Rondreis door Mozambique: duiken en cultuur in zuidelijk Afrika

Mozambique is een land met langgerekte hagelwitte stranden en een azuurblauwe zee. Een rondreis door Mozambique gecombineerd met een duikvakantie is een droom voor duikers (en snorkelaars). Mozambique staat bekend om zijn grote zeedieren. Wist je er een grote kans is mantaroggen en walvishaaien te spotten in Mozambique?

Met de truck door Mozambique

Als doorgewinterde reiziger kies ik bijna nooit voor een georganiseerde reis. Reizen met het openbaar vervoer heeft zijn charme en ik kan oprecht genieten van de spontane ontmoetingen onderweg. Toch kies ik voor een georganiseerde rondreis naar Mozambique: EWDR biedt een overland reis aan die de mooiste stranden van Mozambique combineert met wildlife in Kruger National Park in Zuid-Afrika. De Afrika truck is ideaal voor safari’s en reizen in zuidelijk Afrika. 

Dit zogenaamde overland pakket geeft me vrijheid én het comfort van avontuurlijke excursies als duiken en gamedrives. Ik reis als vrouw alleen door Mozambique en Zuid-Afrika. Door aan te haken bij een groep weet ik zeker dat de excursies die ik graag wil doen niet worden geannuleerd doordat er te weinig deelnemers zijn.

Mijn route door Mozambique brengt me naar Tofo, Vilanculos en Barra Point.

Route Mozambique en Zuid-Afrika: welkom in Maputo

Mijn rondreis door Mozambique start in Johannesburg, de hoofdstad van Zuid-Afrika. Via Eswatini (Swaziland) steek ik de grens met Mozambique over. Vanuit de bus maak ik kennis met Maputo, de eerste (korte) stop tijdens mijn Mozambique vakantie.

Maputo is een bubbel van drukte en chaos. De hoofdstad van Mozambique is een stad met vergane glorie en Portugese invloeden.

Duiken Tofo Mozambique

De volgende stop is Tofo aan de Baai van Inhambane. Tijdens mijn reis door Mozambique geniet ik van het uitzicht over de baaien, lagunes en palmbomen.

De wateren bij Tofo staan bekend om zijn riffen en koralen en met een beetje geluk zie je walvishaaien, manta’s of reuzenschildpadden. De stranden van Tofo zijn ongerept en er is een leuke authentieke markt.

Lees meer over duiken in Tofo Mozambique.

Vilanculos en Bazaruti Archipellago

Vilanculos is de parel van Mozambique. Vilanculos ligt maar 300 kilometer ten noorden van Tofo, toch is het een lange reis. Een bezoek aan Vilanculos is absoluut een aanrader tijdens je Mozambique vakantie! Voor de kust van Vilanculos ligt de Bazaruti Archipellago, een eilandenrijk met de mooiste stranden van Mozambique.

Een aantal eilanden van de Bazaruti Archipellago zijn onbewoond, het is een bijzondere ervaring deze te bezoeken tijdens een duikvakantie in Mozambique. Het duiken bij Vilanculos is kleurrijker dan duiken bij Tofo, het rotsachtige onderwaterlandschap maakt geleidelijk plaats voor prachtige koralen.

Hier vind je meer informatie over Vilanculos en Bazaruti eilanden.

Duiken Barra Point Mozambique

Ik eindig mijn Mozambique rondreis in Barra Point. Barra Point ligt net als Tofo in de Baai van Inhambane. Ik probeer opnieuw walvishaaien te spotten en sluit mijn reis af met een betoverende zonsondergang over de Mangroves.

Via de moerasgebieden in de Xai Xai regio reis ik verder naar Zuid-Afrika voor een nieuw avontuur.

Beste reistijd Mozambique

Het regenseizoen in Mozambique is van december tot april. Het weer is dan warm en klam, de muggenpopulatie viert dan feest. De rest van het jaar is het overwegend zonnig in Mozambique. De temperatuur ligt dan rond de 24-27 graden Celsius. 

De beste periode om walvishaaien te spotten in Mozambique is in de maanden november tot april. (Dat overlapt inderdaad met het regenseizoen.) Het hele jaar door is er echter kans om walvishaaien te zien. Ik bezocht Mozambique in augustus en ik heb geen geluk gehad. Het blijven wilde beesten….

Op dit moment biedt EWDR geen rondreis door Mozambique aan. Kijk op hun website voor hun actuele aanbod aan duikvakanties.