Ruteng is een leuke bestemming op Flores. De stad in Indonesië ligt midden in de groene bergen met imposante spinnenweb rijstvelden. En het leuke: Ruteng is nog niet ontdekt door de grote massa, in de authentieke dorpen rondom de stad kun je het echte Indonesië ervaren.
Reizen is keuzes maken. Soms is het budget beperkt, soms het aantal vrije dagen. Soms ook beide. Tijdens mijn eerste reis over het Indonesische eiland Flores heb ik Ruteng over moeten slaan. Jaren later keer ik terug en bezoek ik de stad op Flores en de bezienswaardigheden in de omgeving.
Kota Ruteng Flores
De stad Ruteng wordt nauwelijks bezocht door westerlingen. Hotels zijn vrij spartaans en er zijn geen gezellige barretjes en hippe restaurantjes als op Bali en in Labuan Bajo. Daar staat tegenover dat je voor een paar cent heerlijk kan eten onder een sfeervolle spaarlamp. Totdat de stroom uit valt….
Dit klinkt zeker niet verleidelijk hè? Lees dan snel verder waarom je Ruteng vooral wél moet bezoeken.
Tip: lees meer over mijn route door Flores.
Spiderweb rice fields (Ruteng Cancar)
Net buiten de stad, bij Desa Cancar, liggen de wereldberoemde Spiderweb Rice Fields. Ik heb veel rijstvelden gezien, maar nergens hadden ze de vorm van een spinnenweb! Bij de verdeling van het land hebben de dorpelingen gekozen om de rijstvelden te verdelen als punten van een immense pizza. Weer eens wat anders dan de rechte lijnen die je overal in Nederland ziet!
Om optimaal te kunnen genieten van het landschap kun je het best vanuit de hoogte kijken vanaf een van de omringende heuvels.
Golo Curu: een korte trekking op Flores
Heb je geen eigen vervoer en geen zin om vervoer te charteren? Net ten noorden van Ruteng liggen ook prachtige rijstvelden. Deze kun je bewonderen vanaf Golo Guru, een heuvel op zo’n drie kwartier lopen vanuit de stad.
Het eerste deel van de wandeling is vrij saai en loopt langs de hoofdweg. Wanneer je na ruin een kilometer bij de brug rechtsaf slaat, wordt de route interessanter. Je loopt door kleine kampongs. Kinderen komen nieuwsgierig op je af. Sommigen begroeten je in de paar woorden Engels die ze kennen.
De weg kronkelt omhoog de heuvel op. De woonhuizen maken plaats voor de graven van de voorouders.
Langzaam wordt het uitzicht meer en meer tegengehouden door bomen, totdat je ineens boven op de heuvel staat. Hier vind je een kleine kapel en een fenomenaal uitzicht.
Kampung Ruteng: een authentiek dorp op Flores
Een andere leuke (korte) wandeling voert je naar Kampung Ruteng, een traditioneel dorp ten westen van de moderne stad. Het dorp bestaat uit een aantal rond houses, ronde huizen van hout en riet. In elk van de huizen wonen meerdere gezinnen.
Een jonge gids vertelt trots over zijn dorp. Eigenlijk zit de jongen nog op school, hij wil zijn Engels oefenen en later gids worden.
In het midden van het dorp liggen de voorvaderen begraven. Daaromheen is een zanderige ruimte. Nu voetballen er kinderen, op feestdagen worden er koeien geofferd. De huizen liggen in een kring om de zandbak heen.
Gniffelend vertelt de jongen dat de Nederlanders een belangrijke stempel achter hebben gelaten op het dorp. Oorspronkelijk reikten de daken tot op de grond, alleen pasten de koloniale bezetters op die manier niet door de deur. Om te voorkomen dat de daken beschadigden, zijn de nieuwere huizen wat hoger gemaakt.
Hobbit Cave: de oudste mens
Achter op de ojek rijd ik naar de Hobbit cave (Liang Bua). Voor mij is dit het ultieme geluk: achter op de motortaxi met de wind in mijn haren door het landschap van Flores. Schoolkinderen kijken verbaast als ze me zien en rennen een stukje achter de motor aan. Vrouwen kijken op van hun was.
Snel gaan we niet, de weg naar de grot is steil. Op sommige plekken is de weg weg. Steengruis en gaten wisselen elkaar af. Het kan me niks schelen.
De Hobbit Cave is niet al te groot. Hoeft ook niet, als je bedenkt dat het skelet van de Homo Flores (Floresmens) dat hier gevonden is maar een meter groot is. Als je een adembenemende grot verwacht dan kom je bedrogen uit. Aan de andere kant: hoe bijzonder is het om op de plek te staan waar een van de oudste mensen gevonden is?
Net buiten de grot ligt een klein museum wat meer vertelt over de ontdekking en opgraving van de oudste mens. Daarnaast wordt uitleg gegeven over de flora en fauna in de omgeving.
Reizen naar Ruteng
Wil je naar Ruteng? Vanuit Labuan Bajo gaan er meerdere (mini)bussen per dag naar Ruteng. De rit Labuan Bajo – Ruteng duurt ongeveer vier uur.
Vanuit Ruteng kun je verder reizen naar Wae Rebo. Eerst rijd je naar Denge of Dintor en dan reis je te voet verder. Het traject Ruteng – Wae Rebo kun je het beste met eigen vervoer afleggen.
Tips overnachten in Ruteng
- MJR Ticketing Guest House – eenvoudige en goedkope accommodatie in Ruteng
- Mama’s Homestay Ruteng – hier voel je je meteen thuis!
- Spring Hill Hotel Ruteng – rustig gelegen hotel midden in de natuur. De suite beschikt over een fijn bad. Er zijn familiekamers aanwezig
Ik maakte een vierdaagse trip van Labuan Bajo naar Wae Rebo en via Ruteng weer terug.