Bezienwaardigheden Warschau: alternatief Praga en communistisch Polen

Warschau Polen is een originele bestemming voor een stedentrip. Er zijn vele historische bezienswaardigheden in Warschau, waaronder het prachtig gerenoveerde centrum Stare Miasto. Wil je wat anders? Ga dan op zoek naar het communistische verleden en maak een stadswandeling door Praga, een alternatieve hotspot in Warschau.

Tip: dit zijn de leukste steden in Polen voor een originele stedentrip

In deze blog vertel ik je wat te doen in Warschau. Ik deel de leukste tips en bezienswaardigheden, waarbij ik verder ga dan de hoogtepunten van Warschau. Bereid je voor op een alternatieve Warschau stedentrip!

Stadswandeling Warschau Polen: alternatief Praga

Ik ben dol op onbekende plekken met een rauw randje. Plekken met een verhaal, die de gemiddelde toerist links laat liggen. Ik boek een excursie bij With Locals, een platform dat is gericht op het ontmoeten van mensen en het ervaren van de lokale structuur. Geen slechte keus, want gids Marcin kent de ins en outs van Praga, zonder gids is deze week niet half zo interessant.

Praga is een oude wijk langs de Wista, de meeste panden zijn gebouwd voor de tweede wereldoorlog. (Al staan er een paar architectonische uitschieters tussen!) Praga is in de tweede wereldoorlog fier overeind blijven staan, in tegenstelling tot veel andere wijken van Warschau. Tijdens het communisme zijn gebouwen in Praga in verval geraakt – soms zijn de eigenaren zoek, is er simpelweg geen geld voor onderhoud.

In verborgen steegjes en hofjes zijn broodjes gebakken en is wodka gestookt. Op de zwarte markt van Praga was tijdens de koude oorlog van alles te koop, zelfs wanneer de schappen van winkels zo goed als leeg zijn. Wanneer ik over de markt struin zet ik vraagtekens bij de producten van sommige kraampjes, variërend van jasschorten tot oud legermateriaal en nog veel meer.

Tijdens mijn stadwandeling door Praga word ik bewust van het multiculturele karakter van de wijk: een standbeeld herdenkt straatmuzikanten, ik passeer een heuvel met Joodse graven en verschillende kerken. In de dierentuin zaten mensen ondergedoken bij de leeuwen en de beren!

Maar daarnaast is Praga een wijk met een aantal van de hipste hotspots van Warschau en toffe street art. Mijn stadswandeling door Warschau eindigt bij het Monument of Soldiers of the Kosciuszko Division.

Tip: Je kunt Praga ook met een verkennen met een retrobus.

Communistisch Warschau: Museum of Life Under Communism

Het Museum of Life Under Communism is niet groot, maar het staat vol met artefacten uit de tijd dat Polen door de USSR gecontroleerd werd. Ik vergaap me aan oude koekblikken (die lang niet overal te koop waren), telefoons, andere elektronica en boegbeelden van Stalin.

museum communisme warschau

Het museumrestaurant is ingericht in jaren ’80 stijl met oog voor detail, van gordijnen tot oude vrieskist tot houders voor servetten. De vriendelijke dames in de bediening (die overigens geen woord Engels spreken) dragen een typische jasschort.

Tip: Meteen naast het restaurant is een ruimte met speelgoed uit de communistische tijd, variërend van poppen tot klimtoestellen en een oud voetbalspel. Heel leuk om te zien (en om mee te spelen!).

Paleis van Cultuur en Wetenschap: uitzicht vanaf het dakterras

Plan je een stedentrip naar Warschau? Zet een bezoek aan het Paleis van Cultuur en Wetenschap dan maar op je bucketlist! Het Paleis van Cultuur en Wetenschap is een van de meest bijzondere gebouwen van Polen en is te zien vanuit bijna alle uithoeken van de stad. Het markante gebouw is door de Sovjet-Unie aan Polen geschonken.

Het karakteristieke Paleis van Cultuur en Wetenschap is gebouwd stamt 1952 en is maar liefst 231 meter hoog. Het interieur wordt gekenmerkt door marmeren trappen, balzalen met uitstekend houtsnijwerk en vergaderzalen met origineel meubilair uit de jaren ’50.

