Vakantie op de Orkney eilanden: duiken en geschiedenis

De regen klettert tegen de ruit. De ruitenwissers gaan snel op en neer en doen hun best het overtollige water van de voorruit te vegen. Dit is Schotland. Bij aankomst in Stromness op de Orkney Eilanden schijnt de zon. En zowaar, een regenboog! Een goede start van mijn Orkney vakantie, ik ben klaar om de bezienswaardigheden van de Orkney Eilanden te ontdekken. 

ORKNEY EILANDEN: INTERESSANTE PLAATSEN NOORD-SCHOTLAND

De Orkney Eilanden, ookwel de Orkney Island of Orkaden genoemd, is een groep van tweehonderd eilanden in het uiterste noorden van Schotland. De Orkney Eilanden liggen slechts 16 kilometer uit de kust, maar hebben een unieke cultuur en bijzondere historische bezienswaardigheden. De eerste mensen vestigden in Orkney in het vierde millenium voor Christus. Tegenwoordig wonen de meeste mensen in de steden Kirkwall en Stromness op het eiland Mainland.

Er gaan verschillende Orkney Ferries. Ik kies voor de ferry vanuit John o’Groats bij Scrabster. Onderweg geniet ik van de zon, de wind, de regen en een regenboog. Het weer op de Orkney Eilanden is heel wispelturig. Soms heb je vier seizoenen op een dag. 

Door de noordelijke ligging van de archipel is het in de zomer lekker lang licht. Zo kun je tot laat genieten van de mooie plekken op de Orkney Eilanden.

Historische bezienswaardigheden van de ORKNEY EILANDEN

Ik sta te popelen de Orkney Eilanden te ontdekken: de eilandengroep heeft de hoogste concentratie prehistorische sites van Europa. Daarnaast wil ik duiken op de beroemde wrakken van Scapa Flow. Duiken in Schotland heeft jarenlang op mijn wishlist gestaan!

Prehistorisch Skara Brae: een nederzetting uit de steentijd

Via een netwerk van smalle wegen beweeg ik me voort door het diverse landschap van de archipel. De bekendste bezienswaardigheid van Orkney is het neolithische Skara Brae, een dorp uit de derde eeuw voor christus. Skara Brae is zelfs ouder dan Stonehenge.

Skara Brae geeft een goed beeld van het leven in de steentijd. In het dorp woonden ooit 50 tot 100 mensen verdeeld over acht huizen. Ik verbaas me over de kwaliteit van de tombes, de voorouders moeten heel bijzonder geweest zijn in de steentijd. 

Skara Brae staat sinds 1999 op Unesco’s werelderfgoedlijst.

De Ring van Brodgar en de Stenen van Stenness

Ooit dansten hier de reuzen bij zonsopkomst tussen de kring van stenen. Zegt de sage. Of zijn het ceremoniële steencirkels uit de steentijd?

Niet alle stenen uit de ring staan nog overeind, maar de stenen die er nog zijn hebben wat magisch. Wanneer je goed kijkt kun je op de stenen diverse oude Noorse symbolen onderscheiden. De legendarische Vikingen hebben een stempel achtergelaten op de eilandcultuur.

Ik bezoek de steencirkel op de dag dat mijn oom overleed. Even is er een traan, ik leg een steentje naast de grote stenen. Mijn oom was ziek, hij heeft nu rust. Het is goed zo.

De renaissance van de Orkney eilanden: Earl’s Palace 

Geen prehistorie, maar Renaissance. Een zandstenen kathedraal met uitzicht over de zee. De bezienswaardigheid Earl’s Palace Orkney is een ruïne met een klein museum waarin de geschiedenis van de kathedraal en paleis wordt uitgelegd.

Scapa Flow en de eerste wereldoorlog

Het Scapa Flow visitor centre is een must-see voor iedereen die van (oude) boten en motoren houdt. Natuurlijk wordt er in het museum aandacht besteed aan de wrakken van Scapa flow, maar daarnaast is er ook een ruimte collectie van stoommachines en oorlogsarsenaal.

Het museum kent weinig poespas en om de een of andere manier past dat prima bij de collectie. Van kanonnen tot granaten en oude vervoersmiddelen. Vele tandwielen. Staal en beton.

Op zonnige dagen is het grasveld rond het museum een prima plekje om te genieten van een picknick. Helaas telt het noordelijkste puntje van Schotland niet zo veel zonnige dagen.

