Ode aan de Balkan: de mooiste plekken in de natuur

De wereld staat op zijn kop en verre reizen zijn even niet mogelijk. Maar wist je dat een aantal van de mooiste plekken van de wereld gewoon in Europa liggen? De Balkan heeft alles in zich voor een onvergetelijke rondreis door bijzondere langen met ongerepte natuur. In deze blog deel ik een lange lijst met de mooiste plekken van Europa – genoeg inspiratie voor je volgende Balkan rondreis! Wedden dat jij straks naar de Balkan wilt?

Even tussendoor: waar ligt de Balkan?

De Balkan is het bergachtige schiereiland in het zuiden van Europa. In deze blog reken ik de landen Slovenië, Kroatië, Bosnië, Montenegro, Servië, Noord-Macedonië, Kosovo, Albanië, Griekenland en Bulgarije tot de Balkan.

Dwars over het schiereiland loopt het Balkan gebergte met mooie natuur, zoals bijzondere watervallen, betoverende meren en diepe kloven. De Balkan biedt een fraai decor om rond te reizen. Lees snel mijn Balkan tips.

NATUUR IN DE BALKAN: DE MOOISTE WATERVALLEN

Kravica watervallen Bosnië

De Kravica Watervallen behoren tot de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Bosnië en Herzegovina. Op zonnige dagen heeft de Kravica Waterval een magische blauwe kleur. Je kunt hier een verfrissende duik nemen en zwemmen in de natuur, een hoogtepunt van je Balkan rondreis.

Rastoke waterval Kroatië

De Rastoke waterval is een verborgen parel tussen Zagreb en de bekende Plitvice watervallen. In het dorp Rastoke komen de rivieren Korana en de Slunjica samen. Dit zorgt voor een interessant netwerk van stroomversnellingen en kleine watervallen in Kroatië.

Krka watervallen: een van de mooiste plekken in Dalmatië

Vlak bij Split en Togir aan de Dalmatische kust liggen de Krka watervallen. Krka is een van de mooiste natuurlijke attracties van Kroatië.

Krka is een bijzonder natuurgebied met maar liefst zeven watervallen. De grootste waterval is de Skradinski Buk. Via loopbruggen en slingerpaden is deze waterval verbonden met een aantal andere watervallen. Je kunt hier uren lang wandelen óf genieten van een boottocht door het park.

Tip: Je bezoek aan de Krka waterval kun je combineren met mooie plekken aan zee.

DE MOOISTE MEREN VAN DE BALKAN

Plitvice meren en watervallen Kroatië

De Plitvice meren en watervallen zijn een hoogtepunt van mijn Balkan trips. Plitvice Nationaal Park is een betoverend natuurgebied van zeven meren, welke door kleine en grote watervallen aan elkaar gekoppeld zijn. De Plitvice meren zijn met stip één van de mooiste plekken in Kroatië.

Tip: wil je ’s ochtends als een van de eersten naar binnen? Overnacht dan bij het comfortabele Plitvice hotel pal naast ingang 2 (bij de upper lakes).

Koman Lake in Albanië

De boot kabbelt door het water. Hoge pieken rijzen aan weerszijden de lucht in. Een aantal groene toppen is bedekt door een dikke laag sneeuw.

Een boottocht met de Koman Lake ferry is de leukste manier om Koman Lake (Komani) te ontdekken. Vroeger was dit dé transportroute door het noorden van Albanië, maar steeds vaker wordt de vaarroute ontdekt door avontuurlijke reizigers die het noorden van Albanië met zijn ruige bergen willen ontdekken.

Lake Ohrid: de parel van Noord-Macedonië

Ohrid is een plek die je zeker niet over moet slaan tijdens het rondreizen door de Balkan. Het idyllische meer dan Ohrid ligt midden in de glooiende bergen op de grens van Noord-Macedonië en Albanië. Het kleine meer is een walhalla voor outdoorliefhebbers. Je kunt hier In het wandelen, kajakken, fietsen en paragliden.

In het bergachtige landschap liggen ontelbaar veel bronnen en kleine watervallen. In deze blog lees je meer over het meer van Ohrid.

Skadar Lake op de grens van Albanië en Montenegro

Pelikanen spotten in Europa? Waterlelies die openen als een sprookje van duizend-en-een-nacht? Ja, het kan!

Skadar Lake (het meer van Shokodra) is het grootste zoetwatermeer dan Zuid-Europa. Het meer ligt voor tweederde in Montenegro en voor eenderde in Albanië. Het mooiste uitzichtpunt over het Skadar meer ligt aan de westkant van het meer niet ver van Rijeka Crnojevica in Montenegro. De Albanese kant ontdek je het beste met de fiets vanuit de stad Shkodra. Door de bergen is fietsen in Montenegro een hele uitdaging, je kunt het meer beter vanaf het water ontdekken.

