Soester Duinen: wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Ben je op zoek naar een leuke plek om te wandelen in de buurt van Utrecht? De Soester Duinen hebben alles wat je zoekt! Hier kun je wandelen in het bos en over eindeloze zandverstuivingen. Tijdens het wandelen in de natuur op de Soesterduinen waan je je even in de woestijn buiten Nederland. 

Wandelen Heuvelrug: tussen Hilversum en Rhenen

De Utrechtse heuvelrug is een uitgestrekte zandduin in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Hier kun je vele mooie wandeltochten maken. Er zijn bewegwijzerde wandelroutes door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, op andere plekken kun je vrij wandelen over de paden.

Aan de noordzijde van de Utrechtse Heuvelrug ligt natuurgebied de Soesterduinen. Dit is het grootste stuifzandgebied van de provincie Utrecht.

Tip: In deze blog lees je een compleet overzicht van alle etappes van de meerdaagse Heuvelrughike (met leuke tips om te lunchen en te overnachten!)

Natuur in de Soesterduinen

De Lange Duinen en de Korte Duinen vormen samen de Soester Duinen, een ‘levend’ stuifzandgebied. De Soesterduinen omvatten een gevarieerd landschap van zandverstuivingen, bossen en heideterrein. Het gebied is een aardkundig monument.

De Soesterduinen zijn het hele jaar te bezoeken.

Dit zijn de mooiste heidewandelingen in Utrecht.

Leuke wandelroutes Soesterduinen

Over de Soester Duinen lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes.

De gele route is de kortste route (ongeveer 3 kilometer), met deze route zul je vooral door het bos aan de rand van de Soesterduinen wandelen. Deze route start aan de Sparrenlaan. De bewegwijzering van de route is niet heel erg duidelijk: de gele paaltjes van de wandelroute en de oranje paaltjes die bij de trimroute horen staan dicht bij elkaar en door elkaar. Wil je niet verkeerd lopen zoals ik? Volg dan de blauwe paaltjes vanaf de Sparrenlaan. Daar waar de blauwe route een bocht naar rechts maakt de zandvlakte op kun je verder gaan met de gele route. 

Op de kaart hieronder zie je hoe de gele wandelroute tussen de blauwe en oranje route ingeklemd is. Vergeet dit plaatje niet!

De blauwe route is ongeveer 5,5 kilometer lang. Deze wandelroute gaat over de Lange Duinen en Soest en maakt een leuk rondje om de hele zandvlakte door bos en langs heidelandschappen.

Korte Duinen Soest

Wanneer er gesproken wordt over de Soester Duinen gaat het meestal over de Lange Duinen bij Soest. Iets verder naar het oosten, gescheiden door de Soesterbergstraat, ligt een tweede duingebied op de Utrechtse Heuvelrug. Dit zijn de Korte Duinen. 

Over de Korte Duinen ligt een natuurpad van IVN, welke gemarkeerd is met oranje paaltjes. Deze route over de Soester Duinen heeft een lengte van 6,3 kilometer. De paaltjeswandeling loopt over de duinen, langs heide en door bossen en is erg gevarieerd. Het gebied is meestal rustiger dan de Lange Duinen ten zuiden van Soest.

Andere rondwandelingen bij Soest

Je kunt natuurlijk ook struinen door de duinen en de wandelpaden laten voor wat ze zijn.

Tip: de tweede etappe van de Heuvelrughike (20 kilometer) gaat ook over de Soester Duinen.

Soesterduinen met kinderen

De gele Soesterduinen wandelroute is het meest geschikt voor een wandeling met kleine kinderen. Deze route is ongeveer drie kilometer lang. De wandelroute begint bij Parkeerplaats Soesterduinen aan de Sparrenlaan.

Vlak bij de parkeerplaats aan de Foekelaan ligt een blokhut met de leukste speeltuin van de Soesterduinen. Vanuit de Sparrenlaan loop je hier in ongeveer 15 minuten naar toe. Deze wandeling volgt de blauwe paaltjes en loopt grotendeels over het fietspad. Deze route in het bos is dan geschikt voor buggy’s en kinderwagens. De rest van de blauwe wandelroute is overigens niet geschikt voor kinderwagens.

In het weekend kan het hier best druk zijn, je moet goed opletten voor fietsers.

Het witte zand van de zandverstuiving is als een grote zandbak. Kinderen kunnen heerlijk spelen in de Soesterduinen.

Bereikbaarheid Soesterduinen

Adres:

Soesterduinen, Soesterbergsestraat 140, Soest

Bereikbaarheid met het OV:

De Soesterduinen liggen op loopafstand vanaf treinstation Soest-Zuid. Dit is een wandeling van ongeveer 20 minuten die grotendeels door bosrijke woonwijken gaat.

wandelen soesterduinen heide

Bereikbaarheid met de auto:

Ga je met de auto naar de Soesterduinen? Parkeren kan op een van de volgende parkeerplaatsen:

  • Parkeerplaats Langeduinen, Foekelaan, Soest 
  • Soesterduinen Parkeerplaats, Sparrenlaan, Soest  
  • Ook aan de Soesterbergsestraat en de Beaufortlaan aan de zuidkant van het natuurgebied zijn gratis parkeerplekken 

Horeca bij de Soesterduinen

Brasserie de Lange Duinen is een  eenvoudige eetplek aan de rand van de Soester Duinen. De lunchkaart biedt voldoende variatie. 

Tip: Ga je wandelen met kinderen? Het terras van de Brasserie kijkt uit over een speeltuin in het bos.

Aan de rand van de Korte Duinen ligt restaurant Bos-Thuis, het nieuwste én leukste restaurant van Soest. Het restaurant is sfeervol ingericht met oog voor detail. De bediening is vriendelijk en gastvrij. Het restaurant serveert een voortreffelijke lunch en de mooie gebakjes zijn zeer smakelijk.

Je kunt hier ook ’s avonds terecht om te dineren.