Route Laos: in 3 weken van noord naar zuid

Laos is een betoverende bestemming in Zuidoost-Azië. In Laos lijkt de tijd even stil te staan: het toerisme is minder ver ontwikkeld dan in omringende landen, reizen gaat langzaam en Laos is een van de goedkoopste bestemmingen in Azië. In het noorden van Laos vind je karstbergen die gedomineerd worden door kleurrijke bergvolken. Naar het zuiden liggen de Thakhek Loop (een brommerroute) en het eiland Don Dhet. Laos is fantastische bestemming voor een gevarieerde en avontuurlijke vakantie in Azië!

In deze blog vertel ik meer over mijn route door Laos. Ik combineer steden en natuur, ik zwem in watervallen en ik maak een paar trekkings naar traditionele dorpen.

zonsopkomst bergern laos

Backpacken in Laos

Ik bezoek Laos tijdens een lange reis door Azië. Ik neem de bus vanuit het noorden van Thailand (Chiang Mai) naar het noorden van Laos. In drie weken tijd zak ik langzaam af naar het zuiden richting de grens met Cambodja.

Backpack route Laos van dag tot dag:

  • Grensovergang Thailand-Laos
  • Luang Namtha
  • Nong Khiaw en de Nam Ou Rivier
  • Luang Prabang
  • Vang Vieng
  • Vientiane
  • Savanaketh
  • Bonus: Four Thousand Islands

Welkom in Laos

De meeste reizigers combineren een rondreis door Laos met een reis door Thailand of Vietnam. Ik ook: ik bezocht Laos als onderdeel van een reis van 9 maanden door Azië en Europa.

Ik neem een minibus van Chiang Mai naar de grens met Laos. In het Thaise Chiang Khon stap ik in een boot naar Huay Xai, de volgende dag reis ik verder naar Luang Namtha. Het wordt een hobbelige rit over een weg met veel gaten en oranje zand. In het droge seizoen is alles stoffig en het duurt niet lang voordat de oranje prut in al mijn poriën zit. Dat mag de pret niet drukken: Laos is een geweldige bestemming!

Luang Namtha in Noord-Laos

Luang Namtha is een stad zonder echte bezienswaardigheden. Dit is kenmerkend voor Laos: er zijn nauwelijks eeuwenoude tempels en andere historische hoogtepunten, Laos bezoek je vanwege zijn prachtige natuur, fraaie berglandschappen en de vriendelijke bevolking. Op de morgenmarkt van Luang Namtha worden verse producten te koop aangeboden door de verschillende bergvolkeren. Hun fraaie klederdracht is vaak een lust voor het oog!

Luang Namtha is een fijne uitvalsbasis voor een trekking in Laos. Deze regio is minder toeristisch en authentieker dan bijvoorbeeld Chiang Mai in Thailand of Luang Prabang in Laos.

Vanuit Luang Namtha maak ik een trekking door Nam Tha National Park, naar pittoreske dorpen en kleine watervallen. Ik reis door Laos in april, dat het is droge en het warme seizoen. Helaas zijn er dan veel branden in het noorden van Laos, wat in combinatie met het oranje stof lokaal voor een dikke mistlaag.

Nong Khiaw en de Nam Ou Rivier

Vanuit Luang Namtha neem ik de bus naar Nong Khiaw. Het blijkt een busrit van meer dan tien uur te zijn. Bussen in Laos zijn een groot avontuur en niet altijd even comfortabel. De afstand tussen stoelen is vaak niet voldoende voor lange westerse benen en elk vrij plekje in de bus wordt volgepropt met bagage.

Nong Khiaw is een paradijs voor avonturiers en outdoorliefhebbers. Zodra ik de bus uitstap word ik overvallen door de serene en rustige sfeer die de hele plaats doordringt. Nong Khiaw ligt ver weg van de drukte van de grote steden. Ik maak een korte wandeling en ik geniet van een betoverende zonsopkomst met uitzicht op de bergen en de rivier.

Even later stap ik in een bootje: de Nam Ou rivier zal me naar Luang Prabang brengen.

In deze blog lees je meer over reizen door Noord-Laos.

Overnachten in Nong Khiaw

Bezienswaardigheden Luang Prabang en omgeving

Luang Prabang is een van de weinige steden ter wereld die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De stad ademt een unieke mix van traditionele Laotiaanse architectuur en Franse koloniale invloeden. Elke hoek onthult een stukje geschiedenis en culturele pracht, er zijn ontelbaar veel mooie Boeddhistische tempels. Een van de meest iconische tempels is de Wat Xieng Thong, met zijn verfijnde architectuur en gouden mozaïeken.

Ik kom ’s ochtends vroeg uit de veren om te zien hoe jonge monniken een alm in ontvangst nemen. Vanaf een afstandje aanschouw ik het vredige ritueel.

Luang Prabang heeft veel bezienswaardigheden, maar in de omgeving van de stad is nog veel meer moois te zien. Ik bezoek azuurblauwe watervallen, grotten en ik maak ook hier een trekking naar verschillende traditionele bergdorpen.

