De leukste route door Maleisië (in 3-4 weken)

Mooie stranden, bruisende steden, eilandhoppen en wildlife. Beleef je perfecte rondreis met deze route door Maleisië. Daarnaast is Maleisië – en dan vooral de hoofdstad Kuala Lumpur – een walhalla voor foodies.

hoogtepunten kuala lumpur

Ik ben een aantal keer in Maleisië geweest. Soms voor een paar dagen Kuala Lumpur en omgeving, soms voor langere tijd. In deze blog deel ik een voorbeeldroute langs de hoogtepunten van Maleisië. Met deze route door Maleisië bezoek je zowel het schiereiland (Peninsular) als het eiland Borneo.

Lees snel mijn tips voor een rondreis door Maleisië voor 3-4 weken. Op de kaart hieronder zie je een schematische weergave van mijn route door Maleisië.

route door Maleisië: reisroute VAN 3-4 WEKEN

Kuala Lumpur is de leukste stad van Maleisië

De meeste reizigers beginnen hun rondreis door Maleisië in hoofdstad Kuala Lumpur. Kuala Lumpur is een heerlijke stad met hoogbouw naast traditie. Tussen diverse culturele bezienswaardigheden liggen mooie parken. Fancy restaurants en lokale markten met streetfood wisselen elkaar af.

In Kuala Lumpur kun je je gemakkelijk twee à drie dagen vermaken. Wil je in korte tijd een beeld van de stad krijgen? Ga dan fietsen in Kuala Lumpur met een lokale gids!

Tip: In deze blogs lees je meer over Kuala Lumpur en mijn KL hotel tips. Heb je tijd over? Dan kun je vanuit Kuala Lumpur de fotogenieke Batu Caves bezoeken.

Culturele bezienswaardigheden in Malakka

Malakka is een oude handelsstad op ruim twee uur rijden ten zuiden van Kuala Lumpur. In het koloniale Malakka zijn de restanten van de Hollandse en Portugese bezetting niet te missen. De huizen hebben een opvallende rode kleur, geïnspireerd op de kleur van baksteen.

Het centrum van Malakka is best toeristisch, maar wanneer je met een bootje over de grachten van het stadje gaat laat je al snel de massa achter je.

Natuur in Taman Negara

Na een bezoek aan Singapore, Malakka en Kuala Lumpur heb ik even genoeg steden langs de westkust van Maleisië gezien. Ik wijk uit naar Taman Negera voor een flinke dosis groen en natuur. 

Taman Negara is één van de oudste oerbossen van de regio. Vanuit Kuala Lumpur is het een korte reis met de bus en de boot naar het groene binnenland van Maleisië. Wanneer ik de bekende Canopy Walk van Taman Negara loop geniet ik optimaal van het uitzicht over de bijzondere vegetatie.

Eilanden voor de westkust van Maleisië

Tijdens mijn rondreis door Maleisië besluit ik me te focussen op de eilanden voor de westkust: ik ga eilandhoppen tussen Penang en Langkawi.

Penang bezoek je niet voor zijn mooie stranden. Houd je echter van cultuur, een beetje natuur, streetart en lekker eten dan zit e op dit eiland helemaal goed. In het plaatsje Georgetown valt al een hoop te beleven. Vanuit daar kun je makkelijk de rest van het eiland verkennen.

Langkawi heeft naar men zegt prachtige stranden. Het is daarmee een heerlijke plek om even op adem te komen tijdens je rondreis langs de hoogtepunten van Maleisië. 

Eerlijk is eerlijk, Langkawi was niet wat ik er van verwacht had… Ik vond het eiland een beetje tegen vallen.

Eilanden aan de oostkust van Maleisïe

Aan de oostkust van Maleisië liggen verschillende adembenemende tropische eilanden. Deze kun je het best bezoeken in de zomer. In de winter zijn sommige eilanden, zoals de populaire Perhentians, gesloten vanwege het regenseizoen.

De Perhentian Eilanden behoren tot de mooiste eilanden van Maleisië. Je kunt hier heerlijk relaxen, snorkelen en duiken. Ik huur een boot en daarmee vaar ik langs tropische witte stranden en verlaten baaien. De Perhentian Eilanden zijn verrukkelijk!

De ongerepte jungle van Borneo

Air Asia vliegt vanuit Kuala Lumpur en Johor Bharu (bij Singapore) naar Sabah en Sarawak op Borneo. Borneo is één van de grootste eilanden ter wereld. Het Indonesische Kalimantan ligt op het zuidelijke deel van het eiland en Maleisië en de oliestaat Brunei delen het noorden van het eiland.

Borneo ligt niet helemaal op de route, maar ik wil Borneo niet overslaan. Een korte vlucht met Air Asia brengt me na naar Sarawak, het westen van Borneo. Mijn uitvalsbasis op Borneo is het stadje Kuching.

Ik maak avontuurlijke tocht naar de koppensnellers van Borneo. De tijd dat de Iban echt mensen aten, is gelukkig voorbij. Het hoogtepunt van mijn bezoek aan Borneo zijn  de dichte regenwouden en het wildlife. Ik geniet van de natuur bij de orang oetangs in Semenggoh en de neusapen in Bako NP.

Reis je liever naar het oosten van Borneo? Hier vind je meer reistips voor Borneo.

PRAKTISCHE TIPS VOOR MALEISIË

Vliegen naar Maleisië

Er gaan elke dag meerdere (directe) vluchten naar Kuala Lumpur vanuit Amsterdam. Deze landen op KLIA1, het internationale vliegveld van Kuala Lumpur. Vanuit dit vliegveld sta je met de skytrain in iets meer dan 30 minuten in het centrum van de stad.

Wil je goedkoop vliegen naar Azië? Kijk dan vooral eerst naar de prijzen van vluchten naar Kuala Lumpur. Vanuit Kuala Lumpur vliegt Low Cost Carier Air Asia naar meer dan zestig bestemmingen in Maleisië en daarbuiten. Zo heb ik vanuit Maleisië onder andere Indonesië, Zuid-Korea en de Filipijnen bezocht.

Je kunt je rondreis door Maleisië ook starten in Singapore. Van daaruit gaan er bijna ieder uur bussen naar Malakka en Kuala Lumpur.

Visum Maleisië

In veel landen in Azië wordt het steeds lastiger om een visum te krijgen. Goed nieuws: dat geldt niet voor Maleisië. Bij aankomst in Maleisië krijg je een gratis visum voor 90 dagen. Even een stempel in je paspoort en klaar! Wanneer je het land weer verlaat, krijg je een tweede (exit-)stempel. Je hebt geen uitreisticket, boekingsbewijs of wat dan ook nodig.

Hulde voor Maleisië.

Je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Maleisië.