stopover in DUbai: tips en ervaringen

Heb jij wel eens een stopover in de Verenigde Arabische Emiraten overwogen? Dagelijks maken duizenden reizigers een tussenlanding in Dubai op weg naar Azië of Australië. Soms is een stopover niet meer dan een tankstop, soms moet je uren wachten op een aansluitende vlucht. In deze blog lees je alles over Dubai, wat te doen in Dubai en ervaringen en tips om je stopover in Dubai zo comfortabel te laten verlopen.

burj al arab in dubai emerates

Waarom een stopover in Dubai?

Zoek je goedkope tickets naar Azië of Australië? Afhankelijk van de bestemming gaan er niet veel directe vluchten. Vluchten met een tussenstop zijn goedkoper. De prijs die je betaalt is de langere vluchtduur en de extra CO2-uitstoot.

Een stopover in het Midden-Oosten is een welkome onderbreking van een lange vliegreis. Strek even de benen strekken, ontdek een nieuwe stad en een andere cultuur. Je stopover is als een citrytrip tijdens een lange reis.

haven van dubai

Hoe boek je een DUbai stopover?

Zoek vliegtickets via een zoekmachine? Vaak zullen er meerdere vliegtickets getoond worden met de zelfde vertrek- of aankomsttijd, maar met verschillende overstaptijden. Met een overstap van zes uur of meer heb je tijd de stad in te gaan. Je moet uiteraard goed opletten dat je op tijd terug bent op het vliegveld.

Ik ben ooit goedkoop naar Nepal gevlogen door een vliegticket van Tamron (Amsterdam – Boekarest – Dubai) te combineren met een vlucht van FlyDubai (Dubai – Kathmandu). Zowel op de heen- als op de terugweg had ik een stopover in Dubai.

Als je creatief bent is er eindeloos veel mogelijk! In Google Flight zie je eenvoudig wat er mogelijk is.

arabieren in dubai

Korte Stopover in Dubai: doen in Dubai Airport

Ik ben geen fan van rondhangen op vliegvelden, maar een paar uurtjes wachten op Dubai Airport is geen straf. Elke dag landen er bijna duizend vliegtuigen in Dubai en het vliegveld is zo ingericht om het transfer passagiers zo comfortabel mogelijk te maken.

Naast fijne stoelen, WiFi en de gebruikelijke fast food ketens zijn er veel activiteiten in Dubai Airport, variërend van live entertainment en shows tot designer shopping en speciale familieactiviteiten.

Wil je in alle rust even bijkomen van je vlucht? In een van de lounges op Dubai Airport kun je je verfrissen tijdens je stopover in Dubai en genieten van een hapje of drankje.

gold souq iun dubai

Emirates stopover package

Vlieg je met Emirates naar Azië of een van de vele andere bestemmingen? Via de website van boek je eenvoudig een stopover Dubai package. Dit kan tot drie dagen voor vertrek. Zo’n package is handig wanneer je zelf niks wilt regelen voor je stopover in Dubai.

Emirates biedt hotels, excursies en assistentie met het visum aan met aantrekkelijke kortingen. Dubai Airport Teminal 3 is de thuisbasis van Emirates.

old town museum

Lange stopover in Dubai: gewoon zelf de stad in!

Als je met Emirates vliegt, kun je in Terminal 3 allerlei excursies boeken. Maar je kunt ook gewoon zelf het vliegveld verlaten en mooie plekken in Dubai zien. 

Wil je van Dubai Airport naar de stad? De metro is een snelle en handige manier om door de stad te reizen. De goedkoopste manier om te reizen in Dubai is een opwaardeerkaart, maar om de een of andere manier lukte het mij alleen om losse tickets aan te schaffen.

In de stad kun je kiezen voor een Big Bus sightseeing tour. Deze hop on hop off bus stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Dubai.

Een groot deel van de metro gaat ver boven de grond. Dat is leuk, zo kun je de bekende Dubai bezienswaardigheden aan je voorbij zien glijden.

Reis je met de taxi? De meeste taxi’s rijden op de meter.

