Route Mexico in 3 weken: van Puerto Escondido naar Mexico Stad

Denk je aan Mexico, dan denk je aan de mooie stranden van Cancun en Yucatan. Maar Mexico is meer dan zon, zee en strand. Deze blog neemt je mee naar de minder bekende bezienswaardigheden in Mexico. Deze route van twee tot drie weken door het zuiden van Mexico gaat van Puerto Escondido naar Mexico Stad langs ongerepte stranden, natuur en historische bezienswaardigheden. Want tijdens een reis van Mexico in 3 weken kun je veel zien!

Rondreis Mexico in 3 weken: route van dag tot dag

 • Puerto Escondido (3 nachten)
 • Huatalca/Mazunte (2 nachten)
 • San Jose de Pacifico (2 nachten)
 • Oaxaca (6 nachten)
 • Puebla (4 nachten)
 • Tolantongo (1 nacht)
 • Teotihualco (1 nacht)
 • Mexico Stad (3 nachten)

Tip: Heb je minder tijd en plan je een route door het zuiden van Mexico in 2 weken? Dan zou ik Tolantongo en Mexico Stad als eerste schrappen.

route mexico in 3 weken op de kaart

Vliegen naar Mexico

KLM en Areoméxico voeren dagelijks directe vluchten uit van Amsterdam naar Mexico Stad (Ciudad de Mexico). De KLM-vlucht komt ’s avonds aan, wat het lastig maakt om dezelfde dag door reizen naar een andere bestemming in Mexico. Zo gaat mijn vlucht met Volaris naar Puerto Escondido pas de volgende morgen. Dat is het beginpunt van mijn rondreis door Mexico in 3 weken.

Ik heb een hekel aan taxi’s op het vliegveld. Ik ben dan ook heel blij wanneer ik op dit hotel in Mexico stuit op nog geen 5 minuten lopen van de luchthaven. De bedden zijn goed, de douche is warm, meer heb ik niet nodig na een lange vlucht.

Tip: Wil je goedkoop vliegen naar Mexico? Kijk dan eens naar vluchten met een overstap in de Verenigde Staten.

Puerto Escondido Mexico: ongerepte stranden en schildpadden

Is het de Mexicaanse vibe, de jetlag of word ik gewoon een jaartje ouder? Normaal heb ik geen rust in mijn kont om te niksen op het strand of te lummelen in het zwembad. Puerto Escondido is anders: ik zit direct na zonsopkomst op een strand, ik duik in het zwembad en ik geniet maximaal.

Maar er is meer te doen in Puerto Escondido. Het Baby Turtle Release Centre heeft een conservatie programma opgezet om de eieren en schildpadden te redden. Toeristen mogen (na een donatie) ‘helpen’ de pasgeboren schildpadden veilig naar zee te brengen. Een superleuke activiteit, al helemaal tijdens een reis naar Mexico met kinderen.

Tip: In deze blog vertel ik je wat te doen in Puerto Escondido Oaxaca.

Tips slapen Mexico Puerto Escondido

 • Villas Carrizalilo: prachtig hotel met uitzicht over het mooiste strand van Puerto Escondido 
 • Bungalows Zicatela: kleinschalig hotel in het kloppend hart van Zicatela Beach
 • Casa Beu: hotel mét ontbijt vlakbij La Puenta

Huatulco Mexico bezienswaardigheden: de mooiste verlaten stranden

Ben je uitgekeken op de stranden van Puerto Escondido? Er zijn meer badplaatsen in Mexico langs de Pacific Coast!

Mazunte is een populaire stop tijdens een backpackreis door Mexico. Ook Zipolite en Puerto Angel zijn in trek. Zelf verblijf ik in Huatulco voor een boottocht en snorkelen in de Stille Oceaan. De excursie is geweldig, maar Huatulco mist de gezellige vibe van Puerto Escondido en Mazunte. Toch kun je ook hier genieten van lekker eten, fijne stranden en een drankje aan het zwembad.

