Bij het plannen van mijn rondreis door Albanië stond één ding als een paal boven water: ik wil genieten van het strand in Albanië. Ik wil dat de warme voorjaarszon op mijn witte winterhuid zou vallen en ik de aangename warmte zou voelen. Maar ik ben niet iemand die urenlang op het strand kan liggen, dus ik wil een badplaats met een flinke dosis natuur en historische bezienswaardigheden in de omgeving.
De keus viel op Saranda Albanië (Sarande). Niet zozeer voor het stadje zelf, maar vooral vanwege hetgeen je kan doen in Saranda en omgeving. Hoe kom je er en waar kun je overnachten? In deze blog lees je meer over de hoogtepunten van Saranda en omgeving en praktische tips voor je verblijf in het zuiden van Albanië. Saranda is een plek die je echt niet over mag slaan!
Het centrum en strand van Saranda, Albanië
Vanuit de bus van Tirana naar Saranda zie ik de zee al glinsteren. Eenmaal in Saranda maak ik me klaar voor een fijne wandeling langs de kust – zwemmen in de Middellandse Zee is nog te koud eind april.
De boulevard van Saranda is buiten het seizoen niet zo spectaculair. Het uitzicht op zee is mooi, het uitzicht op de betonnen hotels en appartementen is ietwat saai. De palmbomen wuiven in de wind, een aantal keer moet ik rennen voor een naderende bui. Ik en een paraplu gaan niet goed samen. Ik en nat worden is ook niet ideaal.
Er zijn weinig bezienswaardigheden in Saranda die echt de moeite zijn. Midden tussen het moderne beton ligt een eeuwenoude opgraving met een bijzonder mozaïek. Althans, volgens het bordje. Ik krijg het mozaïek niet te zien
Ik ben heel benieuwd hoe Saranda in het hoogseizoen is en wat je dan allemaal kan doen in Saranda. Toeristen uit de Balkan trekken dan naar Saranda om af te koelen. Kinderen hollen op blote voetjes over het strand met een ijsje in de hand. En misschien flaneren er wel heel veel stelletjes op de boulevard?
Overnachten in Saranda Albanië
Ik overnacht net buiten het centrum van Saranda in Achilles Apartments. De lieve eigenaresse haalt me op vanaf het busstation. (Het busstation ligt weliswaar op loopafstand, maar lopen met bagage is niet zo fijn.) Echt goed Engels spreekt ze niet, maar dat mag de pret niet drukken.
Achiilles Apartments is groot, groter dan gedacht. We hebben met zijn tweeën twee ruime kamers tot onze beschikking, eentje met twee eenpersoonsbedden, eentje met een tweepersoonsbed. Ideaal voor reizen met kinderen of vier vrienden! De kamers zijn licht en hebben grote ramen. Er is een kleine eenvoudige keuken, maar uit eten gaan in Albanië is lekker en niet duur.
Al snel komt de eigenaresse van het appartement langs met zoetigheden. Wat een verwennerij. Ze doet er alles aan om het haar gasten naar de zin te maken.
Slaap je liever in een hotel in het centrum van Saranda? Dan zijn het Star Hotel Saranda en Hotel Complex Joni een goede optie. Die laatste heeft zelfs een zwembad.
Restaurants in Saranda
In Saranda zijn veel plekjes waar je kunt eten en drinken. In de omgeving van het busstation ligt een aantal fastfood restaurants. Hier kun je terecht voor een eenvoudige daghap. Langs het water liggen veel visrestaurants.
Bar restaurant Limani Saranda is een van de duurde restaurantjes van Saranda. Het restaurant ligt bij de boulevard met uitzicht op zee. Er is een ruim terras. Het eten is hier voortreffelijk en voor Nederlandse begrippen nog steeds goedkoop. Echt een aanrader dus.
De badplaats Ksamil aan de Middellandse Zee
Net buiten Saranda ligt de badplaats Ksamil. Ksamil is minder massaal dan Saranda. Rondom Ksamil vind je een aantal van de mooiste stranden van Albanië. Deze doen niet onder voor een tropisch strand. Het zand is wit en het water is blauw. Ook in het prille voorjaar oogt het gezellig. Er zijn geen grote hotels in Ksamil, wel fijne campings en knusse B&B’s. Het is dat het niet iets te koud is om neer te ploffen op de mooie zandstranden, maar anders…
Ksamil strand is vooral in de zomer een leuke dagtrip vanuit Saranda. De bus Ksamil – Saranda bus rijdt ongeveer ieder uur.
Het strandseizoen in Ksamil begint in mei. Tijdens mijn Albanië vakantie in april zijn de hippe strandtenten nog dicht. De comfortabele ligstoelen liggen opgestapeld onder zeil. Wat rest is de ruige zee die door opkomende wind tegen de rotsen spat.
In de baai bij Ksamil ligt een aantal eilanden, waar je in de zomer heen kan zwemmen. Of je huurt een boot met een schipper die je naar de mooiste stranden van Albanië brengt.
