Stedentrip naar Porto: 4 dagen in Portugal

Porto is een fijne bestemming voor een stedentrip en een goede uitvalsbasis voor je rondreis door Portugal. De stad in het noordwesten van Portugal is rijk aan historische bezienswaardigheden, toffe musea, kleurrijke street art en knusse restaurantjes. In deze blog lees je mijn ervaringen en tips voor een stedentrip naar Porto.

Een weekendje Porto is eigenlijk te kort. Ik blijf vier nachten in Porto, zo heb ik voldoende tijd voor de leukste bezienswaardigheden in Porto en te ontspannen op het terras.

Iconisch Porto: de Ponte Dom Luís

De Ponte Dom Luis is hét icoon van Porto. Deze stalen brug verbindt de heuvels aan weerszijden van de rivier de Rio Douro. De Ponte Dom Luis I is rond 1880 gebouwd door de Théophile Seyrig, een voormalig leerling van Gustav Eiffel. Juist: de brug lijkt wel wat op de Eiffeltoren op zijn kant. De Ponte Dom Luis is een van de mooiste bruggen die ik ooit gezien heb – en dat zijn er best veel.

Ponte Dom Luis bestaat uit twee niveaus: op het onderste niveau rijden auto’s en bussen, terwijl het bovenste niveau van de brug gereserveerd is voor voetgangers en een enkele metro. Het uitzicht vanaf de brug over de stad en de rivier is betoverend mooi.

Wanneer ik door de kleine straatjes van Porto dwaal vang ik al snel een schim van de brug op. Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en meteen de eerste avond van mijn stedentrip Porto sta ik bij de stalen kolos. De brug is mooi, vooral in de avond als hij bronskleurig wordt uitgelicht terwijl de zon tussen de heuvels in de rivier zakt.

De Kathedraal van Porto, Portugal

Aan de Porto-kant van de Ponte Dom Luís ligt de kathedraal van Porto (Sé do Porto). De kathedraal ligt op de hoogste heuvel van de oude binnenstad en is zeker een bezoek waard, net als het aangrenzende klooster.

In de twaalfde eeuw startte de bouw van de Kathedraal, toen nog in Gotische stijl. De kerk was tevens een vestingswerk, er zijn nog kantelen! Na diverse restoraties is de gotische kerk getransformeerd tot een fraai samenraapsel van gotische, barokke en neoclassicistische bouwstijlen.

Naast de Kathedraal van Porto ligt een klein achttiende-eeuws klooster. De kleine kloosterkamers zijn gebouwd rondom een patio. Het meest bijzondere zijn de lange zuilengangen met ontelbaar veel blauwwitte azulejospanelen. Ik ben dol op de blauwwitte tegels die zo kenmerkend zijn voor Porto! Misschien vind ik de gangen met tegels nog wel leuker dan de fraai ingerichte kloostervertrekken met hun antieke meubels.

Het plein voor de kathedraal, het Torreiro da Sé, is een van de mooiste uitkijkpunten (miradouros) van Porto.

Tip: Toegang klooster: 3 euro

Treinstation São Bento en blauwwitte tegeltjes

Zeg je Porto, dan zeg je azulejospanelen. De blauwwitte tegeltjes zijn het Delfsblauw van Porto. Je vindt ze op vele gebouwen, waaronder het station.

Het lijkt me geweldig om ooit een rondreis met de trein door Portugal te maken, maar niet tijdens deze stedentrip naar Porto. Toch kan ik het niet laten om een kijkje op het treinstation van Porto te nemen.

Het São Bento station is gebouwd in 1916 op een plek waar vroeger een klooster stond. In de stationshal wordt de geschiedenis van Porto uitgebeeld in meer dan 20.000 tegeltjes! Deze zijn ontworpen door Jorge Colaco die met behulp van de blauwwitte tegels veldslagen, landschappen en diverse koningen in beeld brengt.

Mosteiro da Serra do Pilar: het Klooster in de mist

De rivier en de kleurrijke huizen van Porto verdwijnen langzaam in de regen. “Porto heeft dit jaar geen winter gehad en haalt nu de schade in”, aldus collega Ricardo. Jammer dat ik dit bijzondere moment mee moet maken…

Ik zet koers naar Mosteiro da Serra do Pilar, een rond klooster dat uitkijkt over de Rio Douro. Vaak kies ik er voor een bezienswaardigheid op eigen gelegenheid te ontdekken, maar de regen en de bijzondere ronde vorm van het gebouw maken dat ik voor een rondleiding kies.

De kwaliteit van de rondleiding is matig: de gids vertelt in het Engels minder dan in het Portugees… Maar Ricardo geeft er zijn eigen draai aan: hij combineert de informatie van de gids met herinneringen uit zijn jeugd en uit de tijd dat hij in Porto woonde. En zo wordt het toch een interessant bezoekje.

Tip: Toegang zonder rondleiding 1 euro, met rondleiding 3 euro.

