Waarom gebruik je een statief op reis? (9 tips)

Als ik reis, dan reis ik het liefst met zo min mogelijk bagage. Weinig kleren mee en reizen met alleen handbagage? Ik teken ervoor! Zelfs wanneer ik mijn grote backpack in check, geeft de bagageweger op Schiphol zelden meer dan 10-12 kilogram aan. Toch is er iets wat ik ALTIJD mee neem op reis, namelijk een statief! Je leest het goed: ik ga niet zonder statief op reis.

Bij deze negen foto’s (en negen takken van fotografie) om je te overtuigen waarom een statief op reis onmisbaar is.

1. Avondfotografie

Veel fotograferen worden helemaal happy als het gouden uurtje aan breekt en ze foto’s kunnen maken in het zachte licht van de zon. Zij kiezen uren voor zonderondergang al een plekje uit, waar de ondergaande zon het mooist tot zijn recht komt. 

petra by night

Ik vind het soms best leuk om de zonsondergang te fotograferen (zie deze tips), maar echt gelukkig ben ik pas als de zon net onder is, de lucht helder blauw is en de lampjes net aan zijn. Ik knijp vaak mijn diafragma zodat lampjes mooi sterretjes geven, een lange sluitertijd is geen probleem als je een statief op reis gebruikt.

Tip: Lees hier mijn tips voor avondfotografie.

noorderlicht fotograferen

2. Fotograferen van het noorderlicht

Het noorderlicht staat op de bucketlist van menig fotograaf. Oh boy, het noorderlicht is zo GAAF om te zien en op de foto te zetten! In IJsland had ik pech, maar in Noorwegen en Finland was het raak. Mijn geduld is op de proef gesteld, en wat had ik het koud. Maar het heeft mooie plaatjes opgeleverd!

Zonder statief lukt het écht niet om het noorderlicht te fotograferen.

Tip: Wil je het noorderlicht fotograferen? Deze tips helpen je verder.

noorderlicht in lapland

3. Het maken van een timelapse

Een timelapse is een hele serie foto’s, die versneld worden afgespeeld als een filmpje. Zo kun je de veranderingen in een landschap die in werkelijkheid een uur duren vatten in luttele secondes. Het is hiervoor essentieel dat je camera zijn positie vast houdt. Lang leve het statief op reis.

Tip: In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je een timelapse maakt. Het kost soms wat tijd, maar je komt bijna gegarandeerd thuis met tof beeldmateriaal.

Bij deze een voorbeeld van een timelapse.

4. Ik wil zelf ook wel eens op de foto!

Ik reis vaak alleen. Soloreizen vind ik heerlijk! Maar soms wil ik ook wel eens op de foto. (Eigenlijk vooral voor mijn blog – vroeger hoefde het niet zo ;)) Natuurlijk kun je aan een toevallige voorbijganger vragen of die een foto van je wilt schieten, maar ik ben kritisch.

De compositie moet goed zijn, de foto moet op de juiste plek scherp zijn. En vergeet mijn voeten niet! Hallo, ik weet dat ik lang ben, maar mijn voeten willen ook aandacht. En de belichting, die moet kloppen.

Als je je camera op een statief zet, kun je met de zelfontspanner foto’s maken. Je hebt dan 10 seconde om de juiste positie in te nemen. Voor mensen die meer tijd nodig hebben, biedt een afstandsbediening uitkomst. En het statief, dat is nodig voor de juiste kadering.

5. Het fotograferen van ‘zacht’ water

Ik kan wegdromen van mooie landschappen met sprookjesachtige watervallen. Van foto’s waarbij de zee een mysterieuze waas om rotsen achter laat. Glad als een spiegel.

Op sommige plekken MOET ik gewoon met mijn statief en ND-filter op stap. Het maken van een foto duurt soms een paar minuten (en dan moet-ie nog eens, omdat het beter kan). Fotograferen met lange sluitertijden werkt meditatief. Mijn camera, stromend water, ik en verder niks. Genieten.

