Korinthe: een ruïnestad in Peleponnesos

Korinthe is een oude handelstad in het noorden van Peleponnesos. Hier vind je nog altijd veel historische bezienswaardigheden.

Lees meer over mijn route door Griekenland.

De stad Korinthe

Korinthe of Korinthos is een belangrijke havenstad ten zuiden van Athene. Hier ligt het beroemde Kanaal van Korinthe, dat de Ionische Zee, via de Golf van Korinthe, met de Egeïsche Zee verbindt. Terwijl ik neerstrijk op een terrasje langs de boulevard, kijk ik naar de kolossen van schepen die langzaam voorbij varen in de verte.

Rondom Korinthe liggen verschillende badplaatsen. De bekendste is Loutraki.

Korinthe is voor mij de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de bezienswaardigheden in het noorden van  Peloponnesos. Ik zoek accommodatie in het centrum van de stad

De ruïnestad van het oude Korinthe

Vanuit Korinthe neem ik een naar de ruïnestad van het oude Korinthe, het zogenaamde Archaia Korinthos. Deze opgravingen liggen ongeveer 7 kilometer van de huidige stad.

Archaia Korinthos is in het verleden bezet door de Romeinen, Byzantijnen en Turken. De stad werd verwoest en ontvolkt. Als klap op de vuurpijl werd het oude Korinthe getroffen door een aantal aardbevingen.

Van de oude stad is een aantal dingen bewaard gebleven. Allereerst natuurlijk de tempel van Apollo uit de 6de eeuw voor Christus. Deze tempel heeft een aantal mooie Dorische zuilen. De Lechaion was vroeger de winkelstraat, deze liep richting van de Agora, de markt. De ruïnes zijn nog duidelijk te herkennen, vooral van een afstandje.

Na veel geleerd te hebben over de Grieken op school, is dit de eerste ruïnestad die ik met eigen ogen zie. Dat smaakt naar meer!

De berg Akrokorinthos

Niet ver van het oude Korinthe ligt de Akropolis van Korinthe. De oorspronkelijke burcht dateert uit de 7de eeuw voor Christus, maar is daarna nog verschillende malen verbouwd.

Vol goede moed begin ik aan een wandeling van Archaia Korinthos naar de berg Akrokorinthos. Helaas moet ik snel concluderen dat de wandeling een stuk langer zou gaan duren dan ik in eerste instantie dacht. Ik hou wel van een stukje lopen, maar als ik te voet de berg op zou gaan, zou ik niet voor sluitingstijd de Akropolis bereiken. Dus: liften! 

Gelukkig hoef ik niet lang te wachten. Veel reizigers combineren het oude Korinthe met de Akropolis tijdens hun rondreis door Peloponnesos. Al snel word ik opgepikt door een aantal landgenoten in een klein fiatje. Een stuk sneller dan lopen, maar hééééél weinig ruimte op de achterbank 😉

Binnen de kortste keren sta ik op de Akropolis. De verdedigingsmuren zijn nog goed intact, evenals de water reservoirs. Vanaf de burcht heb ik een prachtig uitzicht over verschillende steden en dorpen en de Golf van Korinthe. De burcht is dan ook zeker een bezoekje waard, maar wél met eigen vervoer!

Praktische tips voor een bezoek aan Archaia Korinthos

  • Het is mogelijk om het oude Korinthe als dagtrip vanuit Athene te nemen. Je reist dan met de trein naar Korinthe en met de taxi verder
  • Uiteraard is het ook mogelijk om vanuit Athene een excursie naar Korinthe te boeken
  • Er rijden bussen van de stad Korinthe naar de ruïnestad. Vertrek op tijd als je ook naar Akrokorinthos wilt, of ga net als ik liften
  • Ik heb goede ervaringen met auto huren Griekenland