Duiken bij de Orkney Eilanden: de wrakken van Scapa Flow

De Orkney Eilanden zijn beroemd onder duikers. Ervaren duikers van over de hele wereld trekken naar Orkney om te duiken op de wrakken van Scapa Flow.

Ben jij nog niet zo’n ervaren duiker? Geen probleem! Er zijn ook wrakken die geschikt zijn voor beginners. Duikscholen in het centrum van Stromness bieden zelfs introductieduiken aan voor als je nog nooit gedoken hebt.

Ruige kusten

Op de Orkney Eilanden moet je je niet willen haasten. Vele weggetjes lopen naar zee, vanwaar je prachtige uitzichten hebt over de steile kusten en de ruige zee. Terwijl brute schuimkoppen kapotslaan op de kliffen voel ik de rust terugkeren in mijn lijf. Schotland moet je ervaren.

En terwijl de boot de boot langzaam terug vaart naar het zuiden zwaai ik nog een keer naar de Old Man of Hoy, een markante rots op het zuidereiland van de Orkney Archipel. Ooit liet een vrouw hier haar leven en nu, jaren laten, kijkt haar versteende man nog altijd uit over de zee, wachtend op haar terugkomst. Een mooie sage om mijn reis mee af te sluiten…

ZIEN OP DE ORKNEY EILANDEN: BEZIENSWAARDIGHEDEN STROMNESS

Ook in het havenstadje Stromness is van alles te doen.

Stromness Museum

In Stromness is het kleine museum van Stromness gevestigd. Een museum met de geschiedenis van de archipel: de oorlog tegen de Duitsers en de ondergang van de German High Fleet in 1918, relikwieën van de wrakken en gebruiksvoorwerpen van de oude bewoners van het dorp.

De haven van Stromness

Misschien is het een beetje raar om de haven van Stromness een bezienswaardigheid te noemen, maar het is heerlijk om gewoon op een bankje bij de haven te gaan zitten en te kijken naar het eilandleven. De vissers die elke dag hun vangst aan land brengen, van vis tot krab). De boten met duikers die elke ochtend uitvaren, boten die in een ver verleden óók dienst deden als vissersboot. De dorpelingen die naar de haven komen voor een praatje. De haven is de ontmoetingsplek van het dorp – samen met de pub.

De zeehonden van Orkney

Net buiten het Stromness woont een zeehondenkolonie. Wanneer het zonnetje schijnt liggen er op een zand en mosselbank verschillende zeehonden. Hoewel je niet al te dicht bij kan komen, is het leuk om de beestjes van een afstandje te bekijken.

Onderwater kun je ze ook tegenkomen, maar een zucht en een flits en ze zijn verdwenen.

Slapen en eten tijdens je vakantie op de Orkney eilanden

Ik overnacht in Stromness in een appartement van de duikschool. Ga je niet duiken en zoek je een slaapplaats? Via booking.com vind je eenvoudig accommodatie in Stromness. Voor de avonturiers zijn er verschillende campings.

Het aantal restaurants in Stromness is beperkt. Je kunt eten in de pub in de haven (met Pub food), er is een fish ’n chips restaurant en een iets luxer restaurant. Ik vond het fijn om af en toe zelf te koken. Het drukt de prijs en je hebt meer keus in wat je eet.

Het Scapa Flow visitor center heeft ook een goed restaurant. No-nonsense, lekker eten en heerlijke taartjes. De worteltjestaart is mijn favoriet!

REIZEN NAAR DE ORKNEY EILANDEN SCHOTLAND

Vliegen naar Schotland

Loganair vliegt meerdere keren per dag vanuit Schotland naar Kirkwall op de Orkney Eilanden. Wanner je wilt vliegen naar de Orkney Eilanden moet je twee keer overstappen (ook in Londen).

Met de auto en boot naar de Orkney Eilanden

Vanuit de haven van Scrabster in het noorden van Schotland is het een korte overtocht naar Stromness op de Orkney Eilanden. Ik combineer de Orkney Eilanden met een rondreis door Schotland. 

Wanneer je in IJmuiden de boot naar Newcastle neemt, is het ongeveer 600 kilometer rijden naar de haven van Stromness. Een sneller (maar duurder) alternatief is met de auto naar Calais te rijden en daar de Thalys naar Dover te nemen. Vanuit Dover is het 1200 kilometer naar de haven van Scrabster.

Ga je met de auto naar Orkney? Stop onderweg bij Farne Islands voor papegaaiduikers.