Mijn route door Sri Lanka (en de leukste accommodatie)

Toen ik mijn ticket naar Sri Lanka boekte, wilde ik een paar dingen perse zien: de tempels in de culturele driehoek, Jaffna en de theeplantages in Hill Country. Maar hoe kan je deze plekken het beste combineren? En hoeveel tijd moet je uittrekken voor een rondreis door Sri Lanka? Uiteindelijk is dit mijn route door Sri Lanka geworden. Wees gewaarschuwd: deze route bevat relatief weinig strand. 

Omdat ik ervaren heb hoe lastig het is een route door Sri Lanka te plannen (er is zo veel moois!), deel ik speciaal voor jou mijn route van dag tot dag. Deze route voor drie weken Sri Lanka voert je langs de hoogtepunten van Sri Lanka EN laat je diverse niet-toeristische plekjes zien. Een fijne mix!

Tijdens mijn rondreis door Sri Lanka bezoek ik Negombo, Anuradhapura, Jaffna, Dambula, Polunnaruwa, Ella (en Haputale), Kandy en ik eindig weer in Negombo. Lees meer over mijn route door Sri Lanka voor drie weken. Ik reisde vooral met de trein door Sri Lanka (afgewisseld met bus en tuktuk.

Ik heb mijn route uitgezet in onderstaand handige kaart van Sri Lanka.

route kaart sri lanka

Route door Sri Lanka dag 1 – Negombo (een nacht)

Mijn vliegtuig komt ’s ochtends heel vroeg aan op het vliegveld van Colombo. Colombo schijnt nogal een grote drukke stad te zijn, die volgens vele niet echt de moeite is. Omdat het vliegveld dicht bij Negombo ligt, besluit ik daar mijn eerste nacht door te brengen.

Ik slaap in Sujeewani Villa, een kleine homestay mét zwembad, vlak bij het strand. Wanneer ik aankom in de homestay wacht er buiten op de veranda een lekker ontbijt op mij – heel fijn zo’n early check in.

In Negombo en omgeving kun je genieten van een boottocht door de lagune, een wandeling maken over het strand of met een tuktuk de koloniale geschiedenis induiken.

Route Sri Lanka dag 2-4 – Anuradhapura (drie nachten)

Twin Block Nature Resort is een van mijn favoriete plekjes in Sri Lanka. (Gelukkig zijn de kamers buiten het seizoen heel betaalbaar.) Het resort bestaat uit drie ruime kamers in een prachtige tuin. In deze tuin wordt het ontbijt geserveerd, maar kun je ook tegen een kleine vergoeding dineren bij kaarslicht.

De kamers hebben aan twee zijden openslaande deuren en zijn erg licht. Ze zijn voorzien van AC, hebben een badkamer met douche en toilet en er is een kleine keuken met waterkoker. Buiten op de patio is een buitendouche annex regendouche.

Ideaal: het hotel heeft gratis fietsen voor gasten.

Anuradhapura ligt in de culturele driehoek: hier vind je een aantal belangrijke tempels. Veel reizigers kiezen er voor om de culturele driehoek vanuit één plek te ontdekken. Ik besluit echter mijn bezoek in stukken te hakken en tussendoor naar Jaffna te gaan. 

Ik neem Anuradhapura op in mijn route door Sri Lanka vanwege de vele tempels

Route Sri Lanka dag 5-8 – Jaffna (vier nachten)

In Jaffna slaap ik in D’Villa Guesthouse. De kamer in deze homestay is vrij roze en er is geen warm water. Jaffna is erg warm, ik mis het niet. Je krijgt geen ontbijt, alleen thee.

Jaffna is geen bekende toeristische stop. Er zijn prachtige stranden, lieve mensen en mooie eilanden. Lees meer reistips voor Jaffna.

jaffna route sri lanka

Route door Sri Lanka dag 9-10 – Dambulla (twee nachten)

Ik slaap in Gala Addara, een kleinschalig resort met drie kamers. Een restaurant en familiekamer zijn in de maak.

Dit resort ligt dicht bij de doorgaande weg, maar ver genoeg weg om geen last te hebben van het verkeer. De tuin is fantastisch, compleet met vijver met lelies en bijzondere planten en bomen. Op het zitje voor je kamer kun je ’s middags heerlijk een boekje lezen.

