Sanatorium Dolhain: een verlaten ziekenhuis voor kinderen met TBC

Soms moet je uren zoeken naar toffe urbex locaties in België, soms heb je ze zo gevonden. Na mijn bezoek aan Sanatorium du Basil wil ik nóg een verlaten plek bezoeken. Na kort rondje Googlen op mijn telefoon stuit ik op het adres van Sanatorium Dolhain, een verlaten ziekenhuis in regio Luik. Deze urbex site wordt soms ook het Preventorium van Dolhain genoemd.

Urbex locaties worden vaak geheim gehouden om te voorkomen dat de lege gebouwen leeggeroofd en vernield worden. Ik deel daarom geen adressen van een urbex locatie op IkReis.

De geschiedenis van Sanatorium Dolhain

Het sanatorium van Dolhain is gebouwd na de tweede wereldoorlog. Dat is bijzonder, want de meeste behandelcentra voor TBC-patiënten zijn in het interbellum gebouw. In het – nu- verlaten gebouw werden kinderen behandeld die leden aan tuberculose. In de jaren ’70 verbleven er maar liefst 150 kinderen in het sanatorium, de oude slaapzalen zijn nog duidelijk te herkennen.

In het sanatorium in de Ardennen werden de jonge patiënten zo gezond mogelijk gehouden met behulp van gezond eten en frisse buitenlucht. Deze plek wordt daarom ook wel het preventorium van Dolhain genoemd.

Toen de medicijnen tegen tuberculose (TBC) verbeterden sloot het sanatorium zijn deuren. Het longziekenhuis is in 1991 verkocht. In de jaren ’90 zat er korte tijd een revalidatiecentrum voor verzwakte kinderen in het verlaten ziekenhuis.

Urbex Luik: het verlaten ziekenhuis

Ik parkeer de auto langs de weg achter het kleine bijgebouw van het sanatorium, ik ben niet de enige Nederlandse wagen. Ik wandel over de smalle weg vanuit de hoofdweg naar de verlaten gebouwen van het sanatorium. Het dak van het hoofdgebouw steekt boven de bomen uit. 

Eenmaal bij het sanatorium blijk ik het braafste meisje van de klas te zijn: de andere bezoekers van de urbex locatie in België hebben het verbodsbord genegeerd en hun voertuig pal naast het verlaten pand geparkeerd. 

Tussen de auto’s staat een oude brandweerauto, het visitekaartje van het sanatorium. De deuren willen niet meer dicht, de bekleding is weg en de motorklep ontbreekt. De oude auto is zijn glans verloren. Maar toch, wat een gaaf ding!

Fan van oude auto’s? Op de urbex locatie Charbonnage du Renard staan veel oldtimers.

Airsoft op verlaten plekken in België

De leegstaande gebouwen van Sanatorium Dolhain zijn een populaire airsoft locatie, een sport die in Nederland verboden is. Vanuit het gebouw klinken knallen en ik zie een schim van een gemaskerde man. Zelfs in een tijd van mondkapjes boezemt de donkere verschijning me angst in.

Urbexers en airsofters zijn over het algemeen geen vrienden. Urbexers schieten foto’s, airsofters schieten met kleine plastic kogeltjes. Gelukkig zijn de airsofters erg vriendelijk en binnen een minuut ‘verdelen’ we het gebouw. Oude gebouwen fotograferen is tof, maar veiligheid eerst. Daar waar zij schieten kom ik niet.

Dolhain Sanatorium ontdekken

Sanatorium Dolhain is een art nouveau gebouw met grote ramen en stijlvolle bogen.

Je vindt meer art niveau bij urbex locatie Piscine Mosq.

Helaas zijn de ramen op veel plekken kapot, ook de fraaie glas in lood ramen in het atrium. Je ziet in de verlaten gebouwen niets terug van de oorspronkelijk inrichting als bedden, de keuken en de medische apparatuur. De tegels komen langzaam van de muren en de okergele bakstenen worden steeds beter zichtbaar terwijl het vinyl op de vloer nauwelijks nog te herkennen is.

Gelukkig heeft het trappenhuis van het gebouw zijn allure niet verloren.

Ik bezocht deze urbex locatie in 2020.

Lees meer over urbex in België.