Route door Tsjechië: een rondreis langs de mooiste plekken

Op vakantie in Tsjechië in de zomer is een feestje! Je kunt heerlijk wandelen in Tsjechië, de natuur is groener dan groen en je wordt getrakteerd op spectaculaire landschappen, kastelen die niet zouden misstaan in een sprookjesboek en op andere mooie plekken en historische bezienswaardigheden. Tsjechië is fantastische vakantiebestemming van jong en oud.  In deze blog deel ik mijn route door Tsjechië met de auto.

Er is veel te doen in Tsjechië. In deze blog deel ik mijn route langst de mooiste plekken in Tsjechië. Zo zie je alle must sees van Noord-Tsjechië en andere toffe bezienswaardigheden. Twijfel je wat te doen in Tsjechië? Lees dan snel verder!

De afgelopen jaren maakte ik drie keer een rondreis door Tsjechië. Twee keer in de zomer en één keer in de winter.

mijn route door Tsjechië langs de mooiste plekken

Ik ben dol op roadtrippen. Ik vind het heerlijk tijdens een autovakantie te gaan en staan waar ik wil. Deze onafhankelijkheid geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid. Ik leg echter niet al te lange afstanden af – zeker tijdens het reizen met kinderen.

Tijdens mijn reis langs de mooiste plaatsen in Tsjechië en Duitsland zit ik maximaal drie à vier uur per dag in de auto.

Route Tsjechië en Duitsland van dag tot dag

  • Hannover (2 nachten)
  • Saksisch Zwitserland/Boheems Zwitserland (5 nachten) 
  • Dresden (3 nachten) 
  • Ertsgebergte (2 nachten) 
  • Boheems Paradijs (4 nachten) 
  • Praag (3 nachten) 
  • West-Bohemen (4 nachten) 
  • Kassel (1 nacht) 

Deze roadtrip door centraal Europa is niet mijn eerste vakantie in Tsjechië, eerder maakte ik een stedentrip naar Praag en reisde ik met de trein door Tsjechië en Oost-Europa. Wat ben ik blij dat ik nu ook heb kunnen genieten van de uitgestrekte natuur, oude kastelen en andere mooie plekken in Tsjechië!

Mijn route door Tsjechië en Duitsland zie je op onderstaande kaart.

Wandelen in Tsjechië: Noord-Bohemen

Mijn rondreis door Tsjechië start in Noord-Bohemen. Noord-Bohemen ligt ten noorden van hoofdstad Praag tegen de grens met Duitsland en Polen.

Wil je wandelen in het bos en uren dwalen door de natuur zonder iemand tegen te komen? Plan dan ruim de tijd in voor Noord-Bohemen! In het noorden van Tsjechië liggen de natuurgebieden Boheems Paradijs (Cesky Raj), Boheems Zwitersland en Krkonose.

Boheems Zwitserland

In het noordwesten van het land ligt een bijzonder natuurgebied: Boheems Zwitserland. de Tsjechische naam van het natuurgebied is Ceske Svycarsko. Boheems Zwitserland ligt dus in Tsjechië en staat pas sinds 2000 op het lijstje van nationale parken. Dat verbaast me, want Boheems Zwitserland is adembenemend mooi. Wandelen in Boheems Zwitserland is wandelen met prachtige uitzichten op uitgestrekte paden.

Boheems Zwitserland kent een aantal spectaculaire hoogtepunten, waaronder de langste zandsteenbrug van Europa. Deze wordt ook wel Pravcicka Brana (Pravcicka Boog) genoemd. Een paar kilometer zuidelijker ligt de Edmund kloof. Deze sprookjesachtige kloof heeft de bijnaam stille kloof. Het water van deze kloof heeft een diepblauwe kleur. Dit zie je pas goed wanneer je in een klein bootje door de kloof vaart.

Een vakantie in Tsjechië is niet compleet zonder een bezoek aan Boheems Zwitserland te brengen.

Ik bezoek Boheems Zwitserland vanuit Saksisch Zwitserland, een van de mooiste plekken in Duitsland. Ik overnacht in Waitzdorf op een knusse boerderij.

Boheems Paradijs Tsjechië

Boheems Paradijs (Cesky Raj) is een ander populair natuurgebied in Tsjechië. Het Boheemse Paradijs ligt in het noorden van Tsjechië op anderhalf uur rijden vanaf Praag.

Het Boheems Paradijs en regio Liberec is een fijne vakantiebestemming voor een reis naar Tsjechië met kinderen. Hier er is een aantal interactieve musea, een aquapark en veel korte wandelroutes. In deze blog heb ik de leukste korte wandelingen in het Boheems Paradijs beschreven.

Tip: ik overnacht in Dolni Stakory aan de rand van het Boheems Paradijs. Dit is het mooiste huisje in Tsjechië om te overnachten!

Krkonose en het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is een klein gebergte met grote granietrotsen, steile hellingen en diepe dalen. Midden in het Reuzengebergte ligt het boomkroonpad van Krokonose, een van de gaafste Canopy Walks die ik ooit heb bezocht. Het totale pad heeft een lengte van maar liefst anderhalve kilometer en krult daarmee hoog boven de bomen uit.

