Citytrip Duitsland: tips voor een weekend Hamburg

Wat is er heerlijker dan een weekendje weg? Op vrijdagmiddag stap ik in de auto voor een weekend Hamburg. Hamburg stelt me niet teleur. In Hamburg is meer dan genoeg te doen voor een korte stedentrip. In deze blog deel ik tips voor een weekend Hamburg: wat te doen in Hamburg en welke bezienswaardigheden mag je niet missen?

Weekend Hamburg dag 1

Doen in Hamburg: Haus der Photographie

In de Deichtor Hallen liggen het gerenommeerde Haus der Photographie en de Kunst Hallen. Voor 14 euro bezoek je beide musea, maar ik besluit me te beperken tot het fotografiemuseum. Een goede keus!

Het museum is gevestigd in een prachtig industrieel gebouw uit 1913, opgebouwd uit glas en staal. De tentoonstellingen in het museum wisselen, ik stuitte op de tentoonstelling ‘Without Borders’. Een integrerende tentoonstelling die het vervagen van Europese grenzen in beeld brengt, zowel in letterlijke zin (het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië) als ook in figuurlijke zin (rechts-populisme in Europa, waar zijn onze waarden gebleven?).

Meer over de tentoonstellingen vind je op de website van het Haus der Photographie.

Speicherstadt Hamburg

Wanneer ik de Deichtor Hallen verlaat, lijkt de lente definitief begonnen. De zon schijnt en ik besluit spontaan dat het tijd is voor een stadswandeling.

Ik slenter door Speicherstadt en waan me even terug in Venetië. Fraaie oude pakhuizen, smalle kanalen en ontelbare bruggen. Hanzestad Hamburg komt tot leven in Speicherstadt, een van de grootste pakhuisdistricten van de wereld.

In de pakhuizen van Speicherstadt vind je bezienswaardigheden in Hamburg als het Maritiem museum, het kruidenmuseum en het koffiemuseum.

Ik lunch met Flamkuchen, lekker traditioneel eten in Hamburg.

Bezienswaardigheden Hamburg: Bismarck Memorial

Ik ben geen groot fan van memorials van oude staatshoofden. Ik ben zo iemand die het Rode Plein in Rusland bezoekt en geen zin heeft om uren in de rij te staan voor het mausoleum van Lenin. Het Biesmarck Memorial stond dan ook niet echt hoog op mijn to-do-list. Het is echter niet te missen!

Vanaf de oever van de Elbe rijst het betonnen gevaarte uit de bomen. Vastberaden kijkt Otto von Biesmarck over de Duitse Hanzestad. Stiekem ben ik een beetje overdonderd. Wat een bijzondere bezienswaardigheid!

Altstad Hamburg

Hamburg is een fijne combinatie van oud en nieuw. Van prachtige gotische gebouwen tot moderne kolossen van staal en glas.

Wanneer de zon langzaam ondergaat, verdwijnt het winkelpubliek heel geleidelijk. De lampjes van het Rathaus en de Arkaden gaan langzaam aan en de vele restaurantjes van Hamburg vullen zich met hongerige mensen.

Ik geniet van een Vietnamees maaltje in Gao Restaurant.

Weekend Hamburg dag 2

Landungsbrücken Hamburg: een bezoek aan de haven

Schepen varen af en aan bij de Landungsbrücken. Metro’s en trams rijden af en aan. Het is druk en chaotisch bij de pieren en pontons. In ver vervlogen tijden kwamen hier de scheepslui aan wal (voor vertier op de Reeperbahn), tegenwoordig zijn het vooral toeristen die een rondvaart door de haven willen maken.

De Elbetunnel

Een tunnel onder de rivier de Elbe. Een lift voor voetgangers, fietsen én auto’s. Zie je het al voor je?

Tegenwoordig rijden er geen auto’s door de honderd jaar oude Elbe Tunnel. Een enkel verkeersborden herinnert aan hun aanwezigheid in het verleden, that’s it.

Een rondvaart door de haven van Hamburg

Eigenlijk is het te koud voor het bovendek. Ik laat me niet kisten en ga tóch. Met sjaal en handschoenen, dat dan weer wel. Mijn haar wappert in de wind en ik voel me nietig naast de grote containerschepen en kranen.

Het is zondag, maar de haven van Hamburg is een en al bedrijvigheid. Er wordt dag en nacht gewerkt, 360 dagen per jaar. Geld moet rollen en de economie moet draaien.

Ik maak een rondvaart van een anderhalf uur door de haven van Hamburgen door Speicherstadt.

Na de rondvaart neem ik de U-bahn naar Altona, waar ik geniet van een heerlijke lunch bij ‘Frank and Frei’.

Must do: street art tour Hamburg

Een stedentrip is pas compleet als ik street art heb gezien. En zo sluit ik mijn weekend Hamburg af met een stadswandeling langs street art. Op zondagmiddag loop ik met gids Andrew door Altona en St. Pauli. In deze linkse volkswijken is veel illegale street art en spray can art te vinden.

Tip: lees meer over street art in Hamburg

Als je goed zoekt (of je een gids hebt die je een handje helpt) vind je mooie en bijzondere street art. Op andere plekken vind je vooral graffiti-tags – best lelijk als je het mij vraagt.

Langs de Grosse Elbestrasse is een street art gallery met werken van krachtige vrouwen. Deze bezoek ik als afsluiter van mijn stedentrip naar Hamburg.

En dan is het tijd om de auto op te pikken bij het hotel, en naar huis te rijden. Reis je verder? Je kunt Hamburg goed combineren met het mooie Lubeck. In deze blog lees je alles over de leukste hofjes van Lubeck.

Hotel in Hamburg

Ik overnachtte in het Heikotel am Stattpark, een fraai hotel net buiten het centrum van Hamburg. Het hotel is een oase van rust en ligt in een groene omgeving met statige panden. Met de U-bahn ben je zo in het centrum.

Het bed is heerlijk en het ontbijt is uitgebreid en vers. Het meest verrassende en inspirerende vind ik misschien nog wel de aankleding van het hotel: op de kamers en in de gangen hangen prachtige sfeerfoto’s van Hamburg.