Route Indonesië: de leukste voorbeeldroutes (verder dan Java en Bali)

Stranden, jungle, kleurrijke koraalriffen, historische tempels en lekker eten – Indonesië heeft het allemaal. Waar ga je naar toe tijdens je (eerste) Indonesië vakantie? Kies je voor Java-Bali of bezoek je liever de minder bekende en minder toeristische eilanden van Indonesië? Of je nu op zoek bent voor inspiratie voor je backpack route Indonesië of een individuele rondreis – deze blog helpt het je met het bepalen van je Indonesië route. 

Indonesië is mijn favoriete bestemming. Tijdens mijn stage in Indonesië werd ik verliefd op het land. Deze liefde is nooit verdwenen! Na meer dan tien reizen naar Indonesië ken ik de mooiste plekken, zowel de bekende hoogtepunten van Indonesië als de onbekende bezienswaardigheden. Ik deel graag mijn tips voor Indonesië en ervaringen met reizen in Indonesië!

Waar ligt Indonesië?

Wil je reizen naar Indonesië? Dan weet je waarschijnlijk al dat Indonesië in zuidoost Azië ligt. Maar wist je ook dat het eilandenrijk enorm uitgestrekt is en daarmee groter is dan Europa? Het is niet mogelijk om in 3 weken Indonesië het hele land te bezoeken.

Indonesië is een divers land. Ieder eiland heeft zijn eigen tradities en taal, op sommige eilanden worden zelfs meerdere talen gesproken. Het is erg leuk om meerdere eilanden te bezoeken tijdens je Indonesië rondreis. Reis echter niet te snel: als je langzaam reist zie je meer. Zeker in Indonesië!

1. Sumatra – 2. Java – 3. Bali – 4. Lombok (en de Gili’s) – 5. Sulawesi – 6. Suma – 7. Flores – 8. Alor – 9. West-Papua (en Raja Ampat)

Voorbeeldroute Indonesië

In deze blog vind je een aantal voorbeeldroutes voor Indonesië. Om deze Indonesië reisblog een beetje overzichtelijk te houden staan hieronder de routes per eiland én combineer ik een aantal populaire eilanden voor een vakantie naar Indonesië. Uiteraard kun je ook eilanden hoppen in Indonesië: tussen de verschillende eilanden gaan binnenlandse vluchten en boten.

Hieronder lees je meer over de volgende routes in Indonesië:

 • Reisroute Bali
 • Reizen door Java 
 • Reizen naar Java en Bali 
 • Lombok 
 • Eiland hoppen Indonesië: Bali en Gili rondreis 
 • Backpacken Sumatra 
 • Route Sulawesi (Celebes) 
 • Flores en Komodo 
 • Sumba Indonesië 
 • Alor 
 • Reisroute West-Papua 

Reisroute Bali: tempels, stranden en rijstvelden

Bali is het eiland van de goden. Het hindoeïsme speelt een belangrijke rol in het leven van de Balinezen en overal vind je tempeltjes en offertjes. Daarnaast staat Bali bekend om de uitgestrekte groene rijstvelden.

Love it or hate it. Bali kampt met het vooroordeel dat het druk en toeristisch is. Dit is deels waar, zeker wanneer je het zuiden van Bali bezoekt tijdens je rondreis door Indonesië. Kies liever voor een Bali rondreis waarbij je het zuiden van Bali achter je laat. Zal dan de mooiste plekken van Bali zien, zoals bijvoorbeeld deze geheime plekken van Bali. Sla ook de mooiste rijstvelden en Lovina en Munduk in het noorden van Bali niet over. Twee weken Bali is echt geen straf.

Tip: Hier vind je de leukste bezienswaardigheden van Bali en tips voor je route door Bali.

Overnachten op Bali

Zoek je fijne accommodatie op Bali op een rustige plek? Kijk dan eens naar deze fraaie villa in Sidemen of dit gezellige guesthouse in Munduk. Lang leve de infinity pools op Bali!

Tip: op Het Andere Bali vind je meer leuke routes op Bali.

