Route Albanië: veelzijdig Albanië in twee weken

Het busje rijdt door de bergen in het noorden van Albanië. Na elke bocht wacht een nieuwe verrassing op me. Albanië is een veelzijdige vakantiebestemming en leent zicht prima voor een roadtrip. Tijdens een Albanië rondreis van twee weken combineer je natuur en strand in het zuiden met de ruige natuur in het noorden.

In deze blog neem ik je mee naar een onbekend stukje Balkan. Hoewel het mogelijk is om een auto te huren in Albanië reis ik met het openbaar vervoer. Ik deel mijn route door Albanië met het openbaar vervoer, reis langs de leukste bezienswaardigheden en deel veel praktische reistips voor Albanië.

Ben je benieuwd hoe backpacken en reizen door Albanië er uit ziet? Dit zijn de hoogtepunten van mijn rondreis.

DE ULTIEME ROUTE DOOR ALBANIË IN TWEE WEKEN

Ik start mijn rondreis in Tirana, de hoofdstad van Albanië. In een kleine twee weken bezoek ik diverse hoogtepunten van Albanië. Ik bezoek de stranden in het zuiden en de ruige bergen in het noorden. Ik geniet van de afwisseling in het land.

Reisroute Albanië in 2 weken: mijn route van dag tot dag

  • Tirana (dag 1-3)
  • Saranda (dag 3-6)
  • Berat (dag 6-8)
  • Shkodra (dag 8-9)
  • Valbona (dag 9-10)
  • Prizren, Kosovo (dag 10-11)
  • Tirana (dag 11-13)
  • BONUS: Pogradec en Korce (1-2 dagen)

Op de kaart ziet mijn Albanië route er als volgt uit. Reis jij liever van zuid naar noord zonder een deel van de route dubbel af te leggen? In het hoogseizoen kun je via Corfu naar Albanië reizen. 

Tirana Albanië: communisme en religie

Mijn rondreis start in Tirana, de hoofdstad van Albanië. Ik vind Tirana is een een rare stad. Naast religieuze gebouwen is er veel communistische architectuur. De stad oogt grauw in de regen. Toch is Tirana een prima plek om een paar dagen te blijven. De stad heeft een aantal interessante musea over geschiedenis van Albanië én veel street art.

Tijdens een stadswandeling met gids kun je in een dag de belangrijkste bezienswaardigheden van Tirana zien.

Accommodatie tip: ik overnacht in het centraal gelegen Hotel Vila Verde. Dit hotel heeft ruime kamers en een goed ontbijt. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam.

rondreis albanie berat

Saranda en het zuiden van Albanië: natuur, strand en cultuur 

Na twee nachten in Tirana neem ik een minibus naar het zuiden, de volgende bestemming van mijn vakantie in Albanië. De kustplaats Saranda heeft een ruime boulevard en leuke terrasjes. De omgeving van Sarande staat bekend om zijn strand: Albanië heeft veel mooie stranden waar het vaak nog heerlijk rustig is. Stiekem is Albanië een prima bestemming voor een goedkope strandvakantie.

In deze blog lees je meer over de bezienswaardigheden van Saranda en omgeving. 

Accommodatie tip: Ik slaap in Archilles Apartments net buiten het centrum van Saranda Albanië. Het appartement is erg ruim en biedt plaats en vier personen, ideaal voor een reis naar Albanië met kinderen! De inrichting is eenvoudig maar de vriendelijke eigenaresse is goud waard.

Ik gebruik Saranda als uitvalsbasis voor een bezoek aan de historische bezienswaardigheden van Butrint en het natuurgeweld bij Blue Eye. Het weer in Albanië werkt niet mee, in het voorseizoen is het te koud om te zwemmen. In plaats daarvan wandel ik over de stranden en geniet ik van de zee vanaf een terrasjes.

