Stedentrip Cordoba Spanje: een reis in de tijd

Een bezoek aan Cordoba is een tijdreis naar de Middeleeuwen. Cordoba Spanje staat bekend om zijn bijzondere architectuur, bloemrijke patio’s en heerlijke tapas. Cordoba is een absolute aanrader en valt prima te combineren met een stedentrip naar Malaga of een rondreis door Spanje.

Bezienswaardigheden in Cordoba Spanje

Cordoba is een interessante bestemming voor een stedentrip. Wanneer je in Cordoba overnacht, kun je de grote drukte veroorzaakt door dagjesmensen uit Granada en Malaga ontwijken. Heb je minder tijd? Geen paniek, in één dag kun je de bekendste bezienswaardigheden van Cordoba bezoeken.

Wat te doen in Cordoba Spanje? Met deze blog kom je een heel eind!

Mezquita van Cordoba

De Mezquita van Cordoba is hét hoogtepunt van Cordoba. Elk jaar trekken duizenden toeristen speciaal voor de oude moskee. Ik ben daar één van 😉

De Lonely Planet heeft me gewaarschuwd: het kan erg druk zijn in de Mezquita. Misschien omdat ik in het naseizoen reis, misschien omdat ik me op het ergste voorbereid heb, maar ik vind de drukte bij deze bekende bezienswaardigheid in Cordoba meevallen.

Via een binnenplaats met vele sinaasappelbomen loop ik richting de Spaanse moskee uit de tiende eeuw. Al snel maken de sinaasappelbomen plaats voor een stenen woud van pilaren en bogen. De herhaling en de symmetrie zorgen voor een prachtig geheel.

Een kerk en moskee in Spanje

In het midden dan de oude islamitische gebedsruimte van de Mezquita van Cordoba hebben zuilen plaats moeten maken voor een kathedraal. Er staan kerkbanken, een preekstoel en afbeeldingen van verschillende Bijbelse figuren. Kleine nissen zijn omgetoverd tot kapelletjes, en er is zelfs een toren gebouwd inclusief glas en lood ramen.

Tip: Wil je meer weten of dit bijzondere gebouw? Reserveer dan hier een rondleiding met gids. Ga je liever zelf op pad? Voorkom lange rijen en reserveer nu al je tickets.

Hoewel de kathedraal ook mooi en fotogeniek is, deel ik de mening van koning Carlos I: ‘Wat hier gebouwd is, had overal gebouwd kunnen worden. Er is iets gesloopt wat uniek was in de wereld’. Van de bijna 1300 kolommen die oorspronkelijk in de moskee stonden, zijn er nu ‘slechts’ 856 over. De architect van Mezquita van Cordoba zou zich omdraaien in zijn graf als hij dit zou weten.

Op Door Spanje kun je meer lezen over de Mezquita in Cordoba.

Bezienswaardigheden Cordoba: Alcazar de los Reyes Cristianos

Als ik de Mezquita verlaat moet ik even wennen aan het Spaanse leven in het hier en nu. De oktoberzon brandt fel en vormt een groot contrast met gedempte licht van de Mezquita. Luid kletsende toeristen en een en claxonnerende auto verstoren mijn interne rust.

Via de joodse wijk van Cordoba wandel ik naar Alcazar de los Reyes Cristianos. 

Het Alcazar is gebouwd op de overblijfselen van een Moors paleis. Het bouwwerk is prachtig met zijn zijn torens en kantelen en de prachtig aangelegde tuinen. De baden van de Patio Morisco met hun fonteins en Moorse motieven doen me denken aan mijn rondreis door Marokko. Vanuit de toren geniet ik van het uitzicht over het oude centrum en de bezienswaardigheden van Cordoba.

In verschillende zalen van Alcazar de los Reyes Cristianos staan aardewerk en andere gebruiksvoorwerpen tentoongesteld. Het mooiste is het gebouw zelf! Ik ben op slag verliefd op de salon de los Mosaicos (Zaal der Mozaïeken).

Na een bezoek aan het bijzondere Alcazar dwaal ik nog even door de fraai aangelegde tuinen met bassins, visvijvers, fonteinen en sinaasappelbomen.

Geen zin om in de (lange) rij te staan bij de kassa? Boek hier eenvoudig je online ticket.

Bezienswaardigheden Cordoba: Torre de la Calahorra

Torre de la Calahorra ligt net buiten het oude centrum van Cordoba, maar de bus stopt er bijna voor de deur. Vanuit de bushalte loop ik via een mooi aangelegd park naar de toren, waarbij ik geniet van het zonnetje, de Ponte Romana (Romeinse brug) en het uitzicht over de oude binnenstad.

In de toren is een tentoonstelling over de oude culturen van Córdoba, en de relatie tussen het christendom, het jodendom en de islam. Bij binnenkomst krijgt iedereen een audioguide in zijn handen gedrukt. Hoewel ik een beetje sceptisch ben over het gebruik van die dingen, moet ik zeggen dat het concept zeer goed werkt. De stroom bezoekers blijft gespreid doordat iedereen min of meer hetzelfde tempo aanhoudt, en daarnaast is het op deze manier ook makkelijk om schoolklassen te ontlopen. En eerlijk is eerlijk: behalve bovenstaande praktische zaken krijg je ook nog eens een hoop informatie.

De rondgang eindigt op het dak van de toren. Wat een uitzicht!

Reizen naar Cordoba

In een dag kun je de hoogtepunten van Cordoba zien.

Wil je Cordoba bezoeken vanuit Malaga? De bus naar Cordoba doet er een paar uur over, maar met de trein ben je in een uurtje op de plek van bestemming. Dit maakt Córdoba een prima bestemming voor een dagtrip uit Málaga. Het landschap is afwisselend met heuvels, tunnels, witte dorpjes en vooral veel olijfbomen.

Eenmaal in Coroba kun je het best bus 3 nemen. Bus 3 slingert door de smalle straatjes van Córdoba langs restaurants en winkeltjes naar de rivier de Guadalquivir en de Mezquita.