Helaas liet het zomerse weer in Tsjechië me even in de steek: mijn bezoek aan het boomkroonpas werd gedomineerd door hevige regen. Van de bergen heb ik dan ook niet veel gezien… Toch heb ik geen spijt van deze dagtrip!

Wandelen Rotsstrad Adrspach

Sommige mensen vinden het Boheems Paradijs het mooiste natuurgebied van Tsjechië, andere kiezen voor Adrspach. Ten oosten van het Reuzengebergte ligt namelijk nóg een surrealistisch gebied met bizarre rotsformaties en nauwe doorgangen. Ook hier kun je mooi wandelen in Tsjechië!

Vanuit Boheems Zwitserland rijd je in twee uur naar Adrspach. Zelf bezocht ik Adrspach vanuit Neder-Silezië in Polen

Bijzonder Praag

Praag is de hoofdstad van Tsjechië. In Praag vind je de tofste culturele bezienswaardigheden in Tsjechië dicht bij elkaar. Dat maakt Praag een populaire bestemming voor een stedentrip. In deze blog lees je wat te doen in Praag. Een stadswandeling met gids is ook een leuke manier om mooie plekjes is Praag te verkennen.

In het middeleeuwse Praag vind je vele hotspots om lekker en betaalbaar te eten in Tsjechië.

Tip: Ik sliep een een appartement in Praag nét buiten het centrum met eigen parkeerplek. 

Het Erstgebergte

Op de grens van Duitsland en Tsjechië ligt het Erstgebergte. Wil je rodelen in Tsjechië of toch liever fietsen? Dan is dit de plek waar je moet zijn!

West-Bohemen Tsjechië

Ik sluit mijn reis naar Tsjechië af in West-Bohemen.

Wil je actief in Tsjechië zijn? In West-Bohemen vind ongerepte plekken in de natuur. Je kunt er heerlijk wandelen, rotsklimmen en kajakken tussen spectaculaire rotslandschappen. De kans dat je hier een buslading met Nederlandse toeristen aantreft is nihil!

Pilsen Tsjechië

Pilsen is de grootste stad van West-Bohemen. De stad staat vooral bekend om zijn bierbrouwerijen (Pilz) en leuke festivals. Zelf loop ik daar niet zo warm voor, ik ben vooral onder de indruk van de vrolijk gekleurde huizen langs het marktplein en het indrukwekkende Science Museum.

Ik combineer mijn bezoek aan Pilsen met de stad Karlovary en het natuurgebied SOOS. Onbekend maakt onbemind, in West-Bohemen vind je veel mooie plekken in Tsjechië. Ik geniet enorm van deze onbekende bezienswaardigheden! Hier lees je meer over deze bijzondere plek in Tsjechië.

Natuur en industrie in Morazië-Silezië

Een jaar later maak ik opnieuw een roadtrip door Centraal-Europa. In deze blog deel ik meer informatie over mijn route door Tsjechië en omringende landen (inclusief handige kaart).

Industriëel erfgoed Dolni Vitkovice

Ik houd van vervallen gebouwen, industrieel erfgoed en wetenschap. In Ostrava in Noord-Moravië komen deze dingen samen.

Een bezoek aan de oude staalfabriek Dolni Vitkovice is een feestje. De kleine reiziger vermaakt zich in Kids World en ik kijk mijn ogen uit in musea als U6 het Science and Technology Center. In een paar uur tijd doorloop ik de geschiedenis van de industriële revolutie tot het heden.

Als kers op de taart eet ik een taartje in de Bolt Tower, het hoogste café van Ostrava.

In deze blog deel ik leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Ostrava en omgeving

Canopy Walk Stevka Valaska 

De volgende dag is het tijd voor een nieuw hoogtepunt in Tsjechië! Een avontuurlijk boomkroonpad in het Beskiden gebergte leidt mij naar een van de mooiste uitzichten van het land. Via houten bruggen en een wiebelige Tibetaanse hangbrug kronkel ik vlak langs boomtoppen omhoog. 

Het uitzicht over het gebergte en de uitgestrekte bossen is adembenemend mooi, vooral vanaf de glazen skywalk bovenin de toren.

Tip: Tijdens mijn bezoek aan Moravië-Sliezië overnacht ik bij deze leuke Agroturismo in Tsjechië!

Reizen naar Tsjechië

Met de trein naar Tsjechië

We willen allemaal minder vliegen, niet?

De trein is een comfortabel en avontuurlijk vervoermiddel om naar centraal Europa te reizen. Vanaf eind 2020 gaat er een directe (nacht)trein van Nederland naar Wenen. Vanuit Wenen sta je in vier uur in Praag. Je kunt ook via Berlijn en Dresden naar Praag reizen.
Trein naar Tsjechië

Met de auto naar Tsjechië

Tsjechië klinkt heel ver, maar in minder dan acht uur sta je in Tsjechië. Reis je naar Tsjechië met de auto? Vergeet dan niet een autovignet aan te schaffen. Dit vignet heb je nodig als je op de snelweg en bepaalde hoofdwegen wilt reizen.

Het autovignet voor Tsjechië koop je online met een kleine meerprijs of gewoon voor de grens. Omdat ik tijdens mijn reis naar Tsjechië en Duitsland niet precies wist wanneer ik de grens zou passeren, heb ik voor dat laatste gekozen.