Rondreis Oezbekistan: 2 weken langs de zijderoute

Oezbekistan is een land met een rijke historie. Ten tijden van de Zijderoute sloften kooplui met een kamelen bepakt met kruiden, kaneel en fijne stoffen door Oezbekistan. Het land floreerde en er zijn prachtige moskeeën, bazaars en gebedsscholen gebouwd. Deze bezienswaardigheden in Oezbekistan zijn nog altijd te bewonderen, een rondreis door Oezbekistan zal je betoveren

Onbekend maakt onbemind. Niet veel mensen kiezen voor een vakantie in Oezbekistan. Oezbekistan ligt op de oude Zijderoute. Later maakte Oezbekistan deel uit van de Sovjet-Unie, tot het communisme werd afgezworen. Ook de kerstman is verbannen, omdat deze te veel aan de bezitting zou doen denken.

Tijdens een rondreis door Oezbekistan kun je de mooiste plekken van de Zijderoute bewonderen. In deze blog deel ik mijn route voor twee weken Oezbekistan.

Route door Oezbekistan in 2 weken

Tijdens mijn Oezbekistan vakantie volg ik de oude Zijderoute. Ik start in het westen van de land tegen de grens met Turkmenistan. Via Bukhara (Buchara), het onbekende Aydarkul Lake en Samarkand reis ik naar Tashkent. 

Route Oezbekistan van dag tot dag

  • Aankomst Tashkent (1 nacht)
  • Vlucht Khiva (2 nachten)
  • Bukhara (3 nachten)
  • Aydarkul Lake (1 nacht)
  • Samarkand (3 nachten)
  • Tashkent (2 nachten)

Mijn route zie je terug op onderstaande kaart van Oezbekistan.

kaart oezbekistan

Hoofdstad Tashkent Oezbekistan: omdat het moet

Mijn robdreis door Oezbekistan start in hoofdstad Tashkent. Tashkent is een moderne stad in een land vol oudheden. Helaas kan ik niet vanuit Nederland (met een overstap) naar Khiva vliegen, waardoor ik noodgedwongen een nacht langer in Tashkent blijf.

Achteraf gezien is Tashkent de minst mooie plek in Oezbekistan die ik bezocht.

Tip: Ik overnacht in Hotel Rovshan.

khiva oezbekistan

Khiva: start van de zijderoute in Oezbekistan

De oude zijderoute start in Turkije en loopt naar China. Voor mij start de zijderoute in Oezbekistan in de stad Khiva. Khiva ligt in het noordwesten van het land vlak bij de grens met Turkmenistan.

Vanuit Tashkent neem ik een binnenlandse vlucht naar Urgench bij Khiva. Het ommuurde Khiva ligt als een oase in de Karakum-woestijn. De stad is meer dan duizend jaar oud. Diverse karavanen met kamelen wisten hun weg naar het Khiva te vinden na een lange rit door de stoffige woestijn.

In de binnenstad van Khiva waan ik me in de middeleeuwen tussen moskeeën, tombes, karavanserais en markten. Wat een fraai openluchtmuseum met historische bezienswaardigheden!

Tip: Ik overnacht in Hotel Asia Khiva.

Bukhara: bazaars en markten

Van Khiva reis ik naar Bukhara

Bukhara heeft veel bezienswaardigheden, de stad is een groot openluchtmuseum met een aaneenschakeling van bazaars en markten. Waar handel is, moet gebeden worden, er veel medrassa. Sommige van deze gebedsscholen zijn nog in gebruik, de meeste zijn omgetoverd tot kleine musea. In Bukhara komt de geschiedenis van Oezbekistan en de Zijderoute tot leven.

Tip: Ik verblijf drie nachten in Bukhara in het Aist Hotel.

Slapen in een traditionele Yurt in de Kyzylkumwoestijn

Ik wissel de pracht en de praal van de stad in voor een traditionele Yurt. Mijn rondreis door Oezbekistan gaat richting Nurata en de Kyzylkumwoestijn. De woestijn is zo mooi! In het voorjaar zijn de heuvels van de woestijn bedekt met een rood tapijt van klaprozen. Andere delen van de woestijn zijn zo droog dat de grond spontaan openbarst onder mijn voeten.

Vanuit mijn yurt in de woestijn geniet ik van de heldere sterrenhemel.

Registan en Samarkand

De zand en aardkleuren van de woestijn maken plaats voor de laatste monumentale stad in Oezbekistan. Samarkand staat bekend om zijn vele moskeeën, medrassa en mausoleums. Voor vele is het Registan hét hoogtepunt van Oezbekistan. 

Ik dwaal een aantal dagen door de stad en ik geniet van de fraai beklede gebouwen die fonkelen als een smaragd in de woestijn. De blauwe mozaïeken vormen een symmetrisch geheel, maar zijn toch allemaal net een beetje anders. Oezbekistan zal noot gaan vervelen.

Tip: Ik overnacht drie nachten in Samarkand in het Melika Prime Hotel.

Terug in Tashkent

Veel te snel eindigt mijn route door Oezbekistan in Tashkent. Na een laatste dag in de stad vlieg ik terug naar Nederland.