Bagage opslag tijdens je tussenlanding

Wil je genieten van een korte Dubai citytrip tijdens je stopover zónder al je handbagage mee te nemen? Tegen een kleine vergoeding kun je je handbagage tijdelijk in bewaring geven op het vliegveld. Dit kan in de vertrekhal op de begane grond.

STOPOVER IN DUBAI Emirates: LEUKE BEZIENSWAARDIGHEDEN DUBAI

Dubai maakt deel uit van de Verenigde Arabische Emiraten. De mogelijkheden in de metropool zijn grenzeloos: een schiereiland in de vorm van een palmboom, slapen onder water of skiën in de Mall of the Emirates – je vindt het in Dubai.

Dubai is geen goedkope bestemming voor een stedentrip. Gelukkig kun je verschillende bezienswaardigheden van Dubai (bijna) gratis bezoeken.

burj khalifa in de  mist

Burj Khalifa tijdens je Dubai stopover

Dubai bezoeken zonder op de top van de Burj Khalifa (de vroegere Burj Dubai) te staan? Ik kan dat!

De Burj-Khalifa is voor vele hét hoogtepunt van Dubai. Ik snap dat wel, de toren is met zijn 858 meter het hoogste gebouw ter wereld. Ik heb echter nooit de stap genomen om een kaartje te reserveren om de populaire bezienswaardigheid in Dubai te zien.

Tijdens een korte stopover in Dubai kun je niet alles zien. Ik wil niet vastzitten aan tijden: je weet nooit of je vliegtuig vertraging heeft, hoe lang de douane duurt en hoe je je voelt na een lange vlucht. Soms is je Dubai stopover ’s nachts, dan kun je sowieso niet zo veel. Ik zie een bezoek aan Dubai als een kans om een lange reis te breken – dit betekent dat ik niet alle bezienswaardigheden van Dubai kan zien. Dat is prima.

Wil je naar de Burj Khalifa? Boek dan hier een ticket.

het oude dubai

Tijdens mijn eerste bezoek aan Dubai is de Burj Khalifa gehuld in de mist. Ik wacht een tijd totdat de mist opklaart, maar ik heb pech. Jaren later bewonder ik het hoogste gebouw ter wereld van een afstandje. Terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt gaan langzaam alle lampjes aan. Super!

Dubai Mall

Vlak bij de Burj Khalifa ligt de Dubai Mall. Dit winkelcentrum is met 1200 winkels het grootste winkelcentrum ter wereld. Hier kun je ook het Dubai Aquarium bezoeken, een bijzondere activiteit tijdens je stopover in Dubai.

thee drinken in hert oude dubai

Dubai Fontain: een show die alle records verbreekt

Naast de Burj Khalifa en de Dubai Mall ligt Dubai Fontain. Deze spectaculaire fontein is het decor van een van de grootste en duurste fonteinshows ter wereld. Dagelijks bewonderen duizenden mensen de show, die daarmee een van de meeste populaire attracties in Dubai vormt.

Heb je tijd om de Dubai Fontein te bezoeken tijdens je stopover? Wanneer het kan met je vliegtijden is dit een absolute aanrader!

traditionele boot in dubai

Old Dubai: Diving and Fishing Village

Dubai is een stad vol tegenstellingen. Niet eens zo ver van alle hoogbouw en luxe ligt Old Dubai. Dit deel van Dubai is een openluchtmuseum dat het emiraat van honderd jaar geleden laat herleven. Stiekem zijn de historische bezienswaardigheden helemaal niet oud, enkel de architectuur en bouwstijl dateert van de begin twintigste eeuw.

Ik slenter door de smalle straten en waan me even in het oude Dubai. Huizen lijken van zand en leem met houten balken om de zaak op zijn plek te houden. Een aantal huizen is open voor het publiek, een leuk uitje tijdens een Dubai vakantie. Hoewel Old Dubai eigenlijk heel kitsch is, voelt het authentiek. De geur van kolen en heet metaal prikkelt mijn neus. Een zilversmid oefent zijn ambacht uit. Op een bak vol heten kolen wordt water aan de kook gebracht. Even later krijg ik een knopje mierzoete thee in mijn handen gedrukt. Lekker!

