Stedentrip Zürich in de winter: de leukste activiteiten en bezienswaardigheden

Je reist voor de bergen en de wintersport naar Zwitserland, niet voor een stedentrip, toch? Dat heb je helemaal mis! Zürich is een sfeervolle en originele bestemming voor een winterse stedentrip. Zürich is meer dan een van de grootste financiële centra ter wereld, er zijn veel gezellige pleintjes, vooraanstaande musea en leuke bezienswaardigheden in Zürich.

In deze blog neem ik je mee naar Zürich in de winter. Lees snel wat je kunt zien en doen in Zürich in december en wat de leukste bezienswaardigheden van Zürich zijn. Ook deel ik veel praktische tips en een leuke plek om betaalbaar te overnachten.

stedentrip zurich

Wandelen door de Altstad

Het oude centrum is een kleurrijk en sfeervol deel van de stad. Gezellige pleintjes met kerken worden aan elkaar geschakeld door smalle steegjes met leuke winkeltjes. Zürich in de winter is in kerstsfeer, de stad is versierd met duizenden lampjes, dennentakken en ballen.

Ik bezoek de Grossmünster. Dit is een van de belangrijkste kerken van Zwitserland. Met zijn twee hoge torens is de Grossmünster een herkenbaar symbool van de stad. Je kunt de torens beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

Naast de kerk is een kleine kerstmarkt waar olijke kerstmannen liederen zingen.

Wil je gratis genieten van het panorama van Zürich? Bezoek dan het Archeologisch Venster met uitzicht over de Limmes.

zurich winter choclademelk

Genieten van warme chocolademelk

Na een wandeling langs de bezienswaardigheden van Zürich in de winter is het tijd voor iets warms. Wat smaakt er op zo’n moment beter dan een kop warme chocolademelk?

Goed, sommige mensen kiezen misschien voor een glas gluhwein, maar ik niet.

Horeca in Zwitserland is niet goedkoop. Je legt al snel 5-6 euro neer voor een drankje. Voor dat geld word je op sommige plekken bijna weggekeken: je moet snel drinken en plaats maken voor anderen. IRO by Jack&Jo en Auer&Co zijn wél heel leuk.

Tip: boek hier een ticket voor Lindt Home of Chocolate Museum.

choclade zwitserland

Shopping: chocolade!

Zwitserland is het land van de paarse koeien die vrolijk door de weide dartelen. Een bezoek aan Zwitserland is eigenlijk niet compleet zonder kaasfondue en bezoek aan een chocolaterie. In Zürich Altstad liggen verschillende shops die gespecialiseerd zijn in de verkoop van chocolade. De ene heeft nog meer keus dan de andere.

Met een beetje geluk mag meekijken tijdens het proces van het maken en verwerken van chocolade. Dat is toch een droom van iedereen?

Tot je de prijsjes ziet. Auw. Ik ben gelijk wakker. Ik vind chocolade best lekker, maar ik schrik een beetje van de prijzen van ruim 70 euro per kilogram.

national museum zurich

National Museum Zürich Zwitserland

Zürich is een kunstzinnige stad met meer dan vijftig musea in honderd galerieën. Ik kies er eentje uit om te bezoeken, namelijk National Museum Zurich.

Het nationale museum is een van de meest bezochte musea van Zwitserland. Het ligt naast Zürich Hauptbahnhof, een van de mooiste treinstations van Europa, en is gevestigd in een prachtig oud kasteel. Het belicht de geschiedenis van Zwitsterland vanaf de prehistorie. Ik bekijk de interactieve tentoonstelling over boeren en jagers met licht en geluid. Door allerlei schuifjes en klepjes komt de geschiedenis tot leven. 

Ik loop verder en via fresco’s en schilderijen beland ik in het moderne Zwitserland. Ineens sta ik midden in Zürich als financieel centrum van de wereld. Pamfletten nemen me mee naar het Zwitserland van de eenentwintigste eeuw.

In het restaurant van het museum kun je lekker lunchen.

Stedentrip Zürich: wandelen door het park

In en om de stad ligt een aantal fraaie parken. In de zomer kun je hier picknicken in het groen, in de winter kun je hier een frisse neus halen.

Midden in het centrum ligt City Park Lindenhof. Dit is een mooi park, maar mijn absolute favoriet ligt een stukje verderop. Vlak bij het station ligt Park Platzspitz. Dit park wordt omringd door de rivieren de Limmat en Sihl en is daarmee echt een oase in de stad.

Wandelen door Zürich langs straatkunst bij de Prime Tower

In sommige wijken van Zürich is meer street art dan in andere wijken. Na een bezoek aan de bezienswaardigheden van Zürich in het oude centrum ben ik klaar om het alternatieve westen van Zürich te ontdekken. Mijn wandeling start bij treinstation Zürich Hardbrücke.

