen in Bern sliep ik in een hotel, daar heb ik eten gehaald. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kant-en-klaarmaaltijd van de supermarkt.

Hieronder deel ik een overzicht van de kosten van reizen naar Zwitserland met de trein. De gegeven prijzen zijn de prijzen van flexibele kaartjes wanneer je boekt op de dag zelf. Het is goedkoper als je ver van tevoren niet-flexibele treintickets voor een treinreis door Oostenrijk en Zwitserland boekt.

 • Utrecht – Basel (6 uur): EUR 89
 • Uitstapje Kaiseraugst: EUR 6
 • Basel – Les Diablerets (4 uur): EUR 45
 • Les Diablerets – Zermatt (3,5 uur): EUR 40 
 • Zermatt – Interlaken (2 uur): EUR 41
 • Interlaken – Bern (1 uur): EUR 15
 • Bern – Innsbruck (5 uur): EUR 118 
 • Innsbruck – Utrecht (13 uur) EUR 90 

Totaal: EUR 444

Korting met de interrailpas

Met de interrailpas krijg je een aantal interessante kortingen, bijvoorbeeld op boten, bergbanen en kabelbanen. Sommige boten zijn zelfs gratis.

Let op: gratis boten kosten een reisdag. Als je korting krijgt wissel je geen reisdag in.

 • Boot Interlaken – Thun (retour): EUR 32 euro
 • Korting Glacier3000 (25%): EUR 22

Totaal: EUR 54

Een interrailpas met 7 reisdagen in een maand kost EUR 381 (prijspeil 2024). Uitgaande van deze route door Zwitserland heb ik ongeveer 150 euro uitgespaard. Bij langere reisdagen zou het voordeel groter zijn. 

Tip: De Swizz Travel Pass is geldig in de tram.

Met de trein door Zwitserland: interrail of Swiss Travel Pass?

Tijdens mijn treinvakantie in Zwitserland maakte ik gebruik van de interrailpas. Zwitserland heeft ook een eigen treinpas, de Swiss Travel Pass.

Voordelen Swiss Travel Pass:

 • Gratis toegang tot meer dan 500 musea
 • Gratis bussen en trams
 • Hoge korting (vaak 50%) op bergbanen en kabelbanen

Nadeel Swiss Travel Pass:

 • De goedkoopste pas is alleen geldig op vaste aaneengesloten dagen
 • Niet geldig voor reizen van en naar Zwitserland

Een Swiss Travel Pass Flex met 6 reisdagen in een maand kost EUR 446 (prijspeil 2024)

Naast de Swiss Travel Pass (voor opeenvolgende dagen) en de Swiss Travel Pass Flex (voor een aantal reisdagen per maand) is er ook nog een Swiss Half Fare kaart waarmee je een maand lang 50% korting krijgt op alle treinen in Zwitserland.

Conclusie: interrailen Zwitserland

Tenzij je heel veel musea wilt bezoeken, is interrailen de goedkoopste manier om te reizen in Zwitserland.

Mijn reis met de trein naar Zwitserland is zeer goed bevallen. Ik heb een aantal bekende bezienswaardigheden met de trein gezien, maar er zijn ook plekken waar ik niet geweest ben. Voorbeelden daarvan zijn het traject van de Glacier Express van Visp naar St. Moritz en de beroemde Bernina express. Ik ga graag een keer terug voor deze unieke treinreizen in Zwitserland.

Update: maart 2024