Op My Travel Secret lees je meer tips voor de Albanese Riviera.
Opgravingen en kastelen bij Saranda en Ksamil
Op een klein uurtje bussen vanaf Saranda ligt het oude Butrint. De belangrijkste bezienswaardigheden van Butrint zijn de historische opgravingen, maar er ligt ook een aantal kastelen. Deze bezienswaardigheden liggen vlak bij de grens met Griekenland.
Ik besluit met de bus naar Butrint te reizen. De eindhalte van de bus bevindt zich op een parkeerplaats in de middle of nowhere. Een paar mensen zullen vanaf deze parkeerplaats naar de opgravingen in Butrint gaan, het gros van de mensen is Albanees en wil verder reizen. De weg stopt echter, en alle passagiers worden met een klein pontje naar de overkant gebracht. Daar wacht een volgende bus.
Ik ga met het pontje naar de overkant om een aantal kastelen te bezoeken. De eerste is zo gevonden: Kalaja Trekendore Veneciane (Venician Triangle Castle) ligt gelijk aan de aanlegplaats van de pond.
Een bezoekje aan het tweede kasteel is lastiger. Ik loop in de juiste richting, maar het kasteel is in geen velden of wegen te bekennen. Dan maakt een vriendelijke Albanees me met handen en voeten duidelijk dat ik zonder boot nooit bij het tweede kasteel zal geraken. Er is geen boot.
De opgraving van Butrint, Albanië
Butrint is een oude stad, en het is al snel duidelijk dat Butrint in verschillende tijden bewoond is geweest. Je vindt er resten van Byzantijnse kerken, Romeinse amfitheaters en middeleeuwse forten.
Ik dwaal een paar uur door de stad. Ik klim als een geit op muurtjes en buk me om door poortjes te kruipen die duidelijk niet gemaakt zijn voor mijn lange lijf. Het is voorjaar en de natuur ontwaakt. Tussen de oude opgravingen is een explosie van groen met lieflijke witte bloemen.
In de citadel van Butrint is een klein museum.
Heb je geen zin in ‘gedoe’ met de bus? Boek dan snel en efficiënt een privétour vanuit Saranda. Je verkent Butrint dan onder leiding van een kundige gids.
Een natuurwonder: Blue Eye Lake
Blue Eye (Syri i Kaltër) is een grote bron, waar per minuut duizenden liters water uitstroomt. Geografisch gezien is deze waterbron het omgekeerde van een sink hole. Het water is blauw, vijftig tinten blauw. Van hemelsblauw naar een warme groenblauwe kleur. De kleurschakeringen van het groen van de bomen gaan feilloos over in het blauwgroen van het water. Dit natuurwonder is voor mij een van de hoogtepunten van Albanië.
Tripadvisor zegt dat de Blue Eye bijzonder is. En als Tripadvisor het zegt….
Eigenlijk gebruik ik zelden Tripadvisor van het plannen van een reis. Albanië is echter een land waar niet veel reisgidsen over schrijven. Albanië is nog altijd een niet-toeristische bestemming. Zelfs de Lonely Planet weidt maar een paar bladzijden aan dit bijzondere land.
Blue Eye Lake ligt tussen Saranda en Gjirokaster. Ik reis door Albanië met het openbaar vervoer, en zo neem ik de bus naar Gjirokaster. Geen probleem, zegt de buschauffeur, vanaf de hoofdweg is het maar een paar kilometer lopen.
De busreis duurt langer dan gepland. Helaas zit ik midden in de kleine bus, ik zie niet veel van het landschap. Ineens gaat de bus vol in de remmen. De weg is bochtig, wat gebeurt er? De bus gaat een stukje in zijn achteruit. Dan gebaart de chauffeur dat ik uit moet stappen. Hij is per ongeluk iets te ver doorgereden. Ik glimlach en loop een stukje terug. Met wat fantasie zie ik Blue Eye op een roestig bordje staan.
Een eenzame tak drijft in het snelstromende water. Ik geniet van het natuurgeweld. Ik geniet van de intense blauwe en groene kleuren. Zelfs de libellen rondom het meer zijn blauw.
Bij Blue Eye is een klein restaurant. Er zijn ook picknicktafels.
Tip: geen zin in gedoe met het openbaar vervoer? Bij deze excursie zit vervoer én entree inbegrepen.
Praktische tips voor reizen naar Saranda
Mijn rondreis door Albanië startte in Tirana. Van Tirana gaan er directe bussen naar het zuiden. De reis duurt een paar uur. Vanuit Saranda gaan er een paar bussen per dag naar Berat en Gjirokaster.
Je kunt ook met bijvoorbeeld Transavia naar het Griekse eiland Corfu vliegen en daar de Corfu-Saranda ferry nemen. Zo voorkom je dat je de kronkelige (mooie!) weg naar Tirana twee keer hoeft af te leggen. Deze reis is soms sneller en goedkoper dan reizen via Tirana.
In deze blog lees je meer over mijn route door Albanië in twee weken.