Tip: geen eigen vervoer? Bij deze excursie is vervoer en entree inclusief, heel makkelijk!

albanie natuur

Berat Albanië: Unesco en een van de mooiste kloven van Albanië

Vanuit Saranda neem ik een minibus naar Berat, het stadje met de duizend ramen. De bus slingert door bergachtige landschap – reizen in Albanië met de bus is beslist geen straf. Je ziet onderweg zo veel mooi!

Het oude centrum van Berat staat op de  Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit is voor mij het de leukste plaats in Albanië. Het hoogtepunt van mijn bezoek aan Berat is echt niet het stadje zelf, maar de Osumi-kloof. Deze plek móet je bezoeken tijdens je Albanië reis.

Lees meer over de bezienswaardigheden van Berat.

Accommodatie tip: Ik overnacht in Arben Elezi in de oude stad. Hier vind je het lekkerste ontbijt van Albanië! De eigenaar van het hotel kan je helpen met tips voor de omgeving en vervoer door Albanië.

Shkodra en Lake Shkodra in Noord-Albanië

Dan ga ik naar Shkodra aan het gelijknamige meer. Lake Shkodra, het grootste zoetwatermeer in de Balkan, ligt op de grens tussen Albanië en Montenegro. Helaas is het weer omgeslagen, het regent en lijkt niet meer te stoppen. Bovendien heb ik mijn enkel flink verstuikt, lopen lukt nauwelijks. Gelukkig kan ik een beetje fietsen zodat ik toch nog de belangrijkste bezienswaardigheden van Shkodra kan zien.

Accommodatie tip: Ik slaap in Hotel Bicaj. Het eenvoudige hotel heeft een restaurant en gratis fietsen voor gasten. Het hotel kan je helpen met het boeken van tickets en een transfer naar de Koman Lake Ferry.

Het noorden van Albanië: de ruige Albanese Alpen

Met de Koman Lake Ferry vaar ik naar Valbona. De adembenemende boottocht voert door een smalle kloof met grillige bergen, besneeuwde toppen en intens groene bossen. De Koman Lake Ferry is een van de mooiste boottochten ter wereld en ik geniet van iedere minuut!

Ik verheug me op Valbona en het wandelen door de omgeving. Ik kan geen lange tochten maken met mijn voet, maar een korte tocht moet toch lukken? De combinatie dikke enkel en veel regen doet me niet veel goed. Ik beperk me tot een aantal korte wandelingen in Valbona.

Vanuit Valbona reis ik via Prizren in Kosovo terug naar Tirana. Het eind van mijn rondreis door Albanië is in zicht.

BONUS: het onbekende oosten van Albanië

Reis je naar Noord-Macedonië en ben je nieuwsgierig naar Albanië? Tijdens een vakantie in Ohrid Macedonië bezocht ik het noordoosten Albanië. Ik maakte een bijzondere excursie naar de Albanese steden Pogradec en Korce. Ook vanuit Berat kun je deze plaats in Albanië bezoeken.

Lees meer over deze dagtrip naar Albanië vanuit Ohrid.

PRAKTISCHE REISTIPS ALBANIË

Vliegen naar Albanië

Helaas kun je niet langer rechtstreeks vliegen van Amsterdam naar Albanië. Wil je naar Tirana vliegen? Air Serbia en Alitalia bieden vluchten met een korte overstap. In het zomerseizoen kun je ook vliegen naar Corfu (Griekenland) of Ohrid (Macedonië) en dan de grens oversteken.

Albanië combineren met andere landen

De snelste route van Valbona naar Tirana loopt via buurland Kosovo. Met de huurauto moet je toestemming vragen aan de verhuurder. Reis je met de auto naar Albanië? Aan de grens met Kosovo kun je een ‘groene kaart’ aanschaffen, de verzekering voor Kosovo.

In deze blog vind je meer leuke routes door de Balkan.

Visum Albanië

Albanië hoort niet tot de EU. Je hebt geen visum nodig.

Hier meer je meer praktische tips voor Albanië.