ND filter op reis

6. Het fotograferen in (donkere) ruimtes

Ik houd van het urbexen, het fotograferen van oude verlaten gebouwen. Ramen zijn dichtgespijkerd, er is geen lamp en het licht is schaars. Omdat ik het interieur van deze gebouwen toch mooi in beeld wil brengen, gaat mijn statief vaak mee.

Een reisstatief is sowieso fijn voor architectuurfotografie en het fotograferen in gebouwen. Ook in een paleis of theater is het vaak aan de donkere kant voor goede foto’s.

7. Multiple exposures

Soms is het dynamisch bereik van de camera te klein voor de gegeven situatie. Donkere schaduwen bevatten dan te weinig detail, terwijl lichte partijen zijn uitgebeten. Door meerdere foto’s met verschillende belichtingen te maken en deze softwarematig over elkaar te plakken, krijg je een foto met een groter dynamisch bereik. Dit is een voorbeeld van HDR-fotografie: high dynamic range.

Sommige HDR foto’s zijn een beetje over de top, een meer subtiele HDR-opname kan heel mooi zijn!

8. Fotograferen in grotten

In Slovenië bezocht ik de wereldberoemde grotten van Postojna. De grotten zijn sfeervol verlicht, wat fotograferen lastig maakt.

Wat was ik blij dat ik mijn reisstatief bij me had! En wat was ik blij met mijn privégids die me de kans gaf te fotograferen.

9. Niet willen flitsen

Het niet willen of mogen flitsen is misschien nog wel de belangrijkste reden om een statief op reis mee te nemen. Flitsen maakt een foto vaak plat. Met een statief en lange sluitertijden is je foto natuurlijker.

Praktische tips voor fotograferen met een statief

  • Zet de image stabilisatie van de camera uit als je fotografeert vanaf een statief
  • Zet de camera op de zelfontspanner (of gebruik een afstandsbediening) 
  • Controleer of je camera goed vast zit
  • Heb je geen statief? Een muurtje of beanbag wil ook wel eens helpen.

Welk statief op reis?

Goedkoop is vaak duurkoop. Zeker voor reisstatief. Het is even een investering maar een statief gaat heel lang mee.

Als ik niet veel bagage mee wil slepen, gebruik ik mijn Gorillapod met los balhoofd. Je kent de Gorillapod wel: een statief met flexibele pootjes die je overal omheen kan klemmen.

Mijn combinatie is stevig genoeg om mijn DSLR met een niet al te grote lens te dragen. Een Gorrillapod is niet goedkoop, maar ik durf mijn dure zware camera echt niet op te hangen aan een goedkope Chinese kloon!

Voor foto met echt lange sluitertijden neem ik een reisstatief mee.

nachtfotografie in malaga

Waar moet je op letten bij het kopen van een statief?

  • Het draagvermogen van een statief. Je statief moet een camera met lens kunnen dragen
  • Is er een balhoofd? Bij een statief zonder balhoofd kan de camera alleen recht vooruit fotograferen – heel irritant! 
  • Hoe zwaar is het statief? Een statief op reis moet niet te zwaar zijn
  • Hoe groot is het statief in ingeklapte toestand?
  • Tot welke hoogte is het statief te gebruiken? Moet je het hebben van de in hoogte verstelbare pootjes, of komt het statief hoger? Een statief is op maximale hoogte minder stabiel
  • Zijn de pootjes individueel in te stellen?

jenny statief jordanie

Het beste statief voor op reis

Ik ging op onderzoek uit en kwam de volgende statieven voor op reis tegen:

Sirui heeft een groot aantal statieven, waaronder statieven die speciaal voor reizigers ontworpen zijn.  Het Sirui T-004SK Travel Statief is al een paar jaar mijn steun- en toeverlaat. Het statief kost ongeveer 130 euro, is licht (1,5 kilogram) en compact en in te stellen op iedere gewenste hoogte. Doordat de pootjes individueel te regelen zijn (zowel de lengte als de hoek) is dit statief te gebruiken bij elk oppervlakte.

Natuurlijk zijn er ook budgetopties. Hama heeft een aantal statieven voor minder dan 40 euro, bijvoorbeeld de Star 63.