1. Jakarta – 2. Bogor – 3. Bandung – 4. Pangadaran – 5. Yogyakarta – 6. Karimunjawa – 7. Blitar – 8. Malang – 9. Bromo – 10. Ijen

Route voor Java Indonesië: tempels en vulkanen

Java is een populaire bestemming voor een vakantie naar Indonesië. Niet voor niks, want Java heeft een interessante koloniale geschiedenis, prachtige tempels en andere culturele bezienswaardigheden en een aantal van de mooiste vulkanen in Indonesië.

Het eiland Java is een druk en dichtbevolkt eiland. Op Java liggen de grootste steden van Indonesië, waaronder hoofdstad Jakarta. Persoonlijk ben ik geen van fan steden in Indonesië, al zijn Yogyakarta (Jogja) en onbekend Malang zeker een bezoek waard.

Veel reizigers bezoeken Java (en Bali) tijdens hun eerste rondreis door Indonesië. Een populaire route over Java voert van Jakarta via Yogyakarta (met de Borobudur en Prambanan tempel) en de Bromo vulkaan naar Bali. Als je snel reist, kun je deze route langs de hightlights van Java in twee weken afleggen. Persoonlijk zou ik er meer tijd voor uittrekken en de drukte ontlopen. Java heeft veel bijzondere bezienswaardigheden.

Tip: In deze blog lees je meer over de leukste routes op Java.

Overnachten op Java

 • Het Manohara Resort bij Yogyakarta – dé plek om de Borobudur te bezoeken
 • Griya Asin – hotel bij het Kraton in Yogya dat lijkt op het Kraton in het klein
 • Tugu Malang – fijn centraal hotel geïnspireerd door koloniale architectuur

Eiland hoppen Indonesië: reis naar Java en Bali

De meeste vluchten van Nederland naar Indonesië landen op Jakarta. Veel reizen door Java starten dan ook in het westelijk deel van het eiland. In twee à drie weken kun je van Jakarta naar Bali reizen. Zie ook de kaart van Java hierboven.

De boot van Java naar Bali vertrekt vanuit Ketapang en is eenvoudig zelf te regelen. De boot gaat een tot twee keer per uur. Je kunt ook kiezen voor een binnenlandse vlucht om te reizen van Java naar Bali.

Reisroute voor Lombok en de Gili-eilanden Indonesië

Lombok hoort net als Bali, Sumba en Flores tot de kleine Sunda-eilanden Indonesië. Omdat het toerisme op Lombok minder ontwikkeld is, wordt Lombok vaak authentieker dan Bali genoemd. Lombok is makkelijk te combineren met je backpack route door Bali: vanuit Benoa, Padangbai en Amed kun je met de fastboat reizen van Bali naar Lombok. 

Lombok Indonesië is niet zo groot. In plaats van een rondreis over het eiland kun je kiezen voor dagtrips met een auto of scooter vanuit Sengigi of Kuta. De Gili-eilanden in het noordwesten verken je per voet of je gaat eilandhoppen met een bootje tussen de drie eilandjes. Vooral Gili Trawangan is een populaire feest- en backpackbestemming. Dit eiland mag je eigenlijk niet overslaan als je gaat backpacken in Indonesië.

Lombok is niet zo groot. In plaats van een rondreis over het eiland kun je kiezen voor dagtrips met een auto of scooter vanuit Sengigi of Kuta. Omdat het toerisme op sommige plekken nog in de kinderschoenen staat ervaren reizigers Lombok als authentieker.

De Gili-eilanden verken je per voet of je gaat eilandhoppen met een bootje tussen de drie eilandjes.

Tip: Lees meer over Lombok en de Gili-eilanden.

Overnachten op Lombok en de Gili’s

 • Flush Harmony Villa – fraai gelegen accommodatie met zwembad in het groene hart van Lombok
 • Ombak Sunset – hotel aan het strand met de mooiste zonsondergang van de Gili-eilanden

Reisroute Flores in 2 weken: 1. Komodo eiland – 2. Rinca eiland – 3. Labuan Bajo – 4. Wae Rebo 5. Ruteng – 6. Bajawa – 7. Kelimutu – 8. Maumere

Route voor Flores: rondreis langs ongerepte riffen, traditionele dorpen en vulkanen

De boot van Lombok naar Flores is een erg in trek bij backpackers in Indonesië. Deze reis duurt drie tot vier dagen en bezoekt de hoogtepunten van Sumbawa en Komodo National Park. Komodo is een van de beste plekken voor manta’s en haaien in Indonesië, hier leven bovendien beruchte Komodo varanen.

