Route door Roemenië met een huurauto (1-2-3 weken)

Roemenië is een veelzijdige bestemming voor een autovakantie in het oosten van Europa. Het land is zeer gevarieerd, met ruige bergen, lieve mensen, kastelen en wilde dieren. In Roemenië kun je genieten van de natuur én van historische bezienswaardigheden. Geniet van een mooie rondreis door Roemenië: in deze blog  vind je een instapklare voorbeeldroute door Roemenië.

karpaten in roemenie

Reizen naar Roemenië

Wanneer je een rondreis door Roemenië gaat maken, dan ga je waarschijnlijk vliegen naar Roemenië en dan een auto huren. Er zijn verschillende internationale vliegvelden in Roemenië, maar de kans is groot dat je Roemenië rondreis start in de hoofdstad Boekarest (KLM, Tamron) of Cluj-Napoca (Wizz Air).

In deze blog zal ik twee routes door Roemenië belichten: een route door Roemenië van 1-2 weken met de focus op het platteland en een langere route door Roemenië waarbij je meer steden bezoekt.

Ik ben twee keer in Roemenië geweest. Mijn eerste bezoek aan Roemenië is een stedentrip naar Boekarest, tijdens mijn tweede bezoek reis ik met de trein naar Roemenië en huur ik daar een auto bij Sunny Cars.

ikreis met de trein naar roemenie

Roadtrip Roemenië: 1-2 weken door het platteland

Omdat ik Boekarest tijdens mijn eerste bezoek aan Roemenië heb bezocht, sla ik deze stad over tijdens mijn laatste bezoek aan het land. Boekarest is een leuke stad, maar mijn tijd is (helaas) beperkt dus moet ik keuzes maken. Mijn rondreis door Roemenië focust op het platteland.

Hieronder zie je deze route door Roemenië op de kaart.

Route door Roemenië voor 12 dagen

 • Sighisoara (1 nachten)
 • Bran (3 nachten)
 • Cupseni (4 nachten)
 • Viseu de Sus (2 nachten)
 • Cluj-Napoca (2 nachten)
route door roemenie voor 1-2 weken

Route door Roemenië 2-3 weken stad en platteland

Heb je meer tijd? Overweeg dan zeker deze route door Roemenië! Deze route door Roemenië combineert het platteland met kleurrijke steden.

Autovakantie Roemenië 21 dagen

 • Boekarest (2 nachten)
 • Braslov (3 nachten)
 • Sibiu (2 nachten)
 • Cluj-Napoca (2-3 nachten)
 • Cupseni (4 nachten)
 • Viseu de Sus (2 nachten)
 • Sighisoara (2 nachten)
 • Boekarest (2-3 nachten)
route autovakantie roemenie 2-3 wekem

Sighisoara: middeleeuwse stad in Roemenië

Mijn nachttrein naar Roemenië komt vroeg in de ochtend aan. Ik ben in mijn eentje met de trein naar Roemenië gereisd, in Cluj-Napoca haal ik mijn man en dochter op van het vliegveld. De huurauto brengt ons naar Sighisoara, een korte rit van twee uur. Daar checken we in in een fijne appartement aan de rand van het middeleeuwse centrum, de start van onze rondreis door Roemenië.

Het oude centrum van Sighisoara is compact, de meeste bezienswaardigheden van Sighisoara liggen op loopafstand van elkaar. Ik geniet van het uitzicht vanaf de oude stadsmuren, ik slenter door de kleurrijke straten en ik bezoek de oude verdedigingstorens en verschillende kerken.

Vanuit Sighisoara rijd ik naar Bran, een rit van 2 uur. Onderweg stop ik bij de betoverende citadel van Rupea

terras in sighisoara

Overnachten in Sighisoara

Brasov en Bran: kastelen, Dracula en het platteland van Roemenië

Brasov is een leuke studentenstad aan de voet van de zuidelijke Karpaten. Ik besluit om niet in Brasov zelf te verblijven, maar in Bran-Sohodol.

Sohodol ligt op een ruim een kwartier rijden vanaf het kasteel van Bran, maar het voelt als een compleet andere wereld. Wanneer je de geasfalteerde wegen achter te laat, beland ik in een sprookje met adembenemende uitzichten, uitgestrekte weilanden en groene bergen. Dit is mijn favoriete accommodatie in Roemenië.

paardenkar op het platteland van roemenie

De kleine reiziger geniet van het knuffelen van de pony en het helpen bij het melken van de koei en de schapen. Ook de trampoline valt in goede aarde.

Bran-Sohodol is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van verschillende bezienswaardigheden in Bran en Brasov. Ik ga wandelen, bezoek de citadel van Rasov, ga naar Brasov en natuurlijk het kasteel van Dracula.

