Route door Flores en Komodo: de hoogtepunten in 1-2 weken

Flores ligt ten oosten van Bali, in de provincie Nusa Tenggara Timur (Oost Nusa Tenggara). Flores is vanwege zijn verlaten witte stranden, blauwe zeeën, jungle en mysterieuze vulkanen een hoogtepunt voor avontuurlijke reizigers. Op het veelzijdige eiland Flores vind je een authentiek stukje Indonesië dat niet platgelopen is door de massa. Wil je al dat moois ontdekken? Dit is de leukste route door Flores en Komodo!

Flores is een van mijn favoriete eilanden in Indonesië. Na mijn eerste Flores reis was ik nog lang niet uitgekeken. Ik keerde terug voor een tweede reis door Flores met zijn bijzondere culturele bezienswaardigheden. In deze blog deel ik mijn (samengestelde) route door Flores en veel tips en ervaringen. Lees snel verder en ontdek de hoogtepunten van het eiland.

ROUTE door FLORES: DE HOOGTEPUNTEN in 1-2 WEKEN

Flores is een langgerekt eiland vol groene heuvels, slingerwegen en vulkanen. Het reizen op Flores gaat niet zo snel – iets waar je rekening mee moet houden bij het bedenken van je route door Flores. Reis je net als ik met de bus door Flores? Dan ben je nóg langzamer dan wanneer je privéreis door Flores maakt met de auto en een privéchauffeur.

Op onderstaande kaart zie je mijn route door Flores voor 1-2 weken. Heb je weinig tijd? Dan kun je eventueel Ruteng en Wae Rebo overslaan. (Deze plekken bezocht ik zelf pas tijdens mijn tweede rondreis door Flores.)

route door flores op de kaart

Route door Flores op de kaart: 1. Komodo Eiland – 2. Rinca Eiland – 3. Labuan Bajo – 4. Wae Rebo – 5. Ruteng – 6. Bajawa – 7. Moni – 8. Maumere

Rondreis Indonesië: route door Flores van dag tot dag

  • Maumere (2 nachten)
  • Moni/Kelimutu (2 nachten)
  • Bajawa (3 nachten)
  • Ruteng (2 nachten)
  • Denge en Wae Rebo (2 nachten)
  • Labuan Bajo (2 nachten)
  • Komodo NP (2 nachten)

traditionele dorpen flores indonesie

Labuan Bajo: een walhalla voor backpackers en duikers

Labuan Bajo is voor vele de eerste kennismaking met Flores. Het is een fijne ontmoetingsplek voor backpackers en duikers. Vanwege de goede sfeer en de leuke plekken om te eten en drinken is het geen straf om een paar dagen in Labuan Bajo te blijven.

Wanneer je slentert door het vissersdorp krijg je volop inspiratie wat te doen op Flores. Hier kun je eenvoudig de rest van je reis naar Flores organiseren. Er worden zowel excursies naar de Komodo Eilanden aangeboden als naar het binnenland.

Tip: Lees meer over Labuan Bajo, Flores.

Doen op Flores: bezoek Komodo National Park

Je Flores reis is niet compleet zonder een bezoek aan de Komodo Eilanden. Komodo National Park is dé toeristische trekpleister van het eiland Flores. Op het eiland Komodo wonen de beruchte Komodo Varanen. Een beet van deze grote reptielen kan dodelijk zijn. Maar Komodo NP is meer dan dat. De archipel is een aaneenschakeling van maagdelijke koraalriffen, kleine eilandjes en idyllische stranden.

Heb je meer tijd en geld? Boek dan een live-aboard en ga een week duiken in Komodo. Deze duikreis is voor mij een van de hoogtepunten van Flores!

Plan je een rondreis door Komodo en Flores? Hier lees je meer over Komodo National Park.

Het afgelegen Wae Rebo: trekking op Flores

Wae Rebo is een traditioneel dorp in het westen naar Flores. Het dorp Wae Rebo is niet makkelijk te bereiken, dat maakt het juist leuk. Wae Rebo is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Flores Indonesië.

Een lange en hobbelige weg brengt je naar Denge, een gehucht in de rijstvelden dat uitkijkt over de zee. Daar stopt de weg abrupt. Via een smal pad door de jungle en de bergen loop je in een paar uur naar Wae Rebo. De klim is soms steil en glibberig, maar eenmaal boven ben je dat snel vergeten.

Lees alles over de trekking naar Wae Rebo.