Heb je meer tijd dan 2 weken Indonesië? Breid je rondreis door Indonesië uit met een bezoek aan Flores. In ruim een week kun je van Labuan Bajo naar Maumere reizen. Onderweg passeer je traditionele dorpen bij Bajawa en indrukwekkende vulkanen bij Moni. De Kelimutu vulkaan met zijn felgekleurde kratermeren is een must do in Indonesië.

Tip: Lees meer over backpacken op Flores 

Overnachten op Flores

Route voor een week Sumba: terug in de tijd

Het ligt niet voor de hand om Sumba te bezoeken tijdens je rondreis door Indonesië. Ik deed het!

Het lijkt of de tijd op Sumba heeft stilgestaan, Sumba is een authentiek eilanden met eeuwenoude tradities. Nadat je je hebt ondergedompeld in de bijzondere cultuur van Sumba kun je relaxen op de parelwitte stranden van het bounty eilanden of de golven bedwingen en surfen op Sumba.

Tip: Lees meer over Sumba Indonesië.

Onbekend Alor

Timor en de Alor archipel liggen in het uiterste oosten van de Kleine Sunda Eilanden. Je komt niet veel verder dan dit buiten de gebaande paden in Indonesië. Alor is een van de beste duikplekken in Indonesië!

Tip: Lees meer over Alor.

1. Raja Ampat – 2. Biak – 3. Sentani – 4. Baliem Vallei

Reisroute West-Papua

West-Papua is een bijzonder stukje Indonesië. West-Papua is het grootste eiland in Indonesië en het is totaal niet te vergelijken met andere delen van het land. Als je naar Papua wilt, moet je rekening houden met veel vliegen en lange reistijden. Door zijn afgelegen ligging is West-Papua relatief duur. Maar daar krijg je wél de mooiste eilanden van Indonesië voor terug!

Raja Ampat in Papua is een van de beste duikbestemmingen ter wereld. Avontuurlijke reizigers mogen ook het eiland Biak en de Baliemvallei niet overslaan tijdens het backpacken door Indonesië. Tijdens een meerdaagse trekking ontmoet je traditionele stammen waarvan de mannen rondlopen in niks dan een peniskoker.

Tip: Lees meer over mijn reisroute door West-Papua.

Overnachten in West-Papau

1. Makassar – 2. Bira – 3. Tempe Lake – 4. Tanah Toraja

Route voor Sulawesi: over de doden niks dan goeds

Het noorden van Sulawesi is een paradijs voor duikers. In het zuiden van Sulawesi vind je de beroemde Toraja cultuur waar de dood centraal staat. Het klinkt luguber, maar de schedels in de rotsen en de poppen die de overledenen symboliseren zijn mooi en vreedzaam om te zien. Minder vreedzaam is het offeren van een varken of karbouw tijdens een begrafenisceremonie.

op de meeste plekken heb ik met het openbaar vervoer gereisd. Dat is een fijne en goedkope manier van reizen in Indonesië. Voor Sulawesi raad ik echter een gids aan, deze kan je helpen met het bezoeken van een van de ceremonies in Torajaland.

Voor de lus Makassar, Bira, Tempe, Toraja en terug naar Makassar heb je ongeveer een week nodig.

Tip: Lees meer over reizen door Sulawesi.

1. Pulau Weh – 2. Aceh – 3. Ketambe – 4. Bukit Lawang – 5. Lake Toba – 6. Medan

Route voor Sumatra: backpacken in de jungle

Indonesië is een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers. Op de eilanden Sumatra en Kalimantan kun je genieten van de natuur in Indonesië, zoals jungle, dichte regenwouden, orang-oetans en andere dieren in Indonesië.

Ga je backpacken door Indonesië? Trek dan minsten twee tot drie weken uit om te reizen door Sumatra.

In Bukit Lawang kun je kennismaken met de jungle en is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met een orang-oetan. Als je meer tijd hebt kun je kiezen voor een leuke route door het noorden van het eiland. Start de reis met een paar dagen duiken bij Pulau Weh, ga op bezoek naar de orang-oetans in het regenwoud, beklim een vulkaan en relax op Samosir in het Tobameer. Deze backpack route door Indonesië heb ik zelf in drie weken afgelegd.