Overnacht je in het centrum van Zürich? Dan kun je vanuit Zürich Hauptbahnhof in een half uur naar Zürich Hardbrücke lopen.

Aan de voet van de Prime Tower van Zürich, het meest markante bouwwerk van de stad, ligt een aantal oude barakken. In deze barakken zijn pop-up stores gevestigd. De buitenkanten van de barakken zijn gedecoreerd met kleurrijke werken van TIKA en SEIFREI.

In de zomer kun je goed vertoeven op een van de terrasjes hier. Alternatief Zürich komt tot leven in Frau Gerolds Garten. Zelfs in de winter zien de terrasjes er gezellig uit. Althans, de aankleding is gezellig. Ik vind het te koud om op een van de terrassen plaatst te nemen – ondanks dat er op sommige plekken een buitenkachel staat.

Wanneer je veel street art in korte tijd wilt zien, moet je zeker van de Prime Tower naar (en langs) het viadukt lopen. In andere wijken van Zürich liggen de murals meer verspreid.

Massive murals by One Truth

Maak je een stedentrip naar Zürich? Dan mag je de murals van One Truth absoluut niet missen! Gelukkig zijn de werken van One Truth ook nauwelijks te missen. Dit lokale kunstenaarscollectief heeft Zürich versierd met tientallen werken, sommige zijn uitgespreid over meerdere panden. De murals van One Truth hebben wat weg van een kinderboek: vrolijke personages binnen een kleurrijk décor. Sinds mijn bezoek aan Zürich ben ik fan.

Het collectief One Truth heeft de grootste mural van Zwitserland op hun naam staan. Deze mural ligt in Affoltern net buiten Zürich.

Ik heb vooral genoten van de mural van One Truth aan de Röttelstrasse. Het is een stukje lopen vanuit het centrum, maar onderweg kom je genoeg street art tegen. Verder is er in deze buurt niet echt veel bijzonders te zien….

Hier zie je meer kunstwerken van One Truth

meer zurich

Het meer van Zürich in de winter

De winter lijkt misschien niet de beste reistijd om het meer van Zürich te bezoeken. De badhuizen aan de oever zijn gesloten en de plezierbootjes liggen liggen werkloos in de haven. Zelfs de watertaxi laat het afweten. Deze vaart van mei tot september.

Toch is het heerlijk om langs het meer van Zürich te wandelen in de winter. Het meer ademt een serene rust uit. Aan de overkant van het meer duiken de bergtoppen op uit de mits. Enkele zijn er bedekt met sneeuw.

De Chinese tuin is dicht tijdens mijn stedentrip naar Zürich in de winter, maar door de ramen in de muur kan ik een kleine impressie krijgen. De tuin is een geschenk van de Chinese partnerstad Kunming. Vooral de watertjes met de kleine bruggetjes erover zien er betoverend uit.

kerst in zurich

De kerstmarkten van Zürich

Een bezoek aan een kerstmarkt is iets wat je absoluut moet doen in Zürich! Zwitserland wordt in december omgetoverd tot een winter-wonder-land. Op verschillende plekken poppen knusse houten huisjes uit de grond. Overal branden lichtjes en kaarsjes. Op de kerstmarkten in Zürich worden vooral streekproducten en lokale gerechten verkocht.

Midden in het kerstdorp ligt een ijsbaan voor vertier voor jong en oud. Voor kleine kinderen en onervaren schaatsers is er zelfs een aparte baan. Ik heb al vele jaren niet meer geschaatst en ik sla ook nu even over.

Photobastei 2.0 : een bijzonder fotografiemuseum

In plaats daarvan loop ik over de kade van de rivier de Limmat naar Photobastei 2.0. Dit concept is te gek!

In een oud pand in Zürich ligt Photobastei 2.0. Dit fotografiebolwerk is een kruising tussen een fotografiemuseum, een bar en een huiskamer. Terwijl ik even neerplof op een doorgezakt bankstel, wordt er vlak naast me een lezing over fotografie gehouden. De fotograferen zijn aanwezig. Sommige ruimtes in Photobastei 2.0 hebben een steriele minimalistische inrichting, terwijl de kamer ernaast niet zou misstaan in het bejaardenhuis van mijn oma. Achter een zwart doek worden dia’s geprojecteerd die niet geschikt zijn voor jeugdige kijkers.

Er zijn verschillende tijdelijke exposities. Op de website van de Photobastei vind je meer informatie.

Kleur in de winter: street art langs de Hönggerstrasse

Nadat ik ben opgewarmd in het museum trotseer ik de winterse koude opnieuw en ga ik op zoek naar meer straatkunst. In de buurt van de Hönggerstrasse is veel street art te vinden, onder andere van Robin Kowalewsky en Dario de Siena. Deze straat ligt vlak bij het treinstation van Zürich.

Legal walls in Zurich

Zürich heeft een aantal legal walls. Dit zijn openbare plekken waar (beginnende) street art kunstenaars rustig hun gang kunnen gaan.

