Sneeuwschoenwandelen in Finland

“Doe de schoenen maar aan. Pas op, er is een linker- en een rechterkant.” Ik kijk naar de enorme flappen die voor mijn voeten liggen. Mijn maatje 41 is er niets bij. Ik doe de schoenen aan, en voel direct dat mijn voeten de neiging hebben in de knoop te gaan zitten. Komt dit goed? Ik sta voor het eerst op sneeuwschoenen. Ik ga sneeuwschoenwandelen in Finland in het plaatsje Luosto. 

Sneeuwschoenwandelen in Finland

Misschien verwacht je nu een hilarische blog over een Nederlandse blogger die steeds onderuit ging in de sneeuw. Misschien verwacht je nu een spannende blog van een Nederlandse blogger die met een calamiteitenvlucht terug naar huis is gebracht. Nee dus.

Wandelen met sneeuwschoenen is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Je loopt op bijna de zelfde wijze als met gewone schoenen, en een paar skistokken helpen je om je evenwicht te bewaren. Die stokken laat je niet achter je aan bungelen als bij nordic walking, bij sneeuwschoenwandelen gebruik je je armen effectief.

Ik ben geen skiër, maar sneeuwschoenwandelen is voor mij een leuke wintersport in Lapland!

De Yeti in de sneeuw

Door het grote oppervlakte van de sneeuwschoen zak je minder diep weg in de sneeuw. In Fins Lapland ligt een dikke laag, dus dat komt goed uit.

Door je gewicht naar de voorkant van je schoen te verplaatsen, glijd je bovendien minder snel uit.

Natuurlijk, soms zak je alsnog een halve meter weg in de sneeuw. Maar je komt altijd wel weer overeind. Je moet alleen oppassen dat er geen sneeuw in je broek of schoenen komt, brrrr, dat is echt koud.

Met gids of zelf op pad?

In Fins Lapland zijn speciale routes uitgezet voor sneeuwschoenwandelaars. Je hoeft dus niet perse me een gids op pad. Als het koud genoeg is, zullen er geen waterstroompjes onder de sneeuw lopen. Je kunt met sneeuwschoenen overal lopen en hoeft niet op de paden te blijven.

Let op: met sneeuwschoen loop je minder snel dan zonder sneeuwschoenen. De Finse dagen zijn erg kort in de winter, ik wilde voor het donker enigszins in de bewoonde wereld zijn!

Hutten om te schuilen

Onderweg in Finland kom je veel schuilhutten tegen. Soms zijn dit complete huisjes inclusief toilet, soms is het een dak en verder niks. Bij de hutten ligt altijd een grote stapel hout, hier mag iedereen gebruik van maken. Het enige wat je moet doen is zelf lucifers meenemen.

De Finnen maken dankbaar gebruik van de vuurtjes door er drankjes in op te warmen. Ook worstenbroodjes en marshmallows zijn een lekkere snack voor onderweg.

Praktische tips voor sneeuwschoenwandelen in Finland:

  • Ik wandelde door Pyha-Luosto
  • Ik leende mijn sneeuwschoenen tijdens een georganiseerde rondreis naar Lapland bij Scandinavian Wintersports. Normaal zit dit niet bij de reis in, maar mij hoor je niet klagen 😉  
  • Als je wilt sneeuwschoenwandelen in Finland kun je schoenen huren bij Lapland Safaris in Luosto
  • Tijdens het wandelen word je snel warm, na het wandelen koel je snel af. Kleed je in laagjes en draag kleding die goed vocht afvoert. Zweet is koud! 
  • Neem een kleine rugzak met wat eten en drinken mee 
  • Neem een extra accu voor je telefoon mee, door de koude raakt de batterij snel leeg
  • Zorg voor de juiste kleding. Hier lees je meer over kleding in extreme kou