Rondreis IJsland 10 dagen: de ultieme route door IJsland langs vuur en ijs

“Laten we hier stoppen!” Vriendlief is net zo enthousiast als ik. IJsland in de winter is de ultieme bestemming voor een avontuurlijke reis. Ik maak een rondreis door IJsland in 10 dagen. Tijdens mijn roadtrip focus ik op de hoogtepunten en minder bekende bezienswaardigheden in het zuiden en westen van IJsland. Want waarom zou je haasten als er zo veel moois te zien is?

Heb je plannen voor een IJsland reis? Huur dan net als ik een auto. Een auto huren is zo fijn! Tijdens je roadtrip heb je de vrijheid te gaan en te staan waar je wil en de mooiste plekken van IJsland te ontdekken. Bij deze deel ik mijn route door IJsland in 10 dagen, mét tips voor (budget) accommodaties.

ROADTRIP IJSLAND: DE ULTIEME ROUTE DOOR IJSLAND IN 10 DAGEN

Heb je net als ik plannen voor een rondreis door IJsland in 10 dagen? Dan zijn er verschillende mooie opties. Je hebt voldoende tijd om de ringweg rond te rijden die om het eiland loopt en te stoppen bij de hoogtepunten van IJsland. Dit ‘rondje IJsland’ is een eenvoudige maar mooie route.

Zelf ben ik niet zo’n snelle reiziger. De fotograaf in mij wil voldoende tijd om uitgebreid foto’s te maken. Ik besluit om slechts een deel van de rondweg te volgen zodat ik ook kan stoppen bij geheime plekken in IJsland. Op onderstaande kaart zie je mijn route door IJsland van dag tot dag.

Rondreis IJsland 10 dagen

  • Selfoss (Gouden Cirkel, 2 nachten)
  • Eyjafjallajökull (1 nacht)
  • Holmur (Jökulsárlón en Skaftafell, 2 nachten)
  • Hvolsvöllur (1 nacht)
  • Snæfellsnes (2 nachten)
  • Reykjavik (1 nacht)

Dag 1: Keflavik naar Selfoss (100 kilometer)

De rit van Keflavik naar Selfoss over de ringweg duurt anderhalf uur. Over de kustweg is het een paar minuten langer. Je snapt dat ik wil kiezen voor de mooiste uitzichten, maar het lot beslist over een andere start van mijn IJsland vakantie.

Het stormt en mijn vlucht naar IJsland heeft ruim 9 uur vertraging. Het is een chaos op het Keflavik Airport, daardoor duurt het langer dan normaal voordat ik mijn bagage heb en in de huurauto kan stappen. In plaats van de pittoreske route langs de kust kies ik voor het gemak van de hoofdweg. Het is donker en voor ik goed en wel door heb wat er gaande is, zit ik midden in een sneeuwstorm. Midden in de nacht beland ik bij mijn eerste slaapplek. Mijn IJsland reis kan beginnen!

Accommodatie tip: ik overnacht in Guesthouse Garun in Selfoss. Ik heb hier een fijne kamer met eigen badkamer, grote gedeelde keuken en een hottub in de tuin. Ga je liever uit eten? Dan zijn dit leuke restaurants langs de R1.

Dag 2: de gouden cirkel vanuit Selfoss (200 km)

Het dorpje Selfoss is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de Gouden Cirkel en een aantal van de bekendste IJsland bezienswaardheden. Dit is de betoverende regio van Thingvellir National Park, de warme bronnen van Geysir en de Gullfoss waterval.

Lees meer over de Gouden Cirkel in de winter

Dag 3: van Selfoss naar Eyjafjallajökull (93 km)

Bij het plannen van mijn route door IJsland voor 10 dagen heb ik gekozen voor korte reisdagen. De rit van Selfoss naar Eyjafjallajökull duurt maar een uur. Tussen Selfoss en Eyjafjallajökull liggen niet zo veel interessante plekken, maar ten oosten van Eyjafjallajökull liggen mooie gletsjers en watervallen. Ik bezoek Seljalandsfoss, Gjufabrui en het vliegtuigwrak van een DC-3. Ik lunch in het stadje Vik. 

Ik schreef een uitgebreide blog over de bezienswaardigheden rond Vik en de mooiste watervallen in IJsland.

Accommodatie tip: ik slaap in een Airbnb in Suðurland Hrútafell. De kamer in Hrutafell Guesthouse is klein en heeft een gedeelde badkamer. ‘s Ochtends serveert de boer verse melk.