Aan de rand van de wijk ligt de Grote Moskee (Jumeirah Mosque). Dit is een van de mooiste moskeeën van de Verenigde Arabische Emiraten.

boottocht door de haven van dubai emirates

Gold Souq

Na een bezoekje aan het oude Dubai steek ik met een klein bootje de rivier over. Dit is voor mij een van de leukste dingen om te doen in Dubai! Vanuit het bootje loop ik zo de Souq in, de overdekte markt van Dubai. Om me heen is een levendige handel van kleurrijk plastic en oprolbare matrassen.

En dan sta ik ineens in het deel van de stad waar goud wordt verkocht. Winkel na winkel. Het ene pronkstuk is nog groter dan het andere, alles schittert en glimt. Je moet je rijkdom niet onder stoelen of banken steken.

gold district duabi

Burj al-Arab: het meest luxueuze hotel ter wereld

De Burj al-Arab is het enige 7-sterren hotel op aarde. Het hotel ligt pal aan zee met uitzicht op de palmeilanden (Palm Jumeirah), een groep kunstmatige schiereilanden voor de kust van Dubai.

Het witte Burj al-Arab is een architectonisch hoogstandje. Wanneer ik de fraaie vormen van de bezienswaardigheid in me opneem, zie ik een helikopter landen op het speciale platform bij het dak van het hotel Dat is nog eens een bijzondere manier om in te checken!

Dubai is een stad met vele gezichten. Heb je meer tijd? Maak een woestijnsafari in Dubai

jenny in dubai

Slapen in Dubai

Liever een (korte) Dubai vakantie dan een stopover? Dit zijn leuke plekken om te slapen!

  • Atana hotel – viersterrenhotel mét familiekamers in Dubai Centrum
  • Rove City Walk – fijn hotel met uitzicht op de Burj Khalifa (mijn favoriet!)
  • Arabian Park hotel – budget hotel met zwembad 
  • At the Top Hostel – slapen op de 61ste verdieping met uitzicht op de Burj al Arab en Palm Jumeirah 
indiase wijk in dubai

DUBAI STOPOVER: PRAKTISCHE TIPS

Visum Dubai

Wil je het vliegveld van Dubai verlaten tijdens een lange overstap? Je moet dan door de immigratie voor een visum. Een visum voor de Verenigde Arabische Emiraten is gratis. Wel moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn na je bezoek aan Dubai. 

Het weer in Dubai (en de beste reistijd)

Heb je een stopover in Dubai? In de zomer is Dubai warm, bijna ondraaglijk warm. Ik krijg een klap in mijn gezicht van de hitte wanneer ik vanuit de koelte van Dubai Airport naar buiten stap. Gelukkig heb ik me voorbereid en heb ik een dun shirt in mijn tas, deze doe ik snel aan. Het voelt ongepast om rond te lopen in een shirt of topje met korte mouwen.

hoogbouw in dubai

Plan je een Dubai vakantie? De wintermaanden is de beste reistijd voor een Dubai stedentrip, zelfs in de winter daalt het kwik zelden tot onder de twintig graden. Ik ging in de herfstvakantie naar Dubai, in deze blog lees je er meer over.

Bezoek je Dubai net als ik tijdens een stopover op weg naar Azië? Dan heb je weinig keus. Stop voor de zekerheid een extra flesje water in je tas (en misschien een kleine verpakking zonnebrand).

jenny tijdens haar dubai stopover

De Ramadan in Dubai

Ik heb de twijfelachtige eer van een om een Dubai stopover tijdens de Ramadan. De Ramadan is beslist niet de beste reistijd voor Dubai, zeker niet wanneer de Ramadan in de zomermaanden valt. Het is erg warm en het wordt niet gewaardeerd wanneer je in het openbaar eet, drinkt of rookt. Wanneer ik discreet een slok uit een flesje water neem, komt er uit het niets een beveiliger op me af met de vraag dit niet te doen.

Ik vlucht uiteindelijk een fast food restaurant in. Niet alle horeca is gesloten.

Hier vind je meer informatie over een rondreis door de Emiraten.