Tip: Je kunt Huatulco National Park ook bezoeken vanuit Puerto Escondido. Uiteraard heb je dan een langere reistijd.

Tips vernachten in Huatulco

San Jose de Pacifico: een onbekende parel in de bergen

Puerto Escondido betekent letterlijk ‘verborgen haven’. Tussen de kust van Oaxaca en Oaxaca Stad liggen hoge bergen met diepe dalen en slingerwegen. De meeste backpackers zien deze bergen alleen vanuit de bus, ik kies ervoor een paar dagen in de koele bergen te blijven.

Mijn cabin in San Jose de Pacifico is hoort tot de mooiste plekken om te overnachten in Mexico. Vanuit de woonkamer én vanuit de slaapkamer word ik getrakteerd op een betoverend uitzicht. Door de rollende wolken, het spel van de zon en de bergen ziet het uitzicht er elke minuut weer anders uit. Wat een feestje.

Plan je een autovakantie in Mexico? Stop dan zeker een paar dagen in dit outdoorparadijs.

Tip: Hier lees je meer over San José del Pacifico.

Oaxaca: de leukste stad in het zuiden van Mexico

Oaxaca is een bruisende stad in het zuiden van Mexico. De stad staat bekend om zijn historische (koloniale) bezienswaardigheden, street art en het lekkere eten. Ik blijft een kleine week in Oaxaca om optimaal te genieten van al het moois en lekkers wat de stad te bieden heeft.

Net buiten Oaxaca liggen meer toffe bezienswaardigheden die een stop waard zijn tijdens je Mexico reis. Denk hierbij aan de opgravingen van Monte Alban, Yagul en Mitla.

mexico oaxaca

Vanuit Oaxaca rijd je in een paar uur natuurwonder Hierve el Agua met zijn versteende watervallen en natuurlijke baden. Dit is een heerlijke plek om te wandelen in Mexico!

Tip: Oaxaca is dé plek om lekker te eten in Mexico.

Tips apartement Mexico Oaxaca

Puebla: stad van porselein

Na Oaxaca reis ik verder naar Puebla, de stad van tegeltjes en porselein. Je ziet ze overal: op de muren van huizen, op de koepel van de kathedraal én op de uitgestrekte antiekmarkt. Wat een leuke dingen kun je hier kopen!

Ik bezoek Cholula aan de rand van Puebla. Deze archeologische vindplaats staat bekend om zijn grote piramide en zijn ondergrondse tunnels. Atlixco, de stad van de bloemen, is een andere leuke dagtrip vanuit Puebla. Het stadje ligt aan de voet van de Popocatepetl, een rokende vulkaan met een hoogte van bijna 5,5 kilometer.

atlixco

Tip overnachten Puebla

Tolantango: thermale baden en warme watervallen

Tolantango is paradijsje ten noorden van Mexico Stad met meer dan 40 thermale baden, kabbelende watervallen, grotten en hangbruggen. Dit plekje midden in de natuur in Mexico staat (nog) niet op de kaart bij internationale reizigers.

Tip: wil je naar Tolantango? Ga zo vroeg mogelijk en probeer weekenden en feestdagen te mijden. Tijdens mijn bezoek was het te druk.

Teotihuacan, de historische stad van de goden

Teotihuacan is een van de hoogtepunten van Mexico. In Teotihuacan is de Vijfde Zon van Quetzalcoatl geboren. Midden in het complex staat de Piramide van de Zon.

Al jaren bezoeken hordes toeristen de bezienswaardigheden van Teotihuacan vanuit Mexico-Stad. Het is iets meer dan een uur met een Uber, maar je kunt ook een excursie boeken. Zelf overnachtte ik in San Juan Teotihuacan op een half uurtje lopen vanuit de stad der goden. Het dorp is heerlijk kleinschalig en de mensen zijn superlief! Wat mij betreft een echte aanrader.

piramide teotihuancan

Tip: deze tour combineert Teotihuacan met het heilige Guadealupe en Tllatelolco.

