5x stedentrip met de trein in Europa

Een weekendje weg met de trein naar Berlijn, shoppen in Londen of misschien zelfs op wintersport met de trein. Je kunt steeds makkelijker door Europa reizen met de trein, het netwerk van treinen in Europa breidt zich rap uit. Vanuit Amsterdam gaan er directe treinen naar Polen, Oostenrijk en Frankrijk en na een korte overstap kun je verder reizen naar Italië of Spanje. Een stedentrip met de trein is leuker (vind ik) en duurzamer dan vliegen!

Weet je nog niet waarheen met de trein? In deze blog vind je een flinke dosis inspiratie voor een stedentrip per trein! Daarnaast deel ik mijn tips en ervaringen met stedentrips met de trein. Europa ligt aan je voeten!

Reizen naar Praag met de trein

Magisch Praag, hoofdstad van Tsjechië. Wat ben je mooi met je smalle geplaveide straten, historische bezienswaardigheden, kleurrijke huizen, fraaie bruggen en verrassende uitzichten vanaf de heuvels rondom de stad. Praag is de ultieme bestemming voor een citytrip per trein. Wist je dat je heerlijk én goedkoop kunt eten en drinken in Praag? Hier vind je de leukste hotspots in Praag.

Vanaf maart 2024 reist de European Sleeper direct van Amsterdam naar Praag. Tot die tijd reis je met intercity Berlijn en Eurocity met een korte overstap in Berlijn. De trein van Nederland naar Tsjechië doet er ongeveer 10 uur over.

Wil je goedkoop met de trein naar Praag? Dat kan vanaf 38 euro! Wacht niet te lang met boeken en regel je treinreis naar Tsjechië via NS-internationaal.

Stedentrip Krakau: naar Polen met de trein

Sinds voorjaar 2022 gaat er een directe trein van Nederland naar Polen. De European Sleeper brengt je van Amsterdam naar Warschau.

De hoofdstad van Polen is een leuke en veelzijdige stad, maar het is NIET mijn favoriete bestemming in Polen. Net als veel andere Nederlandse reizigers heb ik een zwak voor Krakau. Het oude marktplein Rynek Glowny vormt het kloppende hart van de stad. De indrukwekkende Lakenhalen en het kasteel Wawel horen tot de meest fotogenieke bezienswaardigheden in Krakau. Het centrum van Krakau is vrij compact en kun je makkelijk te voet verkennen. (Een stadswandeling door Krakau is sowieso een aanrader!)

Wil je je Krakau citytrip combineren met bijvoorbeeld Auschwitz of de Wieliczka zoutmijn? Dan kan eenvoudig met deze tour.

In deze blog lees je meer over Polen met de trein.

Citytrip met de trein naar Londen

Zeg je Londen, dan zeg je Big Ben. In iconische klokkentoren van het Westminsterpaleis bevindt zich de grootste klok ter wereld.

Kun je reizen naar Engeland met de trein? Dat is toch een eiland? Ja hoor, de Eurotunnel verbindt het Verenigd Koninkrijk met het Europese vasteland. Een weekendje Londen met de trein is efficiënt en comfortabel, omdat je in het hart van de stad uitstapt zonder lange transfer.

Tip: Vanuit Amsterdam en Rotterdam is er een directe treinverbinding naar Londen Centrum. Boek hier je stedentrip naar Londen met de trein.

Heidelberg: romantisch Duitsland

Wil je Heidelberg bezoeken? Heidelberg is een fijne bestemming voor een citytrip met de trein. Het oude centrum van Heidelberg heeft iets romantisch met zijn vrolijk gekleurde vakwerkhuizen met bloemetjes voor de ramen. Schloss Heidelberg is een markant herkenningspunt: het kasteel is een van de bekendste bezienswaardigheden van Heidelberg en hij is vanuit de hele oude stad te bewonderen. Aan de overkant van de rivier de Neckar, ligt de filosofenweg Heidelberg. Een heerlijk wandelpad met mediterrane planten en bloemen.

Tip: Wil je naar Duitsland met de trein? Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je tickets. Dit scheelt soms tientallen euro’s!

Shoppen in Brussel met de trein

Wil je een nachtje weg met de trein? Ga shoppen in Brussel met de trein! Tijdens een stedentrip met de trein loop je niet tegen strikte bagagelimieten aan: je kunt onbeperkt bagage meenemen. Bovendien is Brussel gewoon een onwijs leuke stad waar je lekker biertjes kunt drinken of street art kunt spotten. Wist je dat Brussel een heuse street art strip route heeft?

Het je minder tijd? Boek dan een dagje Antwerpen met de trein. Van Amsterdam naar Antwerpen met de trein duurt een uur. Naar Brussel met de trein duurt twee uur.

Tip: Boek hier eenvoudig je treinreis naar België.

stedentrip met de trein met kind

Een stedentrip met kinderen, maar waar naar toe met de trein?

Om eerlijk te zijn zie ik een nachttrein met de peuter nog niet zitten – op reis slaapt ze het liefste bij mij in bed. Toch zijn er veel voordelen van een reis met kinderen met de trein: een kind reist gratis met de trein (kinderen van 0-11 jaar) en er is voldoende ruimte om te spelen en even de benen te strekken.

Tip: Onze treinreis door Polen is zeer goed bevallen, de kleine dame heeft heerlijk zitten kleuren en veel uit het raam gekeken!