Rondreis door Egypte: piramides, tombes en duiken in de Rode Zee

Wil je reizen naar Egypte? Egypte heeft alles in zich voor een avontuurlijke rondreis langs historische hoogtepunten, een strandvakantie of een duikvakantie in de Rode Zee. 

Ik maakte verschillende reizen naar Egypte. Maar liefst zeven keer ging ik een week (of twee) duiken in Egypte. Een aantal keer combineerde ik deze duikvakantie met een rondreis door Egypte. In deze blog deel ik de leukste route voor een rondreis langs de mooiste bezienswaardigheden en duikstekken in Egypte.

Rondreis door Egypte: mijn route langs de Nijl

Tijdens mijn rondreis door Egypte reis ik per trein, bus en felucca (boot) van Cairo naar Aswan. Ik sluit mijn rondreis door Egypte af met een weekje duiken in de Rode Zee.

kaart egypte bezienswaardigheden
1. Witte woestijn – 2. Cairo – 3. Dahab – 4. Sharm el Sheikh – 5. Hurghada – 6. Luxor
7. Marsa Alam – 8. Aswan – 9. Abu Simbel

Hoofdstad Cairo: bazaars, moskeeën en piramiden

Je rondreis door Egypte begint meestal in Cairo, de bruisende hoofdstad van Egypte. Cairo is een hectische stad met vele interessante markten en oosterse bazaars. Mijn zintuigen maken overuren in Cairo.

Maar Cairo heeft veel meer bezienswaardigheden. Ik dwaal langs eeuwenoude moskeeën en beklim een minaret. Vanaf een fort kijk ik uit over de stad. Daarnaast breng ik een bezoek aan de wereldberoemde piramides van Egypte. Deze ‘nieuwe’ wereldwonderen zijn een hoogtepunt van mijn rondreis door Egypte.

Lees meer over mijn bezoek aan Cairo. Vanuit Cairo reis ik per nachttrein naar Aswan.

Historisch Aswan: Elephantine eiland en Abu Simbel

Aswan ligt in het zuiden van Egypte aan de rivier de Nijl. Midden in de Nijl ligt het Elephantine eiland met historische opgravingen en kleurrijke hiëroglieven.

Elephantine eiland is mooi, maar de meeste mensen bezoeken Aswan als uitvalsbasis voor Abu Simbel.

Lees meer over mijn bezoek aan Aswan en Abu Simbel.

Luxor en de Vallei der Koningen

Met een traditionele felucca vaar ik van Aswan naar Luxor. Wanneer het bootje over de Nijl zeilt, zie ik de zon langzaam achter de horizon verdwijnen. Wat is dit mooi!

BIJNA vind ik het jammer dat ik in Luxor ben. Bijna. Want stiekem kijk ik ook erg uit naar een bezoek aan Luxor met zijn tempels en graven. Ik breng een paar dagen door in de Vallei der Koningen en de minder bekende Vallei der Koninginnen. Ik geniet van bijzondere muurschilderingen en hiërogliefen. Hoewel ik een paar dagen doorbreng in Luxor tijdens mijn rondreis door Egypte, zie ik maar een fractie van alle bezienswaardigheden van Luxor. Het zijn er zo veel! En nog steeds worden er nieuwe oudheden ontdekt.

Lees meer over mijn bezoek aan Luxor

De Witte Woestijn

 Heb je tijd over en houd je oorverdovende stilte, van woestijn en ongerepte natuur? Dan is een bezoek aan de Witte Woestijn vanuit Cairo een aanrader.

De Witte Woestijn ligt ten zuidwesten van de hoofdstad Cairo. Zodra ik de hectiek van Cairo achter me laat waan ik me al snel in een andere wereld. Tijdens een driedaagse excursie passeer ik kleine dorpen, zie ik bijzondere tombes en slaap ik onder de sterren.

De Witte Woestijn is adembenemend mooi, zeker bij het opkomen van de dag. Maar ook andere woestijnen in de omgeving als de Zwarte Woestijn mogen er zijn.

