Urbex België: het verlaten station Montzen

Er zijn veel verlaten gebouwen in België. Het is leuk om deze te bezoeken en te fotograferen. Dit wordt ook wel urban exploring genoemd, ofwel urbex. Station Montzen is een bekende urbex locatie in België vlak bij de Nederlandse grens.  

De geschiedenis van station Montzen België

Station Montzen is een verlaten treinstation in België bij Blieberg tussen Tongeren en Aken. Het station is in opdracht van Duitsland gebouwd tijdens de eerste wereldoorlog: militaire treinen met troepen en materieel kunnen niet door het neutrale Nederland rijden. En zo herrees een nieuwe spoorlijn dicht bij de Nederlandse grens.

Montzen groeit uit tot een belangrijk knooppunt voor goederentrein. In dit station vonden veel locomotiefwissels plaats van treinen die de havens van Antwerpen en Zeebrugge verbinden met het Ruhrgebied.

Sinds de jaren ’50 stoppen er geen personentreinen meer in Montzen. Het station kwam leeg te staan en gare de Montzen raakte in verval.

Bezoek ook de verlaten gebouwen van Charbonnage du Chouffre N10.

Een bezoek aan Montzen station

Adressen van urbex locaties in België worden goed geheim gehouden, zogezegd om de verlaten gebouwen te beschermen. Station Montzen is makkelijk te vinden, je kunt zonder noemenswaardige obstakels binnenkomen. Treinstation Montzen staat daarom op menig lijstje met urbex locaties voor beginners.

Let op: het feit dat heel veel mensen hun weg naar Montzen station weten te vinden, wil niet zeggen dat dit een legale urbex locatie is. Dat is namelijk NIET zo!

In deze blog vind je een lijstje met legale urbex locaties.

Oude treinen op het station

Op het verlaten treinstation in België hebben lange tijd een aantal oude treinen gestaan. Het is leuk om oude treinen te fotograferen! Helaas zijn deze treinen inmiddels verdwenen. Wat overblijft is een leeg station met verval en vernielingen. Alle ruiten van het station zijn gesneuveld en veel deuren zijn kapot gemaakt. Wat overblijft is de rails, dit vormt een interessant lijnenspel.

Wil je treinen fotograferen? Niet ver van treinstation Montzen ligt station Homburg. Hier staat een aantal oude treinen opgesteld. Lange tijd was dit een leuke urbex locatie, maar tegenwoordig staan er hekken om de treinen van Gare de Homburg.

Waar is de ingang van deze verlaten plek? 

Op Google Maps had ik station Montzen snel gevonden. Met de auto reed ik er zo naar toe, parkeren is geen probleem bij het verlaten station. En dan?

Bij de plek waar ik dacht dat de ingang zou zitten, stond een melkwagen. Terwijl ik langs liep werd de tank gevuld. De chauffeur groette me vriendelijk.

Tja, voor mij is dat niet hét moment om verbodsborden te negeren en over de rails op zoek te gaan naar de ingang van het station. Vooral niet omdat een aantal sporen nog altijd worden gebruikt voor goederenvervoer tussen België en Duitsland en er treinen passeren.

Wanneer ik een rondje om het station loop heb ik de ingang al snel gevonden. Ik voel me welkom, alle deuren staan open. Ik hoef niet in het bezit te zijn van een geldig vervoersbewijs om het perron te betreden. Dat scheelt.

Urbexen is niet hetzelfde als slopen. Ik ga geen deuren forceren om binnen te komen en ik zal niks vernielen. Take nothing but pictures, leave nothing but footprints.

Op een klein stationnetje

Het verlaten treinstation is niet groot, er zijn vier perrons. Tussen twee van de perrons loopt nog rails, bij de andere perrons is de rails verdwenen (door koperdieven?). De ruiten van de winkeltjes op het lege station zijn ingegooid. Van de inrichting is weinig over. Bijna alles is beklad met graffiti, een paar kunstwerken zijn wel aardig.

Lees hier meer over straatkunst in België.

Al met al is station Montzen een grappige urbex locatie voor beginners en weinig meer dan dat. Ik ben ongeveer een kwartier binnen geweest. Ik zou zeker niet ver omrijden voor deze verlaten plek in België.

Ik bezocht Montzen station in juli 2020. Hier lees je meer over Urbex in België.