De werken op de legal walls worden regelmatig vervangen. Het is daarom altijd afwachten wat je aantreft. Beginners en gevorderde artiesten delen de urban space van de stad. Soms gebroederlijk naast elkaar, soms spuiten ze over elkaars werk heen. Dit zorgt ervoor dat de legal walls een dynamische aankleding van de stad vormen. Zürich is een levendig openlucht museum. Een aantal legal walls heeft een semi-permanent karakter, zoals de muren bij de Rote Fabrik en de Obeter Letten langs de rivier de Limmat.

ZÜRICH MET BABY

Ik reis naar Zürich in de winter met baby van 4 maanden. Papa is ook mee, maar die moet overdag werken en is niet altijd bij ons.

Kinderwagens in Zürich

Zürich is een kindvriendelijke stad en zeer geschikt voor de kinderwagen of buggy. Zwitserland is niet echt een uitdaging in vergelijking met Indonesië, de bestemming van mijn eerste (verre) reis met baby.

Reizen met de kinderenwagen of buggy gaat in Zurich zelfs makkelijker dan in Nederland. De instap van de meeste trams of treinen zit op de zelfde hoogte als het perron.

Enige nadeel: de kinderwagen mag in tegenstelling tot een kleine buggy niet mee tot aan de gate op het vliegveld van Zürich. Dit is heel vervelend wanneer je in je eentje gaat vliegen met een baby en er ook nog twee tassen handbagage mee moeten.

chinese tuin zurich

Koude en ‘vriendelijke’ mensen

“Je baby moet een muts op. Ze kan wel dood gaan!” Ik ben over het algemeen best een nuchtere moeder, maar na een nacht met veel te weinig slaap staat het huilen me nader dan het lachen. Ik sta in de tram, mijn dochtertje heeft haar skipakje aan. Mét capuchon, maar zonder extra muts. Waar bemoeit dat mens zich mee ?!?!

Eenmaal op het station grijp ik mijn telefoon en voel ik met mijn andere hand het nekje van mijn kind. De telefoon geeft aan dat het 7 graden is. Mijn dochtertje is lekker warm, misschien zelfs iets te warm. Maar dat trekt wel bij nu we buiten zijn. Ze vriest echt niet dood.

Zürich in de winter is echt niet heel anders dan Nederland. Gewoon je boeren verstand gebruiken en af en toe even checken.

O ja, het lekker warme skipakje komt van de Lidl. Je koopt het online.

operahuis

PRAKTISCHE TIPS VOOR REIZEN NAAR ZÜRICH

Vliegen naar Zürich

KLM vliegt dagelijks meerdere keren op en neer tussen Schiphol en Zürich. Je mag bij KLM geen gratis bagage meenemen voor Europese vluchten. Aangezien ik twee stuks handbagage mee mag nemen (eentje voor mij en eentje voor de baby) boek ik geen extra bagage bij.

Vliegen naar Zürich met KLM kost ongeveer 100 euro.

Lees meer over reizen met alleen handbagage.

Zürich met de trein

Vanaf 2021 rijdt de Nightjet vanuit Nederland naar Zürich. ’s Avonds stop je in de trein, ’s ochtends arriveer je uitgerust in Zwitserland. Reizen met de trein naar Zürich was nog nooit zo eenvoudig!

Tickets boek je bij NS-internationaal. In deze blog lees je alles over een treinvakantie naar Zwitserland

altstad

Reizen binnen Zürich

Zürich heeft een goed netwerk van bussen, treinen (jawel, ook binnen de stad!) en trams. Voor ongeveer 12 euro kun je 24 uur lang gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad.

Er rijden trams tussen de binnenstad en het vliegveld. Deze vallen in een andere zone, hier moet je daarom een apart ticket voor kopen.

Overnachten in Zürich

Eerlijk is eerlijk, Zürich is geen goedkope stad. Een mooi hotel in het centrum van Zürich is voor mij bijna onbetaalbaar.

Ik kies daarom voor een fijn appartement buiten het centrum van de stad. Met het openbaar vervoer ben ik zo waar ik wil zijn. Mijn appartement in Oerlikon bestaat uit twee kamers. Een ruime slaapkamer met badkamer en een woonkamer met keuken en een tweepersoonsslaapbank.

Voor de baby staat er een ledikant klaar.

appartement zuricht

Het appartement heeft een kleine keuken met fornuis, vaatwasser, oven en wasmachine. Soms is het gewoon fijn om de deur niet uit te hoeven voor een hapje eten. Er zijn voldoende supermarkten in de omgeving.

Slaap je liever in een appartement in het centrum van Zürich? Kijk dan eens hier of hier

kerst in zurich

Wil je meer van Zwitserland zien en de bergen in gaan? Dan vind je hier een toffe route voor een roadtrip door Zwitserland