Boedapest van dag tot dag

De stad Boedapest is opgedeeld uit twee delen, welke worden gescheiden door de rivier de Donau. Aan de ene kant van de stad, op een heuvel, liggen de bekende burcht van Boedapest met het presidentiële paleis. Aan de andere kant van de stad, in Pest, zijn de verschillende winkelstraten te vinden en verschillende musea. 

Heldenplein

In het stadsdeel Pest ligt het Heldenplein, waar beelden van verschillende Hongaarse helden worden tentoongesteld. Het plein wordt opgeleukt door een aantal muzikanten, en het is duidelijk dat dit plein een populaire bestemming is voor allerlei bussen en groepsreizen.

Aan het plein liggen verschillende musea, het Mucsarnok (Pallace of Art) en het paleis voor Schone Kunsten. Mijn moeder en ik brengen een bezoek aan het laatste museum, en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Het gebouw is mooi en stijlvol, en de collectie is erg ruim. Er is een ruim aanbod aan Egyptische kunst te vinden, maar er zijn ook opgravingen uit het Midden-Oosten te zien. Bovendien is er een ruim aanbod aan schilderijen uit verschillende periodes en landen, en zijn er verschillende Russische fresco’s. Het bijbehorende museumrestaurant is ook zeker niet slecht – en niet overdreven duur.

Aan de noordzijde van het Heldenplein ligt Varosliget stadspark, maar in deze tijd van het jaar doet het park een beetje grauw er. In het park is echter een nagebouwd kasteel te vinden, met een leuk pittoresk kerkje.

Grote Synagoge: een van de grootste van Europa

De grote synagoge van Boedapest is de grootste synagogen van Europa, en op een na de grootste synagoge van de wereld. De synagoge, welke gebouwd is tussen 1854 en 1859, biedt plaats aan zo’n 3000 mensen. De synagoge staat in de voormalige Joodse wijk.

We bezoeken de synagoge met een gids, die ons eerst leidt naar het plein achter de synagoge. Hier is een monument opgericht in de vorm van een boom, en op elk blaadje van deze boom staat de naam van een omgekomen Jood. Heel indrukwekkend!

Bij het betreden van de synagoge moeten alle mannen een keppeltje op, vrouwen mogen echter gewoon naar binnen. De ruimte waar diensten gehouden kunnen worden is echt immens. Terwijl we plaats nemen op een van de houten bankjes, vertelt de gids ons over de geschiedenis van de synagoge en het Jodendom. Na afloop van deze rondleiding is er de mogelijkheid om het Joods museum te bezoeken, welke gelegen is aan een ruimte die grenst aan de synagoge.

Mooie pleinen in Boedapest: Ferenciek Tere

Verder is er in Pest een groot aantal winkels te vinden, en zijn er talrijke gezellige restaurantjes en leuke pleinen. Een van de leukste pleinen is in mijn ogen het Ferenciek Tere. In het midden van het plein staat een mooi standbeeld, en het plein is omringt met verschillende hippe winkels, wat eetgelegenheden en er ligt een kerk. De gebouwen in dit deel van de stad zijn klassiek en stijlvol. Bovendien ontspringt de bekende winkelstraat Vaci Utca aan dit plein.

Markten in Boedapest

Behalve de grote internationale winkelketens, is er ook volop Hongaars aanbod. Met name de markten zijn hier een mooi voorbeeld van, met in het bijzonder de Centrale Markt. Hier is werkelijk van alles te vinden, van mooi gehaakte kleding (heel folklore…), tot bollen knoflook, paprika’s en pepers en alle andere ingrediënten voor Hongaarse goulash. Ook is er een ruime selectie aan houtsnijwerk en edelstenen.

Maar de belangrijkste reden voor mij om naar een markt te gaan, zijn nog wel de heerlijke geuren en de heldere kleuren.

Burcht van Boedapest

Met een kabelbaantje bestijgen we de burcht van Boedapest, welke 70 meter boven de Donau ligt. Een stadje binnen de stad!Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Donau, en niet te vergeten over het parlementsgebouw. Op de burcht staat bovendien het presidentiële paleis, welke ’s avonds mooi verlicht is.

De stad heeft met zijn kleine smalle straatjes een heel ander aanzicht dan Pest. Alles is mooi gerestaureerd (of daar wordt nog aan gewerkt), en alles is een stuk sjieker. De prijzen zijn ook een stuk hoger, en we schrikken ons dan ook een hoedje wanneer we de lunchkaart onder ogen krijgen. Gelukkig is er ook een aantal supermarkten, dus voor wie niet vies is van een picknick, zijn er mogelijkheden zat om op de kleintjes te letten.

Ook leuk: bezoek Boedapest vanaf het water met deze boottour!

Vissersbastion

Het vissersbastion is gebouwd op vestingsmuren bij de burchtheuvel. Het wit van het bastion staat in schril contrast met de kleurrijke mozaïeken op de daken in de omgeving.

Grotten in Hongarije

Onder het stadsdeel Buda, maar ook daarbuiten, liggen lange stelsels van oude grotten. In een aantal van deze grotten staat water, maar een aantal kun je ook bezoeken. De grotten onder Buda zijn grappig gedecoreerd met allerlei muurtekeningen, welke oud aandoen. Ook staat er een aantal beelden, zijn er kunstwerken gemaakt uit lampen te zien, en is er een eeuwige bron waaruit rijkelijk rode wijn vloeit. De geur liegt er niet om!

Accommodatie in Boedapest

We overnachten in Akacfa Appartments. Absoluut een aanrader tijdens een stedentrip naar Boedapest, voor 55 euro per nacht hebben we een ruim appartement met een grote woonkamer (met slaapbank), een redelijk grote slaapkamer, en een woonkeuken. Alles is schoon en de ligging is super.

Tip: Voor wie alle attracties in Boedapest net te ver uit elkaar liggen (wat gezien de hoogteverschillen in de stad best te begrijpen is), is de hop on – hop off bus een aanrader. Voor mijn moeder was dit in ieder geval een uitkomst!