Straatkunst in Amsterdam: street art op de NDSM werf

De NDSM-werf is lange tijd een van de grootste scheepswerven ter wereld geweest. Na jaren van leegstand is het industriële gebied getransformeerd tot een verzamelplaats voor street art, graffiti en murals in Amsterdam-Noord. Hier ligt ook Straat, het grootste en tofste street art museum ter wereld. Ga mee naar de werf en geniet van straatkunst in Amsterdam.

straatkunst in amsterdam: afbeelding van anne frank

Straat Amsterdam: hét street art museum van Nederland

NDSM-werk ligt aan het IJ in het noorden van Amsterdam. De voormalige scheepswerf is omgetoverd tot een iconisch en avontuurlijke gebied voor creatieveling. Te midden van deze culturele vrijplaats opent Straat Amsterdam zijn deuren. Straat is hét museum voor street art in Nederland. Een bezoek aan Straat is beslist een must see tijdens een weekendje weg naar Amsterdam.

mural amsterdam in het museum straat

In Straat hangen meer dan 150 werken van 130 nationale en internationale straatkunstartiesten. Dat is een flinke verzameling straatkunst in Amsterdam!

Straat trekt kunstenaars aan die hun strepen hebben verdiend in de street art scene door middel van hun eigen verhaal, stijl en achtergrond. Vrijwel alle doeken zijn speciaal voor Straat gemaakt. In het begin waren kunstenaars ietwat sceptisch om hun werk tentoon te stellen in een museum, nu staat men in de rij om deel te mogen nemen.

straat museum voor straatkunst

Op de website van Straat kun je de collectie straatkunst in Amsterdam al een beetje bewonderen, al komt de graffiti en street art natuurlijk het beste tot zijn recht op de metersgrote doeken in het museum voor straatkunst in Amsterdam.

straatkunst museum amsterdam

Tip: meer leuke steden met street art in Nederland

straat art amsterdam

Praktische tips voor een bezoek aan het street art museum

  • Adres Straat Amsterdam: Ndsm straat 10, 1033 SB Amsterdam
  • De NDSM-werf is goed bereikbaar met de auto. Rondom de werf zijn voldoende parkeerplaatsen (betaald). De kosten zijn laag in verhouding tot de rest van Amsterdam
  • Reis je met de trein? Vanaf de achterzijde van Amsterdam Centraal gaat een (gratis) pondje naar de overkant van het IJ. Straat Amsterdam ligt op een paar minuten lopen van het IJveer
  • Helaas is de museumjaarkaart niet geldig

Tip: Reserveer hier eenvoudig tickets voor Straat en geniet van straatkunst in Amsterdam

overzicht van alle kunstwerken in straat amsterdam

Meer street art: Banksy in Amsterdam

Helaas, tijdens mijn bezoek aan Straat Amsterdam hingen er geen werken van Banksy, een pseudoniem van een Britse kunstenaar. Banksy staat bekend om zijn politieke kunstwerken met een humoristische noot, gemaakt in zijn typische stijl van stencil art met graffiti.

Wil je Banksy spotten in Amterdam? Goed nieuws, de street art kunstenaar Banksy hangt in het Moco museum.

straat art in amsterdam van jan is de man

Straat art wandeling Amsterdam-Noord

De NDSM-werf in Amsterdam-Noord is een hotspot voor street art liefhebbers. Nergens in Amsterdam vind je zo veel street art op een klein oppervlakte, ook buiten het museum voor straatkunst. Heb je geen zin om te betalen voor het museum? Je bent welkom om rondom het museum gratis te genieten van straatkunst in Amsterdam.

Gerenommeerde kunstenaars als de Utrechtse Jan is de Man hebben een plekje geclaimd op een van de kleurrijke muren, maar er zijn ook werken van onbekende makers. De zijmuren van Straat Vormen een legal wall, hier mag iedereen graffiti spuiten.

urban art ndsm werf

Tip: Lees meer over street art in Utrecht (met kaart!).

Hieronder een aantal voorbeelden van urban art aan de NDSM-werf.

containers met graffiti in amsterdam

Straatkunst in Amsterdam: street art tour Amsterdam

Misschien ken je Street Art Cities, een website met street art, murals en graffiti over de hele wereld. Een wereldwijd netwerk van liefhebbers van straatkunst helpt kunstwerken in kaart te brengen en helpt de pagina actueel te houden. Met een (OV-)fiets kun je zelf een gratis route uitstippelen en street art spotten in Amsterdam.

graffiti op de ndsm wef in amsterdam

Ga je liever met een gids op stap voor meer achtergrondinformatie bij de kunstwerken? Er zijn verschillende street art tours in Amsterdam, waaronder deze en deze.

Tip: Op zoek naar meer kleurrijke fotospots? Bezoek dan een van deze drie Instagram Musea in Amsterdam.