Bezienswaardigheden Shkoder en Lake Shkodra Albanië

Shkoder is een gezellige stad in het noordwesten van Albanië met Oosterse en Europese invloeden. Shkoder ligt in een betoverende omgeving tussen de heuvels en Lake Shkodra, het grootste zoetwatermeer van de Balkan. Tijdens mijn rondreis door Albanië bezoek ik zowel de historische bezienswaardigheden in Shkoder als Lake Shkodra en het Venetiaanse Rozafa Castle.

Vanuit het zonnige zuiden van Albanië neem ik een minibus naar Shkoder, een reis die opvallend soepel verloopt. Slechts één ding zit tegen: bij het instappen in de taxi in Berat ga ik door mijn enkel. Ondanks het vele koelen is deze blauw en dik. Toch wil ik graag de mooie plekken en bezienswaardigheden van Shkoder Albanië zien! Ik ben vooral benieuwd naar Lake Shkodra, een groot zoetwatermeer op de grens van Albanië en Montenegro.

Het oude centrum van Skhoder

Bij de apotheek koop ik een drukverband en ik tape mijn enkel in. Het is niet de eerste keer dat ik iets aan mijn enkel heb – ik kan goed tapen. Met de ingetapete enkel loop ik naar het centrum van Shkoder. Stiekem is lopen is een groot woord, bij elke stap heb ik het gevoel dat ik door de grond zak van de pijn.

Skhodra lijkt niet echt een spectaculaire stad. Misschien komt dat door de pijn? Ik verbaas me over de opbouw van de stad: de infrastructuur oogt communistisch met brede rechte straten, de straten zijn echter van marmer en niet van beton. Er lopen weinig mensen door het stadje, wat een verschil met het bruisende zuiden.

De hoogtepunten van Shkoder stad

Shkoder is geen plek waar je dagen wilt blijven plakken, er zijn niet veel noemenswaardige bezienswaardigheden. Het is dan ook niet moeilijk om de hoogtepunten van Shkoder in een middag te zien. De belangrijkste religieuze bouwwerken zijn de Christus Geboortekerk en de nieuwere Ebu-Bekr moskee, de grootste moskee van de stad.

De moskee en de kerk liggen gebroederlijk naast elkaar. In de directe omgeving liggen veel leuke plekken om te eten en te drinken. Vlakbij, op het plein Sheshi Demokracia, klinkt live muziek. Albanezen maken een dansje, sommige zingen vrolijk mee. 

De burcht van Shkoder (Rozafa Castle)

De volgende ochtend is mijn enkel dikker. Ik leen een van de gratis (!) fietsen van het hotel. De fiets is wat aan de kleine kant, maar beter een kleine fiets dan geen fiets. Het baart me zorgen dat er geen slot bij de fiets ziet. “Niet nodig”, verzekert de eigenaar me. Dát voelt onnatuurlijk.

Vol goede moed rijd ik naar Rozafa Castle, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Skhodra. Rozafa Castle is een Venitiaans kasteel op een heuvel. In de weilanden naast de weg steken kleine bunkers als molshopen uit het gras.

Ik mis de bewegwijzeringsbordjes en ik heb geen goede kaart van Shkoder en omgeving. Geen handige combinatie…. Uiteindelijk vind ik de burcht, ik parkeer mijn fiets en strompel naar boven. Het is druk bij de burcht, 1 mei is een feestdag in Albanië.

De Rozafa Castle is niet meer dan een aantal buitenmuren. Vanuit het kasteel heb je een fraai uitzicht over Lake Shkodra met in de verte Montenegro. Het meer in Albanië wordt mijn bestemming voor de middag, de donkere wolken negeer ik voor het gemak maar even.

Aan de overkant van Lake Shkodra, in Montenegro, vind je de ruïnes van Stari Bar. Een interessante plek als je van geschiedenis en natuur houdt. Tijdens mijn rondreis door Montenegro bezocht ik de overkant van het Skadar Meer.

Lake Skhodra, Albanië

Tijdens de lunch regent het dat het giet. Ik wacht de ergste regen af, voordat ik weer op mijn fiets spring. Echt droog lijkt het niet te worden, maar regen of niet: ik wil het meer zien!

Al snel blijkt dat dit niet de slimste keuze is. De regen neemt snel toe in intensiteit en ik raak nat tot op mijn ondergoed. Het meer is mooi in de regen, maar vast veel mooier wanneer de zon schijnt. 

Terug in het hotel spring ik met kleren en al onder de douche. Ik word niet natter dan ik al was. Gelukkig wel warmer.

REISTIPS SHKODER ALBANIË

Ik overnacht in Hotel Bicaj. Het hotel is eenvoudig, maar de kamer is schoon en de bedden zijn goed.

Het hotel serveert geen ontbijt. Er is een restaurant, maar tijdens mijn bezoek aan het hotel was dit gesloten omdat de kok in zijn vinger gesneden had 😉 Het is mogelijk om eten te laten bezorgen in het hotel, de receptie helpt je daar graag bij.

Verder reizen in Albanië

Bovendien kan het hotel helpen met het boeken van een ticket voor de Koman Lake Ferry. Dit is een van de mooiste boottochten ter wereld! Het hotel stelt gratis fietsen beschikbaar voor gasten. Met de fiets kom je eenvoudig bij de burcht en Lake Shkodra.

Shkoder en omgeving is vast fantastisch als de zon schijnt. De combinatie van aanhoudende regen en een pijnlijke enkel kleuren mijn herinneringen een beetje grijs..