Deze bijzondere plek mag niet ontbreken in dit overzicht van mooie plekken van de Balkan. Bezoek je Lake Skadar tijdens je Montenegro reis? Overnacht dan in deze kleinschalige wijnboerderij bij Virpazar met uitzicht op de prachtige natuur in de regio.

Meer van Bohinj in Slovenië

Het Meer van Bohinj is een van de mooiste plekken in Slovenië. Het Meer van Bohinj heeft een lengte van vier kilometer en is daarmee het grootste permanente zoetwatermeer van Slovenië.

Het Meer van Bohinj heeft alles in huis voor een actieve Balkan vakantie. Je kunt kajakken op het meer, wandelen en fietsen in de directe omgeving of een uitstap maken naar de pieken van Triglav Slovenië.

Black Lake: ruige natuur in Montenegro

Niets is wat het lijkt in de Balkan. Black Lake in Durmitor National Park in Montenegro heeft een diepblauwe kleur. Wanneer je geluk hebt zie je tijdens een rondwandeling de besneeuwde bergtoppen en hoge dennenbomen in het water reflecteren.

Het oudste nationale park van Montenegro is een bijzondere stop tijdens je Balkan rondreis. Je kunt comfortabel overnachten in het Polar Star Hotel, een van de mooiste hotels van de regio met een voortreffelijk (buffet)restaurant!

Blue Eye: diepe wateren in het zuiden van Albanië

Tussen Gjirokaster en Sarande ligt in een van de mooiste plekken in Albanië. Blue Eye (Syri i Kalter) is een zoetwaterbron waaruit onder hoge druk 6000 liter water spuit. Het heldere mineraalwater voedt de rivier de Bistrica die uitmondt in de Ionische zee.

Tip: Lees wat je nog meer kunt doen in de omgeving van de Blue Eye en Saranda.

Meer van Bled: hét symbool van Slovenië

Het meer van Bled is misschien wel de bekendste en de mooiste plaats in Slovenië. Het sprookjesachtige Bled meer met zijn iconische kerk is een bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdens je Slovenië reis.

Rond om rond zijn er heel wat wandelpaden aangelegd, ideaal om de prachtige natuur en de bezienswaardigheden in de omgeving in je eigen tempo te verkennen. Onderweg kom je de mooiste uitkijkpunten tegen.

Wil je overnachten op een bijzondere plek direct aan het Meer van Bled? River Glamping Bled camping verhuurt fraaie lodges en boltenten, hier overnacht je op stijlvolle wijze in de natuur in de Balkan.

Tip: Heb je (net als ik) pech met het weer tijdens je Balkan rondreis? Dit kun je doen bij Bled in de regen!

DE MOOISTE KLOVEN VAN DE BALKAN

Tara Kloof: de diepte in

De diepste kloof van Europa ligt in het noorden van Montenegro tegen Durmitor National Park aan. De Tara Kloof (Tara Canyon) is een kloof voor superlatieven: de kloof is niet alleen heel mooi en heel diep, maar is ook nog eens de thuisbasis van de langste zipline ter wereld. De randen aan weerszijden van de kloof zijn verbonden door een staaldraad van ruim 1200 meter. Wanneer je hier naar de overkant zoeft zie je midden op de dag het blauwe water van de rivier in de diepte schitteren in de zon.

Je kunt ook raften in de Tara Canyon.

Tolmin Kloof: wandelen in de Soca vallei

De diepe Tolmin kloof ligt in de Sloveense Alpen. Door de kracht van de turquoise rivier Tolminska is in de loop der tijd ontstaan een diepe kloof ontstaan. Een bezoek aan deze kloof zal je niet teleurstellen, dit is een van de vele mooie plekken in Slovenië om te wandelen.

Er loopt een wandelpad van acht kilometer door de Tolmin Kloof. Het pad leidt je via de rivier naar bruggen, watervallen, grotten en andere fotogenieke plekken. De wandeling eindigt bij de Devil’s bridge. Vanaf deze brug kijk je de kloof in. In de diepte zie je de watermassa en de wandelpaden van dit bijzondere deel van de Balkan.

Tip: In deze blog lees je meer over wandelen in Slovenië. Zoek je een sfeervol appartement om na te genieten van een actieve dag in Slovenië? Tolmin Town House biedt wat je zoekt! 

Rugova vallei: onontdekt Kosovo

De Rugova vallei in het westen van Kosovo wordt zelden opgenomen in een Balkan trip. De vallei is 25 kilometer lang en daarmee een van de langste en ook de diepste valleien in Europa. In deze vallei kun je heerlijk wandelen, bergbeklimmen en fietsen.

Tip: De Rugova vallei ligt niet ver van Peja, een stad omringt door bijzondere orthodoxe kloosters.

Vintgar Kloof Slovenië

De Vintgar kloof ligt in de uitlopers van het Triglav gebergte en is een populaire plek om te wandelen in Slovenië. Wanneer je wandelt door de Vintgar Kloof heb je het gevoel dat je afdaalt naar het binnenste van de aarde.

