De ultieme Vietnam route: in 3 weken langs de hoogtepunten

Ga je reizen door Vietnam en weet je nog niet welke route je wilt volgen? In deze blog deel ik de ultieme Vietnam route. In drie weken Vietnam reis ik vanuit het zuiden naar het noorden. Er is zo veel te doen en te zien in Vietnam dat je je geen seconde hoeft te vervelen. 

Ik reis door Vietnam als onderdeel van een jaar backpacken in Azië. Ik start mijn Vietnam route aan de grens met Cambodja en eindig bij de grens met China. Uiteraard is het ook mogelijk om te vliegen naar Vietnam. Je begint je Vietnam rondreis dan in Ho Chi Minh City en je vertrekt weer vanuit Hanoi.

fiets vietnam

Backpacken in Vietnam: mijn route voor 3 weken Vietnam

Mijn route voor 3 weken Vietnam van dag tot dag:

  • Mekong Delta (2 nachten)
  • Ho Ching Minh City (3 nachten)
  • Nha Tranh (4 nachten)
  • Hoi An (3 nachten)
  • Hue (2 nachten)
  • Hanoi (2 nachten)
  • Mekong Delta (2 nachten)
  • Sapa (2 nachten)

Op onderstaande kaart zie je mijn Vietnam route.

De start van mijn Vietnam route: de Mekong Delta

Als gezegd: ik begin mijn backpack reis door Vietnam aan de grens met Cambodja. Ik reis niet meteen door naar de grote stad, maar ik breng eerst een bezoek aan de Mekong Delta. 

Je kunt de belangrijkste bezienswaardigheden van de Mekong Delta bezoeken als dagtrip vanuit Ho Chi Minh City. Ik vind het echter leuker om de gebaande paden te verlaten en kort kennis te maken met het leven op het platteland in het zuiden van Vietnam. Zijn spontane ontmoetingen niet de echte hoogtepunten van Vietnam?

Ik slaap bij de mensen thuis en in alle vroegte bezoek ik de drijvende markten. Voor de grote massa! 

Ho Chi Minh City, Saigon

Vanuit de Mekong Delta reis ik naar Ho Chi Minh City, oftewel Saigon. Goodmorning Vietnam!

Ho Chi Minh City is een drukke stad, eigenlijk ben ik niet zo dol op drukke Aziatische steden. Toch is Ho Chi Minh City een interessante plek om te bezoeken. In een paar dagen bezoek ik de hoogtepunten van de stad. Ik duik in de geschiedenis van de Vietnam oorlog en ik bezoek de beruchte tunnels net buiten de stad. Dit is zeker iets wat je moet doen in Vietnam.

Nha Trangh: duiken in Vietnam

Ik koop een open busticket en reis langzaam naar het noorden van Vietnam. Veel backpackers reizen van Ho Chi Minh City naar Dalat of de zandduinen van Mui. Ik besluit deze plekken over te slaan en neem de directe bus naar Nha Thrangh. Nha Thrangh is geen populaire backpack bestemming, maar het is een prima plek om te leren duiken in Vietnam. Het onderwaterleven is gevarieerd en je kunt hier goedkoop duiken. In drie dagen haal ik mijn PADI advanced open water.

Hoi An Vietnam: relaxen, kleermakers en cultuur

Hoi An is met stip mijn lievelingsstad in Vietnam! De sfeer is erg laid back en je ontmoet er makkelijk leuke backpackers. De stad staat bol van de cultuur en goedkope kleurmakers die je garderobe op peil brengen. Echt, liefde de oude stad en de bijzondere culturele bezienswaardigheden in Hoi An.

Keizerstad Hue, Vietnam

Vanuit Hanoi neem ik de bus naar de keizerstad Hue. De omgeving van Hue is echt fantastisch mooi, achter op een motor cruisede ik langs oude paleizen en tempels.

halong bay vietnam

Het kleurrijke Noord-Vietnam: Sapa en Halong Bay

Mijn ultieme Vietnam route van 3 weken eindigt in het noorden van Vietnam.

Ik vind nachtbussen vreselijk. Toch heb ik weinig opties wanneer ik van Hue naar Hanoi wil… (Ik wil niet vliegen tijdens mijn Vietnam reis.) Ik bereid me voor op een slapeloze nacht in een nachtbus. Dan kan het alleen maar meevallen, toch? Nou, nee. Ik rol ziek de nachtbus uit: daar zit ik dan met een erge griep en keelontsteking.

Ik heb Hanoi gelaten voor wat het is. Reizen door Vietnam is keuzes maken. Vanuit Hanoi reis ik naar Sapa en Halong Bay voordat ik de grens met China over steek

Halong Bay is mega-toeristisch en toch geweldig. Ik sliep op een boot en kayakte langs bergen en door grotten in een prachtige baai. Ga je backpacken in Vietnam? Let dan goed op welke boot je boekt. Op sommige boten is het dag en nacht een feestje, op andere boten geniet je van de rust en de natuur. 

Sapa is met stip mijn favoriete bestemming in Vietnam. Ik reisde per trein naar Sapa (de bus is sneller) en werd ’s ochtends wakker in de bergen. Om me heen zag ik rijstvelden en kleurrijke bergvolken. Wat een schoonheid!

De ultieme Vietnam route: van noord naar zuid of van zuid naar noord?

Vietnam is een langgerekt land, dit betekent dat er globaal twee logische routes zijn. OF je begint in het noorden in Hanoi en zakt langzaam af naar het zuiden, OF je begint in Ho Chi Minh City en je reist in noordelijke route.

Veel reizigers kiezen er voor om in het noorden te beginnen en dan richting zuiden te gaan. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe groter de kans op mooi meer. Zeker in de bergen rondom Sapa kan het regenachtig, mistig en (relatief) koud zijn. Hier valt zeker wat voor te zeggen! Doordat veel reizigers deze kant op reizen, vind je misschien ook wel makkelijker of sneller een reismaatje. Phu Quoc en Whale eiland zijn geliefde strandbestemmingen.

Zelf heb ik er voor gekozen om in het zuiden van Vietnam te beginnen. Waarom? Vooral om praktische redenen. Ik reisde van Cambodja naar Vietnam. Vanuit Vietnam wilde ik verder reizen naar China. Tja, dan is de keus snel gemaakt!

Achteraf vind ik het noorden van Vietnam veel mooier dan het zuiden. Safe the best for last. 

templ hoi an route vietnam

Visum Vietnam

Je kunt je visum voor Vietnam zelf online aanvragen. Vereisten zijn dat je een paspoort hebt wat nog 6 maanden geldig is en een pasfoto. Heb je geen creditcard of regel je je Vietnam visum liever in het Nederlands? Een visumdienst kan je helpen!

Hier lees je meer over een georganiseerde rondreis door Vietnam.