Als kers op de taart stap ik in alle vroegte in een luchtballon. Terwijl de wereld ontwaakt vlieg ik over de ruïnes van Teotihuacan, de historische stad van de goden. Het is MAGISCH.

Overnachten in Teotihuacan

Street art in Mexico Stad

Mijn rondreis door Mexico eindigt in Mexico Stad (Ciudad de Mexico). De hoofdstad van Mexico is een metropool met een rijke historie. Het is een illusie dat je alle Mexico Stad bezienswaardigheden in een paar dagen kunt zien. Ik slenter door de historische binnenstad, eet Aziatische hapjes in China Town en lummel in het park.

Daarnaast boek ik een street art excursie en fiets ik samen met een gids langs kleurrijke murals in Mexico. In deze blog lees je alles over street art in Mexico!

Vanuit Mexico Stad vlieg ik vnaar Guatemala. Na Guatemala zal ik mijn reis door Mexico vervolgen – hier lees je meer over mijn reisroute door Yucatan.

Auto huren Mexico tips

Hoewel de bus in Mexico best goed geregeld is, kies ik voor een autorondreis door Mexico. Een huurauto geeft meer flexibiliteit en vrijheid om onderweg te stoppen bij de mooiste plekken in Mexico.

Reis je naar Mexico met kinderen? Ik heb in mijn reisplanning rekening gehouden met het ritme van mijn peuterdochter. Een blij kind is een blije ouder.

Zelf auto rijden in Mexico is niet heel spannend. De verkeersregels worden wat soepeler geïnterpreteerd dan in Nederland, over het algemeen wordt netjes gereden. Het grootste gevaar zijn de enorme verkeersdrempels op de raarste plekken. Bij de meeste drempels kun niet harder dan 10-15 km/uur zonder je huurauto aan gort te rijden. Soms staan er verkeersborden die je waarschuwen, maar niet altijd.

In deze blog lees je meer tips voor Mexico met een huurauto.

Tip: Laat in Mexico nooit je bagage onbeheerd achter in de auto, ook niet verstopt in een afgesloten kofferbak. Vooral in Yucatan zijn bendes actief die het gemunt hebben op de inhoud van huurauto’s.

Een auto huren in Mexico kan duur zijn, vooral wanneer je de huurauto op een andere plek wil ophalen en inleveren. Ik betaalde een drop off fee van 400 euro omdat ik de auto ophaal in Puerto Escondido en inlever in Mexico Stad.

Reserveer je huurauto op tijd voor de beste prijzen. Bij Sunny Cars kun je annuleren tot het laatste moment én ze bieden de meest complete verzekering die er is. Ik betaal 82 euro per dag voor de huurauto in Mexico (prijspeil 2022). Ik boekte ‘maar’ een maand voor vertrek en ik ben geschrokken van de prijs!

Backpacken Mexico: reizen met de bus in Mexico

Als gezegd, de bus in Mexico is goed geregeld, zeker tussen de grote steden. De bekendste aanbieder is ADO Mexico. Via hun app kun je eenvoudig je bus reserveren. Door gebruik te maken van nachtbussen kun je tijd sparen.

Op kortere afstanden kun je gebruik maken van collectivo’s. Deze lokale bussen in Mexico zijn goedkoper.

Mijn Mexico route: wat zou ik de volgende keer anders doen?

Ik reisde in 22 dagen van Puerto Esconido naar Mexico Stad. Dit kan sneller als je wilt: ik ben niet zo’n snelle reiziger.

Ik ben op een zondag naar Tolantongo gegaan, dat raad ik absoluut af. Op zondag trekken veel Mexicanen er zelf op uit om te BBQ-en en zwemmen in de natuur, je kunt plekken als Hierve el Agua en Tolantongo daarom beter mijden in het weekend.

Daarnaast had ik achteraf denk ik liever een dag extra strand gehad dan Mexico Stad. Het vliegveld is goed bereikbaar vanuit Puebla of Teotihuacan.

Disclaimer: ik ben geen fan van grote steden.