Reizen naar Porto of Lissabon? – Keuzestress in Portugal

Portugal is een heerlijk land voor stedentrips. Niet lang vliegen, betaalbare tickets en meestal lekker weer. Wat is de leukste stad in Portugal voor een stedentrip? Ik ging op onderzoek uit in Porto en Lissabon

uitzicht over porto

Bezienswaardigheden in Porto en Lissabon

Wil je naar Porto of Lissabon?

Porto en Lissabon zijn twee steden met mooie kerken en bijzondere galerijen en musea. Je vindt er de mooiste pleinen en prachtige gebouwen. Qua diversiteit doen beide steden niet echt onder voor elkaar.

Porto en Lissabon zijn beide gebouwd op een aantal heuvels. Een stedentrip naar Porto of Lissabon betekent klimmen! Het centrum van Porto is vrij compact, Lissabon is uitgestrekt. Tuktuk-drivers springen hier handig op in: je kan je in Lissabon makkelijk laten rijden. Zo kan je in korte tijd veel zien.

Wil je de mooiste plekjes niet delen met anderen? Dan is Porto een betere bestemming dan het meer toeristische Lissabon.

Tip: Lees meer over de leukste bezienswaardigheden van Porto of Lissabon.

Street art in Portugal

Zowel in Porto en Lissabon is veel street art te vinden. In Porto zijn veel lokale werken, terwijl je in Lissabon ook veel internationale kunstenaars aan kan treffen. Lissabon heeft veel street art van goede kwaliteit. Liefde voor gratis kunst!

Tip: Bekijk de mooiste street art in Lissabon.

Tip: street art tours in Lissabon

Tip: street art tours in Porto

De mooiste brug van Portugal

Zowel Porto als Lissabon hebben beroemde bruggen.

In Porto vind je Ponte Dom Luis, deze brug is ontworpen door  Gustave Eiffel. De brug ligt midden in de stad en is in de avond mooi verlicht.

Lissabon heeft de Ponte 25 de Abril, een kopie van de Golden Gate Bridge in San Francisco. Aan het eind van de brug staat een kopie van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld. Lissabon is misschien niet origineel, maar wél een stad met internationaal tintje.

De omgeving van Porto en Lissabon

Porto staat bekend om zijn port. In het seizoen kun je met een bootje naar de wijngaarden gaan waar de zoete druiven worden verbouwd. Helaas bezocht ik Porto in het verkeerde seizoen – ik heb alleen de stad bezocht.

Vanuit de Portugese hoofdstad Lissabon kun je een trip maken naar sprookjesachtig Sintra met zijn kastelen. Een tripje naar Belem, de stad van de ontdekkingsreizigers, mag ook niet ontbreken tijdens je bezoek aan Lissabon. Ik maakte een fietstour van Lissabon naar Belem.

Tip: excursies vanuit Lissabon en Porto

Eten in Portugal: Porto versus Lissabon

Eindelijk drink ik geen alcohol, toch kon ik het niet laten om een nipje port te nemen en stiekem te proeven. Porto heeft veel lokale lekkernijen, goed en voedzaam eten zonder al te veel poespas.

Lissabon en Belem zijn beroemd vanwege de Pastei Natal, een soort zoet broodje. Om je vingers bij af te likken! In Lissabon gaat het niet alleen om de smaak, maar vooral ook om de aanleiding. Beschaafde porties, mooi opgemaakt, een sensatie van smaak. En daar betaal je uiteraard voor.

Tip: slapen in Lissabon

Tip: slapen in Porto

  • BNapartments Carregal – fijne studio mét zwembad in een gerenoveerd paleis uit de 17de uur
  • Oporto Street Dom Hugo – historisch appartement in het centrum van Porto
  • The Gate – pension in het Porto op loopafstand van de bezienswaardigheden van de stad

Budget: Porto of Lissabon

De prijzen van vliegtickets naar Porto en Lissabon zijn vergelijkbaar, maar ter plekke zijn er duidelijk verschillen in je uitgaven. In Lissabon betaal je meer entreegeld voor een kerk of een museum. Ook eten, drinken en accommodatie is in Lissabon gemiddeld net wat duurder dan in Porto.

Tip: Voor een low-budget stedentrip kun je beter naar Porto gaan.

Tip: Natuurlijk is het ook mogelijk om een auto te huren en langs de mooiste plekken van Portugal te reizen.