Stopover in het Midden-Oosten: een tussenstop op weg naar Azië

Vlieg je binnenkort naar Azië of Australië? Grote kans dat je ergens een stopover hebt. Een stopover in het Midden-Oosten kan een korte tankstop zijn (waarbij je met hetzelfde vliegtuig verder vliegt), maar ook overstap op een ander vliegtuig. Moet je lang wachten op je aansluitende vlucht? Kijk dan of je het vliegveld kunt verlaten voor een mini-stedentrip. Dit zijn leuke plekken voor een stopover in het Midden-Oosten!

De tijd van goedkoop vliegen in de schoolvakanties lijkt verder weg dan ooit. Tickets zijn de afgelopen jaren fors duurder geworden. Aan de ene kant vind ik dit een prima ontwikkelen, reizen met de trein in Europa mag met het oog op duurzaamheid aantrekkelijker worden.

Sommige bestemmingen zijn lastig te bereiken met de trein. En soms gaat er geen directe vlucht. Moet je overstappen? De volgende plekken in het Midden-Oosten lenen zich prima voor een stopover! Soms kun je een lange transit zelfs combineren met een leuke stedentrip in het Midden-Oosten.

Stopover Dubai: bruisende stad in de woestijn

Een stedentrip naar Dubai wordt steeds populairder. Dat is niet gek, want het is bijna altijd zonnig en er is veel te zien en te doen in Dubai. Maar ook tijdens een korte tussenstop in Dubai kun je een aantal mooie plekken van Dubai bezoeken: de metro brengt je in minder dan een uur naar de beroemde Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Ook Old Dubai is goed bereikbaar met de metro.

Tip: Wil je overnachten met uitzicht op de Burj Khalifa? Ik sliep in Rove City Walk, wat een fijn hotel is dat!

Blijf je liever op het vliegveld? Er zijn verschillende activiteiten op Dubai Airport, als lieve shows, winkelen in design shops en speciale familieactiviteiten. Wil je even rust? In de lounges op Dubai Airport kun je je verfrissen en genieten van een hapje of drankje.

Tip: In deze blog lees je wat te doen tijdens een stopover in Dubai of een weekje vakantie naar Dubai.

Visum voor Dubai/Verenigde Arabische Emiraten (UAE)

Als Nederlander heb je geen UEA visum nodig voor een transit in UAE.

Etihad stopover in Abu Dhabi

Naast Dubai ligt het emiraat Abu Dhabi met de gelijknamige hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Abu Dhabi is minder bekend dan Dubai, maar ook Abu Dhabi is een indrukwekkende bestemming voor cultuur, strand én voor een stopover in het Midden-Oosten.

Abu Dhabi International Airport is de thuisbasis van Etihad Airway, een maatschappij met goede service aan boord en concurrerende prijzen. Abu Dhabi International Airport is een overzichtelijk vliegveld en daarmee een prima plek voor een overstap. Er is gratis Wifi en er zijn verschillende plekken om een hapje te eten.

Heb je een lange tussenstop in Abu Dhabi? De airport bus brengt je gratis naar Corniche, de boulevard van de stad met allerlei leuke bezienswaardigheden. Je kunt ook een taxi nemen naar de Grand Mosque van Abu Dhabi, deze kost 10-15 euro. Toegang tot de moskee is gratis.

Ik had de mazzel dat ik vanuit Abu Dhabi businessclass naar Nederland vloog. Wat een luxe was dat! Ik heb genoten van heerlijk eten aan boord (à la carte) en van een flat bed, wat betekent dat je je stoel helemaal neer kun klappen zodat er een bedje ontstaat. Een flatbed is wat smaller en korter dan een normaal bed, desalniettemin heb ik nog nooit zo lekker geslapen in een vliegtuig.

Tip: In deze blog lees je wat te doen in Abu Dhabi.

Visum voor Abu Dhabi/Verenigde Arabische Emiraten (UAE)

Als Nederlander heb je geen UEA visum nodig voor een stopover in UAE.

Stopvers Oman: doen in Muscat

Oman is een rijk sultanaat in de woestijn. Muscat is de hoofdstad van Oman, net buiten de stad ligt Oman International Airport. Dit is de thuisbasis van Oman Air (die als codeshare met KLM naar Schiphol vliegt).

