Route door Jordanië: de hoogtepunten van Jordanië in 1-2 weken

Jordanië is een veelzijdige én veilige bestemming in het hart van het Midden-Oosten. In Jordanië heeft alles in zich voor een korte rondreis: in een paar uur tijd reis je van het moderne Amman naar Petra (een van de nieuwe wereldwonderen), de woestijn Wadi Rum en badplaats Aqaba aan de Rode Zee. Dit is een leuke route door Jordanië in 1-2 weken!

Voorbeeld route door Jordanië 8 dagen

Zoek je een leuke route door Jordanië? De meeste mensen reizen tijdens hun vakantie van Amman in het noorden van Jordanië naar Aqaba in het zuiden. De route door Jordanië beschreven in deze blog zal daarom van noord naar zuid gaan.

Jordanië is een relatief klein land, in 1-2 weken kun je de belangrijkste hoogtepunten van Jordanië zien.

Route door Jordanië van dag tot dag

  • Amman
  • Dode Zee
  • Petra
  • Wadi Rum
  • Aqaba

Je kunt je Jordanië reis natuurlijk ook in Aqaba starten. Dat heeft een voordeel: wanneer je naar Jordanië reist via Aqaba (Aqaba Special Economic Zone) is het visum gratis. Het visum van Jordanië kost normaal 50 euro.

route door jordanie op de kaart

Amman: waar oud en nieuw samenkomen

Mijn Jordanië rondreis start in Amman. Hier landen de meeste vluchten naar Jordanië, wat Amman een logische eerste stop maakt voor reizen naar Jordanië.

De hoofdstad van Jordanië is zeer divers. Aan de ene kant zijn er veel hippe eettentjes en barretjes om lekker te eten en mensen te kijken, aan de andere kant is Amman een stad met een rijke historie. Dit komt onder andere tot uiting in het citadel, een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Amman.

romeinse opgravind in jerash

De Romeinse stad Jerash

Wat te doen in Jerash?

De Romeinse opgravingen van Jerash liggen op een steenworp afstand van Amman. In Amman boek ik een excursie naar de opgravingen.

De bus stopt bij de markt van Jerash. Ik ben dol op oosterse markten en ik kijk mijn ogen uit! Wat een explosie van kleuren en geuren! Na een kort bezoek aan de markt ga ik naar hét hoogtepunt van Jerash: de archeologische site. Het oude Jerash is een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten.

zonsondergang in het noorden van jordanie

Reis terug in de tijd langs de Koningsweg

Dwars door Jordanië loopt de King’s Highway. Deze handelsroute door het Midden-Oosten verbindt Syrië met Egypte en Arabië. Wanneer je een deel van de route door Jordanië volgt passeer je Bijbelse plekken als Mount Nebo, oude mozaïeken, verlaten forten en meer.

mazaiek langs de koningweg

Het bekendste mozaïek van Jordanië ligt in de stad Madaba aan de Koningsweg. Hier zijn resten van het Palestina-mozaïek te bewonderen, een historische landkaart die uit meer dan twee miljoen stenen bestaat.

Verder naar het zuiden ligt de vesting van Karnak, een burcht uit de twaalfde eeuw waarvan de keukens, stallen en slaapzaken nog duidelijk te herkennen zijn.

mount nebo in jordanie

Tip: De bezienswaardigheden langs de Koningsweg zijn slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Wil je deze bezienswaardigheden opnemen in je reis door Jordanië? Dan kun je het beste een auto huren in Jordanië.

jenny met modder uit de dode zee

Relaxen aan de Dode Zee

Eczeem, psoriasis, een vette óf droge huid, luchtwegaandoeningen, de Dode Zee heelt het door zijn hoge concentratie zouten en mineralen.

Tijdens mijn Jordanië vakantie laat ik me verwennen in Crowne Plaza Jordan, een welness resort direct aan de oevers van de Dode Zee. Ik dobber in het zouten water en smeer mezelf in met helende mmoddr. Na afloop genie tik van een overheerlijke Balinese massage.

Heb je geen tijd voor een uitgebreid welness arangement? Geen paniek, er zijn ook publieke stranden waar je kort kunt zwemmen in de Dode Zee (bijvoorbeeld achter het Movenpick Resort).

petra in jordanie

Wereldwonder Petra: Jordanië op zijn best!

De historische stad Petra is voor mij hét hoogtepunt van mijn reis door Jordanië. Aan het eind van een hoge nauwe kloof, de Siq, ligt de roze stad verscholen. Petra is geheel uit rotsen gehouden. De Schatkamer aan het eind van de Siq is maar liefst 40 meter hoog.

Samen met een gids verken ik verschillende wandelpaden en loop ik langs prachtige tempels, ceremonieplaatsen en reliefs. Petra is dé plek om te wandelen in Jordanië.

Tip: Heb je de tijd? Loop dat van Petra naar Little Petra, het kleine zusje van de roze rotsstad.

wandelen bij petra in jordanie

Wadi Rum Jordanië, de stilte van de woestijn

Wadi Rum is een van de mooiste woestijnen ter wereld. De woestijn is het mooiste wanneer de zon achter de horizon verdwijnt, vanuit een bedoeïenenkamp zie ik de zon langzaam tussen de rotsen verdwijnen.

Hoewel het weer in Jordanië droog en wamr is, koelt het in de woestijn rap af. Gelukkig is er een kampvuur waar ik kan geniet van een heerlijke maaltijd en de betoverende sterrenhemel.

Tip: Lees meer over Wadi Rum

zonsondergang in de woestijn van wadi rum

Duiken Jordanië: Aqaba en de Rode Zee

Het uiterste zuiden van het Jordanië grenst aan de Rode Zee.Hier ligt Aqaba, de enige badplaats van Jordanië. Dit is dé plek om te genieten van het strand, te varen met een glass botom boat of te duiken in Jordanië.

Heb je nog nooit gedoken? Duikscholen helpen je een introductieduik te doen in Jordanië.

Maar Aqaba Jordanië is meer. Ook deze stad in Jordanië heeft een gezellige souq en een aantal historische bezienswaardigheden. Aqaba is een leuke plek om een rondreis door Jordanië af te sluiten.

clown fish tijdens het duiken in jordanie

Meer leuke tips: eten in Jordanië

Zintuigen hoeven niks te kort te komen in Jordanië. Lopend over de markt wordt de neus geprikkeld door de lekkerste geuren van kruiden en specerijen op. Geniet van smaakvolle Jordaanse gerechten. En de thee: mierzoet, sterk en muntig. Zo lekker!

Ben je nog altijd niet overtuigd over een rondreis naar Jordanië? Bekijk dan snel onderstaande film van Jordanië.

8 daagse rondreis Jordanië of toch meer?

Ik bezocht Jordanië twee keer: een groepsreis van 8 dagen langs de hoogtepunten van Jordanië en een reis op uitnodiging van Aqaba Tourism. Je bent een kleine twee weken op pad als je alle bezienswaardigheden in deze blog wilt zien. (De precieze reisduur hangt ook af van hoe lang je wilt duiken in Jordanië – ik kan dat makkelijk een week volhouden.)

Wil je ook een vakantie naar Jordanië boeken? Sawadee heeft een aantal mooie groepsreizen naar Jordanië.

jenny in jordanie

Jordanië kun je prima verkennen met de huurauto. In deze blog lees je de ideale route voor een roadtrip door Jordanië. Lees zijn meer suggesties voor een rondreis door Jordanië.