Ruteng Flores: spinnenwebvormige rijstvelden en de hobbit

Er zijn maar weinig reizigers die Ruteng met een bezoek vereren, ondanks dat Ruteng aan de doorgaande weg van west naar oost Flores ligt. Ook ik heb tijdens mijn eerste bezoek aan Flores Ruteng aan me voorbij laten gaan. In de hobbelige bus besefte ik al dat ik een fout had begaan en dat ik een keer terug zou komen om Ruteng te bezoeken: Ruteng heeft namelijke unieke spinnenwebvormige rijstvelden die je nergens anders ter wereld vindt.

Naar de spinnenwebvormige rijstvelden vind je in Ruteng de Hobbit Cave waar een van de oudste mensen te wereld gevonden is. Bovendien kun je in de omgeving van Ruteng een aantal leuke korte wandelingen maken naar traditionele Manggarai dorpen.

Wil je niet in Ruteng overnachten? Stop van op zijn minst even bij de rijstvelden. Deze behoren tot de meest bizarre bezienswaardigheden van Flores.

Hier lees je meer over Ruteng.

Bajawa Fores: trationele dorpen op Flores eiland

Bajawa is voor vele een van de hoogtepunten van Flores. In de omgeving van Bajawa liggen verschillende authentieke animistische dorpen. De huizen hebben veelal rieten daken en zijn opgesteld rondom de graven van de voorvaderen, Dompel je onder in de lokale cultuur van Bajawa en kom op plekken waar bijna geen toeristen komen.

Wil je even ontspannen na een lange dag? Dan vind je in de omgeving van Bajawa vele hot springs. 

Lees meer over de animistische dorpen van Bajawa en omgeving.

Kelimutu vulkaan beklimmen

In het oosten van Flores eiland ligt de Kelimitu vulkaan. De Kelimutu vulkaan is een van de meest bijzondere vulkanen van Indonesië.

De Kelimutu vulkaan is het mooiste wanneer de zon langzaam op komt en de wolken verdwijnen. Er valt dan een betoverend licht op de gekleurde kratermeren: er is een turquoise, een donkerbruin en een zwart meer. Eens in de zoveel tijd veranderen de meren op mysterieuze wijze van kleur, het is dus maar de vraag welke kleuren jij aan vult treffen! Sla dit hoogtepunt beslist niet over tijdens je reis naar Flores.

Lees meer over het beklimmen van Mount Kelimutu.

Duiken bij Maumere, Oost-Flores

Eerlijk is eerlijk, Maumere is niet echt een hoogtepunt van Flores. Door zijn strategische ligging ontkom je er bijna niet aan om Maumere op te nemen in Flores route: Maumere is de belangrijkste luchthaven in het oosten van het eiland. 

PRAKTISCHE TIPS VOOR REIZEN NAAR FLORES

Flores ligt op slechts een paar uurtjes vliegen van het toeristische Bali, maar eenmaal op Flores beland je in een compleet andere wereld. Een wereld waar de wegen slecht zijn en waar nauwelijks Engels wordt gesproken. Een wereld waar westerse reizigers zeldzaam zijn en warm water nog een luxe is.

Vliegen naar Flores Indonesië

En gaan geen directe vluchten van Amsterdam naar Flores. Wil je naar Flores vliegen? Dan is de kans groot dat je zult vliegen naar Bali of Java en daar moet overstappen. 

Van Bali naar Flores gaan meerdere vluchten per dag. De meeste reizigers vliegen naar Labuan Bajo op het westelijke puntje van Flores. Daar zijn er kleinere vliegvelden in onder andere Maumere en Ende. 

De local way: met de bus en ferry naar Flores

Het is ook mogelijk om vanuit Lombok per bus en per ferry naar Flores te reizen. De kans is groot dat je moet overstappen in Sumbawa Besar of Bima.

Geld en budget op Flores

Flores is een budgetbestemming in Indonesië. Een eenvoudige losmen kost 10-20 euro en voor een paar euro heb je in een warung een complete maaltijd. Helaas is het openbaar vervoer op Flores dun bezaaid. Boek je een private tour met gids? Dan ben je al snel 100 euro per dag kwijt. Duiken en snorkelen is ook een flink hap uit het budget (maar zee de moeite!). 

Op Flores zijn minder ATM’s dan bijvoorbeeld op Java of op Bali. In Labuan Bajo kun je overal pinnen, op andere plekken kan het soms lastig zijn. Neem daarom voldoende contant geld mee.