Bezienswaardigheden Porto: Igreja Dos Clerigos

Ruim 200 treden brengen me naar de top van de toren van de Igreja Dos Clerigos. Bij elke bocht in de wenteltrap hoop ik dat ik boven ben. Ik doe een schietgebedje dat er geen tegenliggers zijn. Want de trap is smal, en bij elke bocht wordt de trap een stukje smaller.

Wanneer ik bijna boven ben, bewonder ik de klokken en het klavier. Bijzonder dat je dit kan zien, al is het door een hekje. Hoe gaaf zou het zijn het klokkenspel te bedienen en half Porto mee te laten genieten?

Eenmaal boven liegt het uitzicht er niet om. Vanaf het dak va de kerk zie ik de rivier, de rode daken van de huizen en de bezienswaardigheden van Porto. Ik zie huizen zonder daken. “De inwoners van Porto moeten hun huizen in de oorspronkelijke staat renoveren. Niet iedereen heeft daar geld voor. Of geld voor over. Pas als het huis is ingestort hoef je het niet te behouden als het was (want dat is niet meer) en kun je er mee doen wat je wilt. Een kwestie van tijd.”

Ingresa San Franceso

Vlakbij het Palacio da Bolsa ligt de Ingresa San Francesco. Ja, wéér een kerk. In de kerk en het klooster vergaap ik me aan oud meubilair en interessante plafondschilderingen. Het meest bijzonder zijn echter de catacomben van deze religieuze bezienswaardigheid in Porto.

Een marmeren trap is akelig glad is door de regen. Nog één treetje, dan ben ik in de catacomben. Het ruikt muf. Het hout van de graven kraakt onder mijn voeten. Ik loop langzaam en voorzichtig, onder mij zijn tientallen mensen begraven. De graven hebben nummers, en de nummers lopen door op de graven in de muur. Een enkele schedel als decoratie, een gloeilampen voor wat licht.

Onder het klooster en de kerk liggen verschillende zalen met graven aan elkaar geschakeld. “Hoe meer mensen er liggen, hoe meer geld de kerk binnen krijgt. Zowel op net moment van overlijden, als ook later van de nabestaanden.” Eigenlijk klinkt dit best logisch.

Toegang: 3,50 euro.

Porto Tip: het oude centrum

Het oude centrum van Porto is heerlijk om doorheen te dwalen. Wat is het leuk om steegje in te slaan en daar ineens op klein winkeltje of restaurantje te stuiten. Om ineens bovenaan een lange trap te staan, en kriskras door een woonwijk te slenteren zonder dat je weet waar je uitkomt. Steegjes waar oude mensen met stok langzaam de trap op komen gepuft, of waar iemand zomaar uit het niets een tafelkleed uitklopt uit een raam ver boven je hoofd. Geuren van de mediterrane keuken ontsnappen uit het openstaande keukenraam.

Markten en winkelstraten in Porto

Op zondag is er voor het fotografiemuseum een grappige vogeltjesmarkt, waar behalve allerlei vogels (inclusief eenden en een pauw) ook vissen en knaagdieren wachten op een nieuw baasje. Op de andere dagen bruist de Bolhão markt. Hier vind je van alles: van groenten en fruit tot huishoudelijke producten. Van een kapper tot slager. Het gebouw staat symbool voor handel in Porto.

Street Art Porto

Tijdens mijn stedentrip naar Porto is mijn liefde voor street art geboren!

In Porto is veel kleurrijke street art. Wanneer ik door de smalle straten dwaal zie ik al snel de eerste muurschilderingen. Al snel ontdek ik een patroon: op de daken van veel huizen zijn giraffen geschilder, vooral onder de nokken van de daken.

Museu Nasional de Soares dos Reis

Ik word blij van gratis kunst op straat tijdens een stedentrip. Toch kan ik ook intens genieten van een museum!

In het Porto National Museum zijn veel schilderijen en beelden van Portugese kunstenaars te vinden. De collectie start met schilderijen uit de 18de en 19de eeuw en eindigt met moderne doeken. Niet alles spreekt mij aan, maar over smaak valt niet te twisten.

De beeldhouwerken zijn minder gevarieerd: dit zijn veelal krijgers en engeltjes uit wit marmer. Daarnaast zijn er gebruiksvoorwerpen als (beschilderd) glas en porselein. Mijn voorkeur gaat echter uit naar de oude muziekinstrumenten.

Praktische tips voor een stedentrip naar Porto

  • Ik blijf vier nachten in Porto. Dit is voldoende tijd om de stad te verkennen. Ik heb geen excursies geboekt naar de omgeving van Porto
  • Ik overnacht in een knus appartement in het centrum van de stad: lekker dicht bij de bezienswaardigheden van Porto
  • De meeste bezienswaardigheden van Porto liggen op loopafstand
  • Er gaan dagelijks vluchten van Amsterdam en Eindhoven naar Porto. Ik kies voor Transavia
  • Eten en drinken in Porto is heel betaalbaar, zeker op de markt en op andere plekken waar veel locals komen
  • In Porto is het meestal mooi weer, maar in de wintermaanden kan het behoorlijk regenen – weet ik uit ervaring

Tip: Wat is de leukste stad in Portugal voor een stedentrip? Ga je naar Porto of Lissabon?