Lees meer over mijn avontuur in de Witte Woestijn tijdens mijn rondreis door Egypte.

Strandvakantie Egypte

Egypte is een fijne bestemming voor een strandvakantie of duikvakantie. Langs de kust van de Rode Zee liggen verschillende gezellige badplaatsen met comfortabele all inclusive resorts.

In deze blog lees je tips voor duiken in Egypte.

Strand en duiken in Hurghada

Hurghada is misschien wel de bekendste en populairste bestemming aan de Rode Zee. Hurghada heeft ellenlange stranden en is een paradijs voor zonaanbidders.

Tussen de resorts ligt het oude Hurghada, een bedoeïnedorp met een knusse bazaar. Hier waan je je in oosterse sferen.

Duiken in Marsa Alam

Ik zal Marsa Alam niet aanraden voor een strandvakantie. Marsa Alam staat bekend om zijn comfortabele tentenkampen in de woestijn. Vanuit hier kun je de mooiste duiken maken – vaak zelfs op het huisrif van het tentenkamp. Vanuit je bed loop je zo de zee in waarbij je onder water de mooiste dingen kunt zien.

Omdat er in Marsa Alam behalve duiken en snorkelen weinig te beleven valt, is dit dé plek om te onthaasten.

Lees meer over duiken in Marsa Alam.

Strand en duiken in Sharm el Sheikh

Sharm el Sheikh is een uitstekende vakantiebestemming voor liefhebbers van strand, snorkelen en duiken.

Ik koos voor een combinatie van rust en mooie duikplekken in Egypte. Ik verblijf daarom niet in het centrum van Sharm el Sheikh, maar het iets rustigere Sharks Bay. Met een boot maak ik mooie duiken naar Ras Mohammed, de Straat van Tiran en het wrak van de Thistlegorm.

Vanuit Sharm el Sheikh rijden er bussen naar Cairo en Dahab.

Dahab, mijn favoriete plek om te duiken in egypte

Aan de rand van de Sinaiwoestijn op een paar uurtje rijden van Sharm el Sheikh ligt het dorpje Dahab. Ik ben dól op de sfeer in dit dorp!

Dahab heeft een lange boulevard met leuke tentjes waar je heerlijk kunt eten en drinken. Wanneer je in Dahab verblijft, zou ik zeker geen all inclusive arrangement nemen. De Egyptische keuken heeft misschien niet zo’n goede naam, maar het eten smaakt echt voortreffelijk.

De duiken in Dahab zijn voornamelijk kantduiken. Ik laat me met een jeep naar de duikstek rijden en plons daar zo het water in. In Dahab hoef je geen uren op een boot te zitten om te genieten van het onderwaterleven.

Lees meer over duiken in Dahab

egypte rondreis

Vliegen naar Egypte

Egypte ligt op ongeveer vijf uur vliegen vanuit Nederland. Er gaan (bijna) dagelijks directe vluchten van Amsterdam naar Egypte. KLM en Egypt Air vliegen naar Cairo. Diverse charters vliegen naar Luxor en de Rode Zee.


zon dahab egypte

Het visum voor Egypte

Wanneer je online informatie zoekt over het visum voor Egypte kom je veel wisselende informatie en prijzen tegen.

Het is niet nodig om je visum voor Egypte, ondanks dat sommige touroperators anders beweren. Bij een pakketreis naar Egypte is de afname van een (te duur) visum soms verplicht.

Reis je zelfstandig naar Egypte? Dan kun je online een e-visum aanvragen via de officiële website van de overheid of je kunt een visum on arrival kopen. Het visum on arrival koop je eenvoudig bij het bankloket op het vliegveld. De kosten bedragen US$25 (EUR 24). Je moet contant betalen in dollars of euro’s.

vervoer egypte

Veiligheid in Egypte

De afgelopen jaren heeft Egypte te kampen gehad met politieke onrust. Op dit moment gaat het gelukkig de goede kant op met het toerisme en de veiligheid in Egypte!

Op de overheidswebsite NederlandWereldwijd vind je het actuele reisadvies.