Tip: Lees meer over de Gouden Tempel in Dambulla. Vanuit Dambulla kun je naar Sigiriya en een safari maken met wilde olifanten.

hotel dambulla

Route Sri Lanka dag 11-12 – Polonnaruwa (twee nachten)

Ruins Chaaya is een chique hotel wat midden tussen de rijstvelden ligt. De kamers zijn ruim en comfortabel. Het hotel is wat groter dan ik had gedacht. Het voelt echter niet heel groots en massaal aan, dat is fijn!

In de ochtend is er een ontbijtbuffet. 

Tip: Het hotel kan je helpen met het huren van fietsen. Op de fiets kun je de tempels van Polonnaruwa verkennen. 

Route door Sri Lanka dag 13-15 – Ella (drie nachten)

Mijn homestay in Ella is erg eenvoudig. De homestay ligt aan de rand van het dorp, waardoor het er lekker rustig is.

Beide kamers hebben openslaande deuren en een gezellige zithoek op de veranda. Het ontbijt is uitgebreid en elke dag anders. De lieve eigenares is erg behulpzaam en deelt met alle liefde tips over de omgeving.

Ella is the-place-to-be voor iedereen die van wandelen en thee houdt. Lees alles over de mooiste trekkings in Ella en omgeving. 

Route Sri Lanka dag 16 – Banderawella (een nacht)

Ook in Banderawela (bij Haputale) slaap ik in een homestay. Een leuke plek: je slaapt en eet echt met locals onder een dak. De kamer heeft een ensuite badkamer, dat vind ik stiekem wel fijn.

Route Sri Lanka dag 17 – slapen in een klooster (een nacht)

De meeste primitieve accommodatie van allemaal: ik slaap op een dun matje op de vloer in een klooster. (De ruimte wordt normaal gebruikt voor lezingen.) Er zijn gedeelde toiletten en er is een gedeelde douche. Buiten. Gelukkig regent het niet.

Na een lange wandeling en een meditatiesessie met Sri Lankaanse monniken slaap ik als een roos. Een beetje luxe op zijn tijd is fijn, maar zeker niet essentieel.

Route Sri Lanka dag 18 – Ohiya (bij Haputale) (een nacht)

World End Resort is een bijzondere accommodatie in de omgeving van Haputale. Het koloniale gebouw heeft wat weg van een oud Hill Station. De inrichting van de kamer is een beetje gedateerd, maar het uitzicht maakt alles goed. Ik kijk uit over de bergen, Horton Plains National Park, rijstvelden en theeplantages.

Bovendien heeft het resort een zwembad gevuld met natuurlijk bronwater. Ijskoud, maar zo fijn op een warme dag!

Het resort ligt vrij afgelegen. Het is daarmee een heerlijke plek om even te niksen – al kun je ook mooie trekkings maken in de directe omgeving van het resort. 

Route Sri Lanka dag 19-20 – Kandy (twee nachten)

Twee nachten is te kort om alle tempels van Kandy en omgeving te zien, maar ik voel niet de behoefte om langer in Kandy te blijven. Te druk.

Dit ligt trouwens niet aan Cirute’ Talwatte, het fijne hotel waar ik slaap. Het heeft maar vier kamers, die alle ruim en zeer sfeervol ingericht zijn. Daarnaast zijn er verschillende gemeenschappelijke ruimtes waar je even een boekje kan lezen, én er is een zwembad.

Het hotel ligt een stukje uit de stad, overdag rijden er frequent bussen die je naar het centrum of het meer brengen.

Tip: Kandy staat bekend om zijn botanische tuinen en de tempel van de tand.

Route Sri Lanka dag 21 – Negombo (een nacht)

Eigenlijk wilde ik weer overnachten in hetzelfde hostel als aan het begin van mijn reis – dat zat vol.

Het Leighton Resort is een prima alternatief. (Verwacht echter geen luxe resort, maar een no-nonsense hotel.) Deze accommodatie in Negombo is heel nieuw en de kamers hebben een verrassende industriële uitstraling. Het hotel kan helpen met het boeken van een excursie of spa. Het hotel ligt op loopafstand van het strand.

Bovendien hebben ze gratis pick up en drop off naar het vliegveld. Ideaal!

Het zuiden van Sri Lanka

Zoals je ziet heb ik tijdens mijn rondreis door Sri Lanka het zuiden overgeslagen. Ik had geen zin om te haasten en heb daarom de mooiste stranden van het zuiden niet in mijn route door Sri Lanka opgenomen. Daarnaast is er langs de zuidkust in onze zomermaanden een grote kans op regen.

Tip: Ga jij naar het zuiden tijdens je rondreis door Sri Lanka? Op Travelaar lees je meer over walvissen spotten in Mirissa!