De kloof bereikt een diepte van maar liefst 250 meter. Het wandelpad door de Vintgar Kloof bestaat uit houten vlonders die tegen grijze verticale kalkstenen kliffen geplakt zijn. De weelderige groene vegetatie weerspiegelt in het water op de bodem van de kloof. De spectaculaire kloof in de Balkan eindigt na 1,6 kilometer bij de Sum waterval.

Osumi Canyon Albanië

De Osumi kloof bij Berat is een van de grootste kloven van Albanië, bij wordt daarom ook wel de Grand Canyon genoemd. De Osumi Canyon is een bijzonder plek om te wandelen in Albanië, langs de verticale rotswanden lopen smalle paden, waardoor je je perspectief kunt aanpassen en de schoonheid van de natuur van boven kunt ervaren.

De Grotten van Postojna en de Green Karst in Slovenië

De Green Karst is een zandsteengebergte in Slovenië. Langs de rand van de cavern is een smal stenen pad aangelegd. Ik besluit dit pad te volgen. Ver boven me toornen te rotsen, hier liep ik net. Nu loop ik door een stelsel van kloven en en caverns die ontstaan zijn door erosie. Dit is een toffe plek om te wandelen in Slovenië!

De grotten van Postojna liggen in het zelfde gebergte. Deze grotten behoren tot de mooiste van Europa. Je kunt Postojna makkelijk bezoeken als dagtrip vanuit Ljubljana. Reserveer snel je tickets, want het kan erg druk zijn.

Tip: Plan je een toffe Balkan trip? Hier vind je leuke routes voor een roadtrip door de Balkan!

MEER BIJZONDERE NATUUR TIJDENS JE BALKAN RONDREIS

Meteora Griekenland: geschiedenis komt tot leven in de natuur

Bij Griekenland denken veel mensen aan lekker eten, mooie eilanden en witte huizen (en molens). Maar er zijn veel meer mooie plekken in Griekenland! Op het Griekse vasteland ligt Meteora, een bizar landschap van kalkstenen bergen. Een aantal van de bergen wordt gedomineerd door eeuwenoude kloosters, sommige daarvan zijn nog steeds als zodanig in gebruikt.

Meteora is niet alleen de naam van de kloosters, maar ook van het gelijknamige natuurgebied. Wanneer je wandelt door de bossen en de bergen is de kans groot dat je stuit op meer verborgen kloosters, sommige zijn niet meer dan een nis in de wand.

Valbone: wandelen in Albanië

In het ruige noorden van Albanië, gelegen langs een doodlopende bergweg, ligt het minuscule Valbona. Valbona is niet meer dan een gehucht, maar door zijn prachtige liggen tussen de bergen en meren is dit dé uitvalsbasis om te wandelen in Albanië en mooie plekken van de Balkan te ontdekken.

Een van de meest populaire trekkings in Albanië is de wandeling van Valbona naar Teth. Wil jij deze tocht lopen tijdens je Balkan reis? Door sneeuwval is het pad alleen in de zomer toegankelijk, informeer ter plekke naar de weersomstandigheden.

Sutjeska: oerbossen in Bosnië en Herzegovina

Sutjeska is het oudste en grootste nationaal park van Bosnië. Hier ligt een van de laatste oerbossen van Europa. De toegangswegen naar Sutjeska zijn in slechte staat, rondreizen in de Balkan is soms alleen weggelegd voor avontuurlijke reizigers.

In Sutjeska National Park ligt ook een van de meest bizarre bezienswaardigheden van Bosnië, een groot socialistisch monument dat de slag om Sutjeska in de tweede wereldoorlog herdenkt.

Baai van Kotor, Montenegro

Met zijn hoge kliffen en blauwe wateren is de Baai van Kotor een mooiste plekken van Montenegro. De baai van Kotor doet een beetje denken aan Noorwegen met zijn indrukwekkende forten, ware het niet zo dat het klimaat in de Balkan een heel stuk aangenamer is.

Wil je optimaal genieten van het uitzicht over de mooie natuur in Montenegro? Laat dan de stranden in de Baai van Kotor achter je en klim via de Old Kotor Road de bergen in.

Rila gebergte Bulgarije

Het Rila gebergte is het hoogste gebergte van de Balkan. Het gebergte is eenvoudig te bereiken vanuit Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. De hoogste top, de Moessala, is maar liefst 2925 meter hoog. De regio is erg in trek bij wandelaars en bergbeklimmers.

In het Rila gebergte bevinden zich meer dan honderdvijftig meren en minerale bronnen.

Tip: In deze blog lees je meer over mijn bezoek aan het Rila klooster en gebergte.

Lovcen Nationaal Park in Montenegro

In het zuidwesten van Montenegro ligt Lovcen Nationaal Park, een plek die wordt gedomineerd door het Lovcen gebergte en het mausoleum van Njegos. Het park wordt gekenmerkt door een rijke flora, fauna en door vele grotten.

Lovcen is een mooie plek om te wandelen in Montenegro.

Heb je stiekem al plannen voor een volgende reis naar de Balkan?