Bezienswaardigheden Tirana: communisme met een keurrijk tintje

Tirana Albanië grijpt me. Of juist niet. Het weert werkt niet mee, het is een grauwe, regenachtige dag wanneer ik door de hoofdstad van Albanië loop. De regen past bij de stad. Of lijkt dat maar zo? Het vervlogen communisme houdt de stad vast. Is een Tirana stedentrip een aanrader?

Mijn rondreis door Albanië start in Tirana. Tirana mist de allure van oost Europese steden als Sofia of Boekarest. Decennia van Stalinistische invloeden hebben hun sporen nagelaten. Ik zou Tirana niet zo snel aanbevelen als bestemming voor een stedentrip in Europa. Al is het een stad die in opkomst is, en waar je goed kunt stappen.

De bezienswaardigheden in het centrum van Tirana heb je in een dag gezien.

Tip: maak een stadswandeling met Tirana met gids.

TIRANA BEZIENSWAARDIGHEDEN: COMMUNISME EN MEER

De piramide van Tirana Albanië en de vrijheidsbel

Ik houd van de schoonheid van verval. De Piramide van Tirana is mooi van lelijkheid. Het bouwwerk is gebouwd in 1987 in opdracht van de dochter en schoondochter van dictator Enver Hoxha. In het gebouw werd zijn nalatenschap tentoongesteld, maar niet voor lang. Later is de piramide gebruikt als expositieruimte. Het verlaten gebouw is een van de belangrijkste Tirana bezienswaardigheden.

De piramide van Tirana is opgetrokken uit beton, staal en glas. Het beton lijkt nauwelijks aangetast door de tand des tijd. Dat kun je van het staal niet zeggen: de rode verf bladdert meer en meer af terwijl de roest groeit. Er zijn nauwelijks nog ramen in het gebouw die níet kapot zijn. Sommige ruiten zijn dichtgetimmerd, terwijl door andere ruiten de regen naar binnen spat. Overal op de grond ligt glas, niemand neemt de moeite het op te ruimen.

Een baldadige tiener neemt een aanloop en rent omhoog tegen de schuine rijden van de piramide. Op zijn kont glijdt hij van het beton af. Hij is niet de enige grote kleuter die deze bezienswaardigheid van Albanië als glijbaan gebruikt.

Voor de piramide hangt de zogenaamde vrijheidsbel. Deze bel verdient ook al geen schoonheidsprijs.

Skandenberg Square tirana
Bezienswaardigheden in Tirana: Skandenbeg Square

Skandenbeg Square: het bruisende hart van Tirana

De infrastructuur van Tirana is chaotisch, midden in de chaos ligt het Skandenbeg Square als hart van de stad. In het midden van het plein staat een bronzen standbeeld van Skandenbeg, de nationale held van de Albanese. Naast hem wappert de Albanese vlag. 

Het plein wordt omringd door het theater, het stadhuis en een aantal ministeries.

Tip: maak een stadswandeling door Tirana met een lokale gids.

Et’hem Bey Moskee

Aan het Skandenbeg Square ligt bovendien de Et’hem Bey Moskee, een bouwwerk uit de achttiende eeuw. Ook als niet-moslim mag ik een kijkje nemen, een vriendelijke meneer leidt me rond.

Albanezen hebben de naam stug te zijn, maar daar merk je in Tirana niet veel van. In tegendeel: de mensen zijn allemaal erg vriendelijk en gastvrij!

Geschiedenis Albanië: het Nationaal Historisch Museum

Het meest markante gebouw aan het Skandenbeg Square is misschien nog wel het Nationaal Historisch Museum. Op de gevel van het pand prijkt een Noviet mozaiek. Hier staan socialistische strijders in vol ornaat.

Sint Pauls Cathedral

Het voelt een beetje raar, een kathedraal in Tirana. Maar hij staat er toch echt. Tussen alle communistische bezienswaardigheden in Tirana staat een sobere kathedraal. Het meest opvallende aan de kathedraal is niet het gebouw zelf, maar het plein met vrolijke golfjes net voor de kerk.

Twin Towers van Tirana

De Twin Towers in Tirana lijken geenszins op de torens die ooit de skyline van New York domineerden. De Twin Towers zijn eigenlijk niet meer dan twee monochrome grijze flatgebouwen aan de rand van het centrum van Tirana. Ik moet een beetje gniffelen om het kneuterige karakter.

Kleurrijk Tirana: opgepoetst communisme

Goed, Tirana is een stad met veel communistische invloeden, maar Tirana heeft ook een kleurrijk randje. In verschillende wijken zijn gebouwen beschilderd in alle kleuren van de regenboog. Sommige kleurrijke gevels zijn zelfs versierd met bijzondere street art. Kijk, daar word ik nu vrolijk van!

De hippe wijk Blloku komt ’s avonds tot leven. Dit is dé plek om te eten in Tirana en te genieten van het nachtleven van de stad. De prijzen liggen hier iets hoger dan in andere delen van Tirana, maar je krijgt er een hoop gezelligheid voor terug. Sowieso is Tirana een fijne budget bestemming.

Parku i Madh: het grootste park van Tirana

Wanneer ik (bijna genoeg) heb van de grauwe, communistische gebouwen plof ik neer in Parku i Madh, ofwel Grand Park. Dit groene park is een oase van rust in het chaootische Tirana. De regen is even gaan liggen en de stad ziet er meteen heel anders uit.

Bezienswaardigheden rondom Tirana

Vanuit Tirana worden er excursies aangeboden naar andere delen van Albanië, bijvoorbeeld naar Lake Shkodra, Berat en Blue Eye. Het is mogelijk deze plekken te zien als dagtocht vanuit Tirana, maar het is de moeite waard om deze plekken op te nemen in je rondreis door Albanië. 

TIPS VOOR REIZEN NAAR TIRANA

Goedkoop vliegen naar Tirana 

Transavia en Jetcost vliegen dagelijks van Eindhoven naar Tirana. Een korte taxirit brengt je van het vliegveld naar het centrum van de stad. Vliegen vanaf Schiphol is iets duurder.

Hotels in Tirana Albanië

Ik overnachtte in Hotel Vila Verde op slechts 650 meter van het centrale plein en de belangrijkste bezienswaardigheden van Tirana. Het hotel de inrichting van een boutique hotel inrichting, al slaan ze de plank soms een beetje mis 🙂 Maar het vriendelijke personeel maakt dat meer dan goed. Kamers komen met gratis Wifi en ontbijt.

In de bruisende wijk Blloku ligt het mooi Arté Boutique Hotel Tirana. Bezienswaardigheden en leuke eetgelegenheden liggen op loopafstand. 

Slaap je liever in een appartement? Dan is ART hostel & appartment een uitstekende keuze.