Dag 4 en 5: van Eyjafjallajökull naar Holmur (275km)

Van Eyjafjallajökull rijd ik naar Holmur. Dit wordt mijn uitvalsbasis voor Skaftafell en de gletsjermeren Jökulsárlón en Fjallsárlón

Bij Jökulsárlón wil ik een wandeling maken in een ijsgrot – deze blijkt echter onder water te staan. Ik word om geboekt naar Skaftafell. Hier maak ik een glacier hike en zie ik een andere ijsgrot. Dit is echt een van mijn hoogtepunten van mijn rondreis door IJsland in de winter! 

Accommodatie tip: in Holmur slaap ik bij de boer. ‘s Ochtends word ik wakker en hoor ik de schaapjes blaten. Op weg naar het ontbijt groet een kudde kwakende eenden mij. Het gezin is echt heel vriendelijk en gastvrij. Daarnaast is de eigenaar van Guesthouse Holmur een fantastische kok. Je kunt hier heerlijk eten!

Dag 6: van Holmur naar Hvolsvöllur (320km)

Het keerpunt van mijn roadtrip in IJsland. Omdat ik niet de hele rondweg van IJsland volg, moet ik halverwege mijn rondreis door IJsland van 10 dagen omkeren.

Ik rijd vanuit Holmur via de gletsjermeren en watervallen naar Hvolsvöllur.

Accommodatie tip: in Hvolsvöllur slaap ik in een Airbnb, een klein appartement tegen de woning van de eigenaresse aan. Het is een fijne plek om te slapen, maar ik mis de hottub van Selfoss een uurtje verderop.

Dag 7 – van Hvolsvöllur naar Snæfellsnes (275km of 367km)

Dag 7 wordt de langste reisdag van mijn rondreis door IJsland in 10 dagen. Van Hvolsvöller naar Snæfellsnes in het westen van IJsland is ruim drie uur volgens Google Maps. Rijd je om via de Vidgelmir grot dan duurt het langer.

Een wandeling door de lavagrot van Vidgelmir is echt tof en zeker het omrijden waard.

Dag 8 – Snæfellsnes

Het westelijke schiereiland, Snæfellsnes, is IJsland in het klein. Zonder lang onderweg te zijn zie je watervallen, vulkanen en gletsjers. Je kunt er wandelen en paardrijden. In Snæfellsnes is het rustiger dan langs de ringweg in het zuiden. Dit is dé plek om te slapen bij de boer.

In Snæfellsnes zag ik het noorderlicht. Het noorderlicht in IJsland stond hoog op mijn bucketlist!

Accommodatie tip: ik overnacht in Tradir Guesthouse. De kamer is relatief goedkoop, maar écht heel klein. Gelukkig is er een grote algemene ruimte met een bar en restaurant.

Dag 9 – van Snæfellsnes naar Reykjavik (196km of 259km)

Vanuit Snæfellsnes is het maar twee uurtjes rijden naar Reykjavik en het vliegveld. Na al het natuurgeweld van de afgelopen week heb ik niet zo veel zin om nogmaals naar de hoogtepunten van Reykjavik te gaan. Begrijp me goed, Reykjavik is leuk, maar nu even niet.

In plaats van een korte stedentrip naar Reykjavik wijk ik uit naar de warme baden van Krauma in het westen van IJsland. Deze liggen ongeveer op de route van Snæfellsnes naar Reykjavik – wat een fijne plek. Het is heerlijk rustig in Krauma, ik zie deze warme bron dan ook als een waardig alternatief voor IJsland Blue Lagoon.

Helemaal zen rijd ik naar het vliegveld. Dit is het eind van mijn route door IJsland.

kliffen ijsland

Accommodatie tips: Bed and Breakfast Keflavik Airport Hotel is een handige uitvalsbasis voor een vroege vlucht naar Nederland. Ze bieden een gratis shuttle naar het vliegveld aan. Handig wanneer je de huurauto al de avond voor vertrek in wilt leveren! Het ontbijt is uit de kunst.

Dag 10 – terug naar huis

In alle vroegte vlieg ik terug naar Schiphol.

Ga je liever kamperen? Dan zijn dit de leukste campings in IJsland

EEN ROADTRIP IJSLAND: WELKE AUTO?

De ringweg van IJsland is het hele jaar door toegankelijk voor een personenauto met goede banden. Ik kies echter voor de zekerheid van een vier keer vier, zo kan ik zonder problemen ook op de kleinere weggetjes rijden. Ik vind het fijn om een stukje zekerheid in te bouwen zodat ik mijn route door IJsland niet hoef aan te passen als het ineens sneeuwt.

Een Auto huren kan bij Sunny Cars. Door hun unieke all inclusive formule kom je nooit voor onverwachtse verrassingen te staan. Je zit niet opgescheept met een hoog eigen risico met alle gevolgen van dien. Wel zo fijn in een dure bestemming als IJsland.

Heb je minder tijd? Op WorldWideWendy staat een voorbeeldroute door IJsland in vijf dagen.