Overnachten Luang Prabang

Vangvieng Laos

Vanvieng is hét backpackersparadijs van Laos. Vangvieng ligt midden in de zandstenen bergen en is een fijne uitvalsbasis voor mooie wandelingen, een bezoek aan grotten of allerlei activiteiten op de rivier.

Ik doe niet veel bijzonders in Vanvieng. Na een dagje kayakken en een bezoek aan wandeling naar een grot vind ik het heerlijk om onderuit te zakken en te genieten van een smoothie bowl. Vaak wil ik alle bezienswaardigheden van een plek zien, maar in Vanvieng verdwijnt dat gevoel als sneeuw voor de zon. Er dat is best fijn.

Vientiane, de hoofdstad van Laos

Vientiane is de hoofdstad van Laos. Aan de rand van de stad meandert de Mekong, aan de overkant van de rivier ligt buurland Thailand. Langs de Mekong zijn verschillende terrasjes gebouwd: zittend op een plastic tuinstoel zie ik de lucht langzaam rood kleuren en de zon achter de horizon verdwijnen.

Vientiane mist de sfeer van Luang Prabang. Er zijn verschillende tempels, maar deze vallen enigszins in het niet bij andere bezienswaardigheden in Laos. Wat mij betreft is Vientiane dan ook geen must see tijdens een reis door Laos.

Net buiten Vientiane ligt een Boeddha park. Dat is absoluut een aanrader wanneer je toevallig in de buurt bent!

Bussen in Laos: de weg naar het zuiden

Vientiane is mijn laatste stop in het noorden van Laos. Het idee om vanuit Vientiane in een keer door te reizen naar Pakse staat me tegen: ik vind de bussen in Laos niet comfortabel en ik zie op tegen de lange rit. Ik besluit daarom mijn reis door Laos in tweeën te hakken: ik neem eerste de bus van Vientiane naar Savannakhet.

De afstand die ik moet overbruggen is nog een vijfhonderd kilometer, maar de bus doet er meer dan tien uur over. Gelukkig stopt de bus af en toe voor een snelle plasstop, alleen weet ik nooit wanneer precies. Backpacken in Azië is een goede training voor de blaas.

Uit de boxen van de bus loeit snoeiharde karaoke muziek, mijn eigen koptelefoon kan de herrie nauwelijks overstemmen. (Ik moet volgende keer investeren in een betere noise canceling koptelefoon.) Het begeleidende beeld op de kleine televisie flikkert de hele tijd en de ondertiteling kan ik sowieso niet lezen.

Het is donker wanneer de bus abrupt stopt langs de kant van de weg. Ik word gesommeerd uit de bus te stappen. Blijkbaar moet ik overstappen op een andere bus die me naar Savannakhet brengt, het is alleen niet duidelijk WANNEER deze precies komt.

Slaperig Savannakhet

Het is al laat wanneer ik incheck in mijn hotel in Savannakhet. Helaas kan ik nergens wat te eten kopen, alles is al dicht. Ik werk een paar chips naar binnen en duik mijn bedje in. Morgen is er weer een dag.

Savannakhet is een slapende provinciestad. Koloniale gebouwen geven de stad een statige uitstraling. Er is niet veel te doen in Savannakhet: het provinciale museum is dicht. Ik vind mijn weg naar het Science Museum met een kleine collectie botten van dinosauriërs en een aantal fossielen.

Pakse Laos: Khmer tempels en watervallen

Pakse is een fijne plek voor iedereen die buiten de gebaande paden wil reizen in Laos. Hoewel er rondom Pakse een aantal leuke bezienswaardigheden liggen, nemen veel reizigers Pakse niet op in hun reisroute door Laos.

Vanuit Pakse maak ik een dagtrip naar de Khmer tempels van Champasak en verschillende watervallen op het Bolaven Plateau.

Four Thousand Islands: Laos’ alternatief voor een relaxe strandvakantie

Laos is het enige land in Zuidoost-Azië dat niet aan zee grenst. Laos ligt ingesloten tussen Thailand, Myanmar, China, Vietnam en Cambodja. Bij gebrek aan zee denk je misschien dat je je rondreis door Laos niet kunt afsluiten met een relaxte strandvakantie, maar dat is niet waar!

In het zuiden van Laos, niet ver van de grensovergang van Laos en Cambodja, liggen de Four Thousand Islands. Deze idyllische eilanden in de Mekong zijn een paradijsje voor backpackers. Don Det is het grootste en populairste eiland van Laos.

Reizen naar Laos

Laos is een ongerepte backpackbestemming in Zuidoost-Azië. Er gaan helaas geen directe vluchten van Nederland naar Laos en er zijn weinig goedkope vluchten.

De makkelijkste (en leukste) manier om naar Laos te reizen is via Bangkok in Thailand. Vanuit Bangkok gaan er vluchten naar verschillende bestemmingen in Laos. Uiteraard kun je ook kiezen voor een reis over land, je kunt je rondreis door Laos goed combineren met een rondreis door Thailand.

Hier vind je tips voor een georganiseerde rondreis door Laos.