Tijdens een lange stopover op Muscat International Airport kun je een kijkje nemen in Muscat. Ik besluit vanaf het vliegveld een taxi te nemen naar de stad. Achteraf gezien had ik beter kunnen kiezen voor een excursie van een halve dag excursie van een halve dag langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Muscat. Je wordt dan rondgereden in een comfortabel busje met airco en je verspilt geen tijd met het zoeken naar een taxi.

Visum voor Oman tijdens een stopover

Nederlanders hebben geen visum nodig wanneer ze korter dan 14 dagen in Oman bijven.

Stopover Qatar: Doha combineren met een woestijnsafari

Qatar Airways vliegt naar ruim honderd internationale bestemmingen over de hele wereld. De maatschappij staat bekend om zijn luxe vloot met (relatief) ruime stoelen, WiFi, prima eten en scherpe prijzen. Met Qatar Airways vlieg je eenvoduig naar Bali of Australië. Alle vluchten hebben een overstap in Doha Qatar.

Het je een lange tussenstop in Qatar? Dit is hét moment om een blik te werpen op de stad Doha en een bezoek te brengen aan de belangrijkste bezienswaardigheden van Qatar. Een van de leukste plekken in Qatar is de sfeervolle Souq Waqif. Ook de traditionele haven van Doha met fraaie houten dows is een bezoekje waar.

Heb je tijd over? Bezoek dan zeker ook Qatar Desert. Hier kun je dune bashen, sand boarden en genieten van het bizarre woestijnlandschap van het Midden-Oosten.

Tip: Ik overnacht in het Gulf Hotel, een comfortabele om een paar uur te overnachten tijdens een stopover in Qatar.

Leuke stopover tours in Qatar

Stopover Saudi-Arabië: goedkoop vliegen naar Azië

Sinds kort is er een nieuwe speler in het spel: Saudia Airlines wil de Nederlandse markt veroveren en vliegt een aantal keer per week voor scherpe prijzen naar verschillende bestemmingen in Azië. Voor een langere tussenstop in Saudi-Arabië heb je een visum nodig.

Visum voor Saudi-Arabië

Je moet een vsum hebben als je het vliegveld wilt verlaten. Je kunt online een eVisum voor Saudi-Arabië aangvragen.

Stopover Istanbul: waar Azië en Europa samenkomen

Het bruisende (en soms chaotische) Istanbul is een stad waar Europa en Azië samenkomen. Tussen moderne gebouwen staan oude moskeeën en oosterse souks – Istanbul ademt geschiedenis. Istanbul was ten tijden van de oude zijderoute al een handelsstad, dit in tegenstelling tot de Emiraten die pas sinds de export van olie groot zijn geworden.

In 2019 zijn alle passagiersvluchten van Turkish Airlines naar het nieuwe vliegveld van Istanbul verplaatst. Dit vliegveld ligt ten noordoosten van de stad tegen de zwarte zee aan.

Visum voor Turkije

Nederlanders hebben geen visum voor Turkije nodig. Dat betekent dat je tijdens een lange stopover in Istanbul eenvoudig de stad kunt bezoeken.

Stopover Cairo Egypte

Egypte valt niet binnen het Midden-Oosten, maar Cairo is zó leuk dat de stad zeker niet mag ontbreken in de lijstje met leuke plekken.

Egypt Air biedt passagiers met een lay over van acht uur of langer (voor economy class) een gratis hotel op Cairo Airport aan op basis van beschikbaarheid. (Check de precieze voorwaarden op de website van Egypt Air)

Heb je een lange stop over in Egypte. Dan kun je vanuit het vliegveld een privétour naar de piramides van Cheops of de hoofdstad van Egypte boeken. Wil je overnachten met uitzicht op de piramides? PANORAMA view pyramids is een driesterrenhotel met een prachtige ligging, familiekamers en een luchthavenshuttle.

Tip: In deze blogs lees je meer ver een bezoek aan de piramides in Egypte en over Cairo.

Stopover in het Midden-Oosten: doen of niet doen?

Een stopover in het Midden-Oosten breekt je lange vlucht, het is fijn om onderweg even je benen te kunnen strekken. Daarnaast is het leuk om een nieuwe stad te ontdekken tijdens je stopover in het Midden-Oosten, ik zie dit als een mini-vakantie tijdens mijn vakantie. Bijkomende voordeel is dat tickets met een stopover in het Midden-Oosten vaak gunstiger geprijsd zijn.

Het nadeel van een stopover is dat je langer onderweg bent en dat extra stops minder duurzaam zijn.