De botanische tuinen en theeplantages van Bogor Java

Heb je geen zin in de chaos en drukte van de Indonesische hoofdstad Jakarta? Bogor ligt vlak bij het vliegveld van Jakarta en is een rustig en koel alternatief! Vanuit de stad kun je de theeplantages van Bogor bezoeken of de Kebun Raya, de koninklijke Botanische tuinen.

Bogor is een kleine stad in het westen van Java. Het ligt niet ver van Jakarta: in koloniale tijden hadden veel rijke inwoners van Jakarta een tweede huis in Bogor. Bogor stond in die tijd synoniem voor koelte (vanwege de hoogte) en rust.

Tip: Wist je dat Bogor een record heeft voor het grootste aantal keren onweer per jaar? In Bogor kan het meer dan 300 keer per jaar onweren! Gelukkig gaat dit niet altijd met regen gepaard.

De Botanische tuinen van Bogor

De Botanische tuinen behoren nog altijd tot de grootste botanische tuinen van de wereld. Ook planten en bloemen vinden het relatief koele en vochtige klimaat fijn.

In de Botanische tuinen van Bogor staat een grote collectie planten en bomen. Helaas zijn er tijdens mijn bezoek in de tuinen niet veel bloeiende planten – op de orchidiëentuin na. De orchidiënentuin van Bogor is absoluut een aanrader, nergens ter wereld zag ik zo’n indrukwekkende collectie van deze delicate bloemen.

Let goed op waar zich de ingang van de Botanische tuinen bevindt. De tuinen zijn omringt door een hek en er is maar één poort die toegang tot de tuinen verschaft. Je raadt het al: ik heb een groot deel van de tuinen van buiten gezien voor ik de ingang wist te vinden. Natuurlijk heb ik verschillende keren gevraagd hoe ver het nog was, maar iedereen antwoorden eenduidig: ‘Nog een minuutje die kant op.’ Ik heb zelden zo’n lange minuut meegemaakt.

Tip: Als je door Bogor wandelt, moet je vooral ook even langs het paleis van Bogor lopen. Dit paleis is helaas niet toegankelijk voor publiek, maar ook de buitenkant is indrukwekkend.

theeplantages van Bogor: Gunung Mas

Vanuit Bogor kun je met de bemo richting Cipanas gaan, richting Puncak pas. Aan de weg ligt detheeplantage Gunung Mas. Gunung Mas is open voor publiek en is erg in trek bij lokale toeristen en dagjesmensen.

Bij de theeplantages van Bogor kun je paardrijden, een wandeling maken met een gids of gewoon op eigen gelegenheid een beetje rondkijken. De theefabriek is ook vrij toegankelijk. Wanneer je Bahasa Indonesia enigszins beheerst (of er toevallig een werknemer is die Engels spreekt) is het leuk om te zien en horen hoe thee verbouwd en verwerkt wordt!

Wanneer de fabriek dicht is, raad ik je aan gewoon even bij de ingang rond te blijven hangen. Er zal vanzelf iemand met een sleutel komen die wel een paar centen bij wilt verdienen. Ook de vrouwtjes die thee plukken willen wel een paar rupiah bijverdienen, ze smeken echt om op de foto te mogen… Gelukkig had ik een hele berg briefjes van 1000 rupiah bij de hand, al waren het helaas te weinig om alle vrouwtjes wat te geven.

Pickwick thee komt trouwens ook van deze theeplantages van Bogor! Althans, dat beweren ze.

Tijdens ons bezoek aan de theeplantages van Bogor zijn we vele scholieren tegengekomen die hun schooluniform versierd hadden met verf. Dit verbaasde me, schooluniformen zijn verplicht en voor sommige (arme) gezinnen is de aanschaf van zo’n ding een rib uit hun lijf. Dat ga je niet onder kliederen met verf! Het blijkt echter dat de scholieren net hun SMU-diploma gehaald hebben en dat vieren met een uitstapje naar de theeplantages van Bogor. Wij hebben een paar mooie plaatjes geschoten van deze uitgelaten kinders, zij hebben een paar foto’s gemaakt van henzelf met een paar blanken. Daar kan geen theeplantage tegenop!

Reizen door Java: start in Bogor of Jakarta?

De reistijd van het vliegveld van Soekarno Hatta naar Bogor is ongeveer net zo lang de reistijd van het vliegveld naar het centrum van Jakarta: je doet er 1-1,5 uur over om van het vliegveld naar Bogor te komen. Er gaan taxi’s en shuttle bussen. 

Jakarta is druk en warm. Het vaststaande verkeer in Jakarta is geen fijne kennismaking met het mooie Indonesië. Vanwege de relatieve rust is Bogor een fijne plek om bij te komen van een lange (vlieg)reis. Bogor is daarmee de ideale startplek voor een reis door Java!

Tip: Vanuit Bogor gaan bussen en shared taxi’s naar onder andere Bandung. Daar ligt de rest van Java aan je voeten.