Vanuit Bran rijden we naar Cupseni, een rit van 6 uur. Dit is anders dan gepland, door een migraine aanval heb ik Sibiu moeten skippen.

kasteel bran dracula in roemenie

Overnachten in Brasov of Bran

Cupseni: Pasen, kerken en kloosters

Met pijn in mijn hart (en een kloppend hoofd van de migraine) neem ik afscheid van Bran. Wat volgt is de langste reisdag van mijn route door Roemenië.

Cupseni is een klein dorp in Maramures, iets ten zuiden van het bekende (?) Breb – daar zijn meer faciliteiten en je kunt er zelfs skiëen in de winter. In Cupseni zijn geen bezienswaardigheden. Ik wandel door de natuur, bezoek verschillende houten kerken en kloosters en ik vier Orthodox Pasen met onze lieve buren.

dame in het landschap van cupseni

Vanuit Cupseni rijd ik naar Viseu de Sus, een rit van 2 uur. Onderweg stop ik bij het betoverende klooster van Barsana.

Viseu de Sus: met de trein door de Vaser Vallei

Viseau de Sus en ik zijn geen liefde op het eerste gezicht. Misschien komt het wel omdat de leuke accommodatie die ik heb geboekt ons niet welkom heet en we hals over kopen een andere slaapplaats moeten regelen. Ik beland in Hotel Yara, een hotel mét spa aan de rand van Viseu de Sus.

Vanuit Viseu de Sus vertrekt de enige nog functionele bosstoomtrein van Europa, de Mocanita. Deze trein wordt gebruikt voor de bosbouw, elke dag rijden er werklieden en hout mee. Ook toeristen kunnen een kaartje kopen: een absolute aanrader!

De trein rijdt door de smalle Vaser Vallei langs de rivier de Vaser. De trein rijdt langzaam, ik heb dus alle tijd om te genieten van de prachtige groene landschappen om me heen!

trein in roemenie

Slapen in Viseu de Sus

Cluj Napoca

Cluj-Napoca is de tweede stad van Roemenië, maar zo voelt het niet. Ook Cluj doet heel kleinschalig aan met zijn fraai gepleisterde gekleurde huizen. Er zijn verschillende museu in het stadje en Cluj is een goede uitvalsbasis voor verschillende bezienswaardigheden in de omgeving.

De zoutmijnen van Turda liggen op 45 minuten rijden van Cluj-Napoca. Dit is een eenvoudige dagtip (of een trip van een halve dag). In de zoutmijn zie je hoe het zout gemijnd werd de afgelopen eeuwen én er is een grote amusementshal met tafeltennistafels, een speeltuintje en een reuzenrad.

taart in cluj

Slapen in Cluj-Napoca

 • Cluj Apartments – heerlijke appartementen in het centrum van Cluj (met eigen parkeerplaats)
 • Lol et Lola Hotel – fraai gedecoreerde kamers aan de rand van het centrum

Last but not least: Boekarest

Als gezegd, omwille van de tijd heb ik Boekarest niet opgenomen in mijn route door Roemenië met een huurauto. Boekarest is echter een bezoek waard tijdens je rondreis door Roemenië.

old town in boekarest

Ik houd van bijzondere steden met een rauw randje. Dat heeft Boekarest. Tussen de eeuwenoude historische bezienswaardigheden in Boekarest zijn de resten van het communisme nog goed zichtbaar.

Een van de hoogtepunten (of dieptepunten?) van Roemenië is het paleis van Ceausescu, een bezoek aan de stad is niet compleet zonder rondleiding door dit megalomane bouwwerk.

Tip: boek hier eenvoudig je ticket voor het paleis en voorkom dat er geen plekje voor je is.

paleis van ceausescu in boekarest

Slapen in Boekarest:

Het huren van een auto in Roemenië

Als gezegd, wij hebben bovenstaande route door Roemenië met een huurauto afgelegd. Zeker voor verblijf op het platteland is een huurauto heel fijn: deze route door Roemenië van 1-2 weken kun je niet met het openbaar vervoer afleggen, tenzij je voor accommodaties dicht bij het treinstation kiest.

Tip: huur je auto bij Sunny Cars. Zij bieden flexibele voorwaarden en een unieke all inclusive formule.

houten kerk in roemenie

Het verkeer in Roemenië is erg overzichtelijk. Er zijn een paar snelwegen en een goed netwerk van provinciale wegen. Wanneer je buiten de steden en dorpen verblijft moet je er rekening mee houden dat niet alle wegen geasfalteerd zijn, maar als je voorzichtig rijdt kom je overal. Ik had geen 4WD en ik heb deze ook niet gemist.

Roemenië met kinderen

Roemenië is een fijne bestemming voor een gezinsvakantie met kleine kinderen. Onze vijfjarige dochter heeft genoten van de vriendelijke mensen, de speeltuintjes en trampolines, de wilde beren in Roemenië en het lekkere eten.

roemenie met kinderen

Je kunt je route door Roemenië zo plannen dat je geen lange reisdagen hebt, en dat je onderweg een paar keer stopt bij een spannend kasteel. Reizen in Roemenië is alles behalve saai!