Warschau is de stad van de muziek! In deze blog lees je alles over Chopin in Warschau.

Het panoramaterras ligt op een hoogte van 115 meter. Zodra ik de lift uitstap word ik bevangen door de kou, er staat een straffe wind. Maar ik klaag niet, het weer in Warschau in oktober valt mee, de echte kou moet nog komen.

Ik koop mijn ticket voor het panoramaterras van het Paleis van Cultuur en Wetenschap online. Dat is fijn, want dan hoef ik minder lang in de rij te staan. Tijdens mijn bezoek aan het communistische paleis liepen wachttijden op daardoor een aantal liften buiten gebruik was.

Tip: Wil je meer zien dan alleen het panoramaterras? Boek dan deze unieke tour door het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Helaas had ik zelf geen tijd voor deze tour.

Excursie Warschau: terug naar het communisme

Het is een korte wandeling door Warschau van het Paleis van Cultuur en Wetenschappen naar het Communistisch Museum. Het Plein van de Grondwet en het gebouw van het Ministerie van Landbouw zijn slechts een kleine omweg. Wil je communistisch Warschau op unieke wijze ontdekken? Stap dan in een Nysa 522, een origineel busje in socialistische stijl voor meer verborgen plekken. 

Tip: Hier boek je een excursie door communistisch Warschau.

Neon Museum: een van de meest bizarre bezienswaardigheden van Warschau

Het Neon Museum is gesloten tijdens mijn Warschau citytrip, deze unieke bezienswaardigheid had ik graag met eigen ogen bewonderd.

Hotspots Warschau: lekker eten in Polen

Polen staat niet echt bekend om zijn culinaire hoogstandjes. Toch kun je lekker eten in Warschau! Art Sushi Warszawa staat voor mij met stip op nummer één.

Art Sushi Warszawa is een sushi-restaurant op een steenworp afstand van het Paleis van Cultuur en Wetenschap en treinstation Warszawa Centralna. Wanneer ik het restaurant binnenstap valt het knusse interieur met licht hout en weelderige planten meteen op. Het water loopt me in mijn mond bij het zien van de mooie foto’s op de menukaart en de werkelijkheid overtreft mijn verwachtingen.

Adres: Nowogrodzka 56, Warschau Polen

Warschau bezienswaardigheden: stadswandeling door Stare Miasto

Last but not least, Stare Miasto. Stare Miasto is het historische centrum van Warschau, wat zelf op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De bezienswaardigheden in de oude stad zijn voor vele hét hoogtepunt van Warschau. Hier liggen Barokke, Neoclassicistische en Gotische gebouwen zij aan zij. Op het gezellige marktplein, Rynek Starego Miasta, liggen gezellige terrassen omringd door kleurrijke panden.

Hoe mooi Stare Miasto ook is, ik word blijer van de geheime plekken die ik hierboven noem. Juist het rauwe randje onderscheid Warschau van andere Poolse steden.

Tip: Wil je meer weten over de geschiedenis van de oude stad? Maak dan een stadswandeling in Warschau met gids.

Overnachten in Warschau

Tijdens mijn zoektocht naar een appartement vlak bij het treinstation Warschau stuit ik op Apartament Izabel, een oase van rust en comfort in wijk met Sovjetflats. Het appartement is ruim genoeg voor twee volwassenen en een peuter en is van alle gemakken voorzien.

Reizen naar Warschau

De trein naar Warschau

Ik reis met de trein naar Warschau. Er gaan geen directe treinen naar Polen, maar wél van Amsterdam naar Berlijn. Vanuit Berlijn gaan er verschillende treinen per dag naar Polen.

Boek eenvoudig je ticket op NS-internationaal.

In deze blog vind je mijn route door Polen met de trein.

Vliegen naar Warschau

Je kunt ook vliegen naar Warschau. Er gaan directe vluchten naar Warschau vanuit Amsterdam en Eindhoven, onder andere met LOT, KLM en Wizz Air.