Stopover in Qatar: tips en ervaringen

Wanneer ik het vliegtuig uitstap, word ik overvallen door de warmte. Welkom in Qatar, welkom in Doha. Ik heb een ticket geboekt met een lange stopover in Qatar. Het is bijna middernacht en mijn oksels klotsen. Hoe warm is het hier overdag? Ik besluit de hitte te trotseren en tijdens mijn stopover een aantal van de bezienswaardigheden van Qatar te bezoeken.

Vliegen met Qatar Airways: mijn ervaringen

Qatar Airways vliegt naar ruim honderd internationale bestemmingen over de hele wereld. De maatschappij staat bekend om zijn luxe vloot met (relatief) ruime stoelen, WiFi, prima eten en scherpe prijzen. Zo vlieg je voordelig met Qatar naar Bali of Australië. Alle vluchten hebben een overstap in Doha Qatar.

Ik vlieg met Qatar Airways naar Sri Lanka. Ik kies voor vluchten met twee keer een lange stopover in Qatar. Op de heenweg bezoek ik een aantal bezienswaardigheden in Doha, tijdens de terugreis ontdek ik Qatar Desert.

Stopover in Qatar: Overnachten in Doha

Vanaf Qatar International Airport is het een kort taxirit naar mijn hotel. Het Gulf Pearl Hotel is ingericht op zakenreizigers: de kamer heeft lekker veel stopcontacten en een fijne douche. Dit is precies wat ik nodig heb. De kamer heeft verder niet al te veel poespas, maar dat hoeft voor mij ook niet voor een kort verblijf.

’s Ochtends wordt een ontbijtje geserveerd.

Helaas is het zwembad van het hotel is alleen overdag geopend. Vervelend wanneer je laat aankomt en vroeg weg wilt!

Bezienswaardigheden Qatar: het oude centrum van Doha

Wat te doen in Doha Qatar? Wanneer je een ticket hebt met een lange stopover in Qatar, dan is het zonde om niks van het land te zien.

Wanneer ik in het Midden-Oosten ben, staat een bezoek aan lokale markt altijd hoog op mijn bucketlist. De Souq Waqif is de bekendste markt van Doha, deze moet je echt bezoeken tijdens een stopover in Qatar! Ik ben dol op de geur van oriëntaalse kruiden. Ik vind het geweldig om kitsch zilver en koper te kijken. Én ik heb een liefde voor mooie kleurrijke shawls. Deze worden door de lokale vrouwen als hoofddoek gedragen, ik draag ze mijn nek. 

Het is niet druk op de Souq. De verkopers laten de enkele toerist die er rondloopt rustig kijken. Fijn! Locals zijn er niet veel – het is nog te vroeg.

Al snel plof ik op een terrasje. Het is inmiddels 47 graden, in Qatar is het erg heet in de zomer. Een ventilator verspreidt nevel, dit biedt een beetje verkoeling.

Het nationaal museum van Doha

Vriendlief en ik hebben bedacht dat we wat cultuur (en airconditioning) kunnen gebruiken. Het nationaal museum lijkt een goede start.

Eenmaal bij het museum blijkt het dicht te zijn. Op een dinsdag. Wat een domper! Ik krijg water in mijn handen geduwd, en een folder met foto’s van de collectie. Het nadeel van een korte stopover in Qatar: je mist dingen.

Op de website van het museum staan actuele openingstijden.

De haven van Doha

Doha heeft een traditionele haven met fraaie houten dows. De boten worden nu vooral ingezet voor rondvaarten voor toeristen. Verschillende schippers spreken me aan, het lijkt niet al te moeilijk om last minute een boottocht te regelen. Ik heb even geen zin in een boottocht.

Het contrast tussen de haven en de rest van de stad is groot. De traditionele dows steken af tegen de wolkenkrabbers aan de horizon. 

In de avond flaneren de locals over de brede boulevard langs de haven. Doha komt in de avonds pas tot leven.

De Falcon Souq in Doha

Het houden van en jagen met valken is een belangrijk tijdverdrijf in Doha. Duizenden jaren geleden al joegen de nomaden met hun valken in de woestijn. Tegenwoordig is het houden van valken vooral een dure hobby: een valk kost een paar duizend dollar. Daarnaast heeft de lieveling de nodige accessoires nodig. 

Een valkenier wenkt me zijn winkeltje in. Tussen de jachtgeweren en accessoires voor de jacht staan twee grote zandbakken. Op takken zitten uilen en valken. Zouden die beestjes geen last hebben van de warmte met hun dikke verenkleed?

Het slavernijmuseum van Doha

Doha heeft een slavernijmuseum. Hoe dan !?! Qatar is niet een land dat goed omgaat met zijn (bouw)personeel. In korte tijd zijn nieuwe wegen, een nieuwe metrolijn en verschillend voetbalstadions uit de grond gestampt. De arbeiders, dit soms slachteroffer zijn geworden van mensenhandel, werken onder erbarmelijke omstandigheden. In aanloop naar het FIFA wereldkampioenschap voetbal 2022 zijn duizenden mensen gestorven. 

Er wordt summier aandacht besteed aan deze moderne slavernij, het museum duikt vooral terug in de tijd en besteed aandacht aan slavernij in de afgelopen tweeduizend jaar. Het museum bevat een interessante collectie tekeningen en foto’s, en allerlei gebruiksvoorwerpen.

Eten in Doha

Doha heeft veel leuke tentjes waar je voor weinig geld kan eten en drinken. Doha is een land met veel gastarbeiders, en de keuken is dan ook een smeltkroes van verschillende culturen.

Zo lekker!

Doha met gids

Ik ontdek de stad op eigen houtje. Wanneer je met Qatar Airways naar Azië of Australië vliegt, kun je in aanmerking komen voor de Doha City Tour van Qatar Airways langs de bezienswaardigheden van de stad. Uiteraard kun je ook zelf een excursie in Doha boeken.

Doha tour

Een woestijntocht in Qatar Desert

Terwijl de driver zijn banden leeg laat lopen geniet ik van een kopje bedoeïenen thee. Een kameel kijkt me glazig aan. Ik heb geen zin in een ritje op de rug van een kameel.

De jeeptocht door de woestijn is gaaf. We scheuren over de zandduinen. Op sommige plekken vliegt het zand me om de oren. Dat chauffeur kan het niet laten zijn skills tentoon te stellen. In de verte zie ik de zee en daarachter ligt Saoedi-Arabië. 

Aan het eind van de rit stoppen we bij het strand. Wat is de zee mooi! Er is geen tijd om te zwemmen, maar ik kan het niet laten mijn slippers uit te trappen en even door het warme water te waden.Het water voelt als een warm bad. En warmer dan dat.

Doha Safari Tour

Qatar Airport Business Lounge

Vriendlief heeft toegang tot de lounge (hij heeft meer Miles dan ik), en voor een klein bedrag mag ik als introducee naar binnen. Dat is fijn. Ik geniet van de comfortabele stoelen en banken. Daarnaast is er een douche die echt brandschoon is (de douche wordt na iedere gebruiker zorgvuldig schoongemaakt). Ik spoel het woestijnzand van me af, trek een fris shirt aan en ben klaar voor mijn vlucht naar Nederland.

De lounge heeft snel WiFi en een buffet met snacks. Maar eigenlijk zijn de broodjes, de soep en de (pasta)salade een complete maaltijd.

In totaal ben ik anderhalve dag in Qatar geweest. Dit is genoeg om een indruk te krijgen van de golfstaat. In de zomer zou ik er zeker niet langer willen blijven – vooral vanwege de extreme hitte.