Stopover in Muscat: tips en ervaringen

Na lang zoeken vind ik een goedkoop ticket naar Kuala Lumpur. Net geen 600 euro is voor het hoogseizoen een koopje. Ik vlieg met KLM/Oman Air met een lange stop in Muscat. Ik ging op onderzoek uit: wat is er te doen in Oman tijdens een lange stopover in Muscat?

Tip: in deze blog lees je meer over stopovers in het Midden-Oosten. Handig als je naar Azië of Australië vliegt!

sightseeing tijdens een stopover in muscat

Wat te doen tijdens een Stopover in Muscat

Heb je een lange stopover in Muscat? Je kunt op het vliegveld blijven (al dan niet in een betaalde lounge) of de stad in gaan. Je keuze zal mede bepaald worden door de duur van de stopover en het tijdstip van aankomst. ’s Nachts ben je eerder geneigd om ergens te slapen dan om dingen te doen.

Sightseeing Muscat tijdens een stop in Oman

Muscat is de hoofdstad van Oman, een rijk sultanaat in de woestijn. Het lijkt me heerlijk om een keer een duikvakantie of meerdaagse woestijntocht te maken in Oman, gezien de tijd beperk ik me tot Muscat, de hoofdstad van Oman.

sultan qaboos grand mosque

De Sultan Qaboos Grand Mosque is een van de hoogtepunten van de stad. Een grote moskee midden in een park met groene bomen en bloeiende planten. Er wordt met man en macht gewerkt om deze zeer lokale oase in de woestijn zo groen te houden. Deze bezienswaardigheid wil ik zeker bezoeken tijdens mijn stopover in Muscat.

De zon brandt op mijn hoofd. Ik voel een zweetdruppel langs mijn wang glijden. De moskee kom ik niet in – hij is een middagje dicht. Zo zonde! Ik rijd met de taxi naar de oude haven van Muscat. Op een rots staat een oud fort. De vriendelijk militair die de wacht houdt deelt zijn drinkwater met me.

Ik verken Muscat op eigen gelegenheid. Het is ook mogelijk om een excursie van een halve dag te boeken. Achteraf gezien had ik dat moeten doen: je wordt dan rondgereden in een comfortabel busje met airco. Zeker in de zomermaanden is het erg heet in Oman.

het fort van oman

Na een snelle lunch ga ik naar Al-Saidia museum. Het museum laat verschillende kunstschatten van het land zien. Daarnaast is er aandacht voor de verschillende bevolkingsgroepen van Oman en hun gebruiken en gewoontes. Dan verdwijnt de zon achter de horizon en wordt het eindelijk een paar graden koeler. Ik geniet van het betoverende uitzicht over net paleis van de sultan en het Al Jalaili Fort.

Plan je een vakantie naar Oman? Just Go Global deelt haar reisroute door Oman.

volle maan boven het fort van muscat

Stopover in Muscat: slapen in een hotel bij het vliegveld

Ik heb zowel op de heen- als terugweg een lange stop in Muscat. Op de heenweg valt mijn stopover in Oman midden in de nacht. Ik boek daarom het eerste budget hotel wat ik vind wat niet al te ver van het vliegveld ligt. In de ochtend neem ik weer een taxi naar het vliegveld zonder iets van de stad gezien te hebben. Dat bewaar ik voor mijn terugvlucht een aantal weken later. Het is heerlijk om een paar uur te kunnen slapen tijdens een lange reis!

Het hotel kost OR 20 (EUR 46), daarbij ben ik OR 14 kwijt voor de taxi.

jenny tijdens een stopover in muscat in de business lounge

Stopover in Muscat: transfer op het vliegveld van Oman

Het vliegveld van Muscat is saai wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld Dubai, Doha en Abu Dhabi. Het is klein, er zijn geen fijne stoelen en er is geen WiFi. Sorry, maar WiFi is voor mij bijna een eerste levensbehoefte om lange wachttijden op vliegvelden door te komen!

Voor EUR 23 koop je toegang tot de lounge van Muscat. Een plek met comfortabele stoelen, onbeperkt eten en drinken én WiFi. Een prima plek om een paar uurtje te spenderen.

Visum voor Oman

Als Nederlander kun je Muscat International Airport verlaten tijdens een stopover in Oman. Je hebt dan een visum nodig. Je kunt er voor kiezen om ter plekke een visum te kopen of je kunt online een e-visum aanvragen.

Een e-visum voor Oman kost OR 5 en is 10 dagen geldig. Dit is voldoende voor een stopover in Muscat. Aanvragen kan via de website van de overheid. (Wil je langer naar Oman? Dan heb je een ander visum nodig. Dat is duurder.)

Als je op het vliegveld blijft, heb je uiteraard geen transit visum voor Oman nodig.

kleine jongen in muscat oman

Review: ervaringen met KLM en Oman Air

Ik ben niet geheel positief over mijn vlucht met KLM en Oman Air.

Ik kon niet vooraf inchecken. Toen mijn vriend en ik op Schiphol in wilde checken, bleek het niet mogelijk om twee stoelen naast elkaar te krijgen. Het vliegtuig zat helemaal vol. 

Het eerste deel van de vlucht werd uitgevoerd door KLM. Ik werd in een middenstoel geduwd, mijn vriend zat een paar rijen achter mij. Ik ben 1,87m, het vliegtuig is niet ingericht op mensen met deze lengte. Sorry, KLM, maar Nederlanders zijn gemiddeld de langste mensen ter wereld! Dan mag je best een beetje beenruimte aanbieden tijdens een intercontinentale vlucht. “Dat kan, dat kost dan EUR 90 tot aan Muscat”, aldus een niet zo vriendelijke stewardess.

Het eten en entertainment waren goed, en vanaf Oman zat ik in een ruimer vliegtuig van Oman Air zelf.

Op de terugweg verliep de transfer niet helemaal soepel. Ik kreeg in Kuala Lumpur alleen een boarding pass voor het eerste deel van mijn vlucht, tot aan Muscat. Bij aankomst in Muscat kon ik geen boarding pass krijgen voor het tweede deel van de vlucht. Ik besloot gewoon de stad in te gaan.

Eenmaal terug op het vliegveld kon ik nog steeds geen boarding pass krijgen. Hoewel ik een vliegticket had van Oman Air (met een vluchtnummer van Oman Air), kon de boarding pass alleen afgegeven worden door KLM. En de KLM balie gaat maar twee uur voor vertrek open! Daar zit je dan, op de grond zonder stoelen. 

vliegen met oman air

Na een uurtje wachten gaat de KLM-balie eindelijk open. De Oman Air medewerker die een uur lang iedereen heeft weggestuurd reikt namens KLM de boarding passes uit. Wat een service. NOT. 

Tip: Wil je je bagage opslaan tijdens je stopover in Muscat en je bezoek aan de stad? Er is een left lugguage desk in de aankomsthal. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Als ik alles bij elkaar op tel, is vliegen naar Oman helemaal niet zo’n goede budgetoptie. Maar ach, ik heb een leuke stopover in Muscat gehad en de ervaring is ook wat waard.