Heb je meer tijd voor je backpack reis Sumatra? Vervolg vanuit het Tobameer de Trans-Sumatra Highway naar Bukittinggi en Padang in het zuiden.

Tip: Lees meer over mijn route door het noorden van Sumatra.

Overnachten op Sumatra

Indonesië met kinderen

Indonesië is een hele kindvriendelijke bestemming. Mijn eerste gezinsreis naar Indonesië was een reis naar Bali met een baby van drie maanden. Er staat nu een reis naar Bali en Lombok op de planning voor als mijn dochter twee jaar is.

Reis je met kinderen naar Indonesië? Houd er rekening mee dat in sommige delen van Indonesië malaria voorkomt. Voor mij is dat een reden om bepaalde plekken niet te bezoeken tot de kleine reiziger iets ouder is. Een Bali en Gili rondreis is echter geschikt voor elke leeftijd.

Tip: lees meer over mijn rondreis naar Java en Bali met een kleuter.

Praktische tips Indonesië reis

Indonesië visum 2024

Nederlanders komen in aanmerking voor een visum on arrival (VOA). Dit visum is maximaal 30 dagen geldig (je kunt het visum verlengen in Indonesië) en kost US$ 35. Een toeristenvisum voor Indonesië via de ambassade in den Haag is 60 dagen geldig. 

Tot slot nog een aantal praktische reistips voor Indonesië.

Tip: In deze blog heb ik alle mogelijkheden voor het visum voor Indonesië voor toeristen voor je verzameld. 

Vervoer in Indonesië

Zoals je ziet, in een korte rondreis naar Indonesië kun je maar een klein deel van het land ontdekken. Het openbaar vervoer in Indonesië is niet erg efficiënt: bussen en treinen rijden vaak maar een paar keer per dag en de gemiddelde snelheid is laag. Met een auto met chauffeur ben je net wat sneller, dit zou ik dan ook zeker doen wanneer je weinig tijd hebt.

Tussen de verschillende Indonesische eilanden gaan boten en vliegtuigen, het is dus mogelijk je route uit te breiden en meerdere eilanden te bezoeken. Populair is een rondreis van Jakarta op Java naar Bali in 3 weken of een rondreis die Bali, de Gili-eilanden en Lombok combineert. Als je veel van stranden en eiland hoppen houdt kun je hier de Nusa-eilanden aan toe voegen.

In het oosten van Indonesië gaan boten en vluchten minder frequent, daar zou ik echt de tijd voor nemen.

Toeristen simkaart Indonesië

Om je route in Indonesië te bepalen kun je gebruik maken van Google Maps of Maps.me. Beide apps hebben de mogelijkheid om kaarten te downloaden zodat je offline kunt navigeren. Op veel plekken in Indonesië is gratis WiFi. Persoonlijk vind ik het fijn om ook online data te hebben om te navigeren, ik koop daarom altijd een lokale SIM-kaart.

Een toeristen SIM-kaart van Telkomsel kun je online bestellen, een TELKOMSEL Tourist Prepaid Card met 25GB kost 10 euro voor 30 dagen. Je moet hiervoor je telefoon te registreren, waar je een kopie van je paspoort en het IMEI-nummer van je telefoon voor nodig hebt. 

Tip: Wil je je telefoon liever niet registreren in Indonesië? Kies dan voor een “anonieme” (maar duurdere) e-SIM. Hier vind je meer informatie over de E-SIM in Indonesië en kun je er gelijk een bestellen.

Beste reistijd Indonesië

De regentijd Indonesië is op de meeste eilanden van november tot maart. Dit is tevens de tijd dat het land het groenste is en de natuur in Indonesië op haar mooist is. Ook de watervallen van Indonesië zijn het mooist aan het eind van de regentijd, zoals deze watervallen op Bali.

Ik laat zelf mijn Indonesië reisroute nooit beïnvloeden door de regentijd. De meeste buien vallen namelijk laat in de middag en ’s nachts. Ook in de regentijd is het aangenaam warm.

Het hoogseizoen in Indonesië valt in de maanden december (kerstvakantie), juli en augustus.