Street art in Athene: schilderingen tussen oude opgravingen

Athene is een stad met gebouwen van duizenden jaren ook. Duizenden toeristen bezoeken jaarlijks de antieke ruïnes. Maar Athene heeft ook wijken met veel ‘nieuwe’ ruïnes. Huizen in armere wijken lijden onder de regressie. En dan is er street art in Athene: kleurrijke kunst die de veelal vervallen wijken net wat mooier maakt.

Tip: Dit is mijn favoriete route door Griekenland.

mural 'no signal' in athene

Street art in Athene naast de Akropolis

Vanuit de Akropolis kijk ik uit over de stad Athene. Het is druk tussen de oude tempels. Ik stond al bij het openen van de deuren aan de poort, maar het heeft nauwelijks mogen baten. Ik houd niet zo van die drukte. Zelfs niet bij een van de bekendste hoogtepunten van Athene.

street art in athene bij de akropolois

Een deel van de Akropolis staat in de stijgers. Het cultureel erfgoed van Athene moet behouden blijven. Wat een contrast met de wijk naast de Akropolis. Ik zie muren die op instorten staan, en muurtjes die al ingestort zijn. Sommige huizen zijn vervallen en nauwelijks nog bewoonbaar. En ik zie street art. Van dat laatste gaat mijn hartje sneller kloppen.

street art anafiotika athene

Na een bezoek aan de Akropolis dwaal ik door de wijk Anafiotika. De wijk lijkt misplaatst in de hoofdstad van Griekenland. Ik waan me even in een dorp op een Grieks eilanden. Anafiotika ligt op een helling met smalle straatjes en ontelbare trappen. Een wijk met afgebladerde verf. Maar ook een wijk met gave murals en andere street art. Ik hoef niet ver te zoeken voor de eerste street art in Athene. 

Street art in Psyri

Psyri had in het verleden een niet al te beste reputatie. De wijk is opgeknapt voor de Olympische spelen in 2004 en is nu een van de hippere wijken van de stad. In Psyri vind je een aantal van de grootste murals. Toffe street art in Athene van wereldberoemde kunstenaars.

straatkunst in athene in Psyri

Aan de hoofdstraat van de wijk liggen vele hostels en gezellige restaurantjes. Ik eet een overheerlijke salade op een van de vele terrasjes. Overal om me heen zie ik murals, en zelfs de tafels en stoelen van het restaurant zijn vrolijk beschilderd.

een mural met gezichten op een flat

In een aantal achterafstraatjes ligt het oude Psyri. De street art hier is tof, de junk die net een grote spuit heroïne in zijn pootje zet net wat minder. Ik besluit de privacy van de bewoners van de straat te respecteren en maak maar weinig foto’s.

Lees wat te doen in Athene: tips en bezienswaardigheden.

mural van een vogel
bond gebouw in athene in Psyri

Street art in verrassend Kerameikos

Vlak bij de opgravingen van Kerameikos duik ik in de gelijknamige wijk. Bij het schrijven van deze blog heb ik geen idee wáárom ik in deze wijk ben beland. Wel weet ik dat het een van de leukste wijken is voor liefhebbers van street art in Athene.

straatkunst op een winkel

Hieronder staat een foto van een van de meest bijzondere werken die ik ooit gezien heb. Wanneer je kijkt onder de juiste hoek, vormen de schildering op de muur en de naastgelegen gevel een mooi geheel. Zo origineel! Ik heb veel street art mogen zien, maar dit concept is nieuw voor me.

street art athene: een vrouw achter een muur

Op andere plekken in de wijk zie ik murals van de zelfde kunstenaar. Althans, kijkend naar de stijl en kleurkeus denk ik dat de andere murals ook van Achilles zijn.

Behalve grote kunstwerken, moet je ook naar Kerameikos als je ook kleine kunstwerken kunt waarderen.

Metaxourgeio district

Aan de rand van downtown Athene ligt Metaxourgeio. Ook deze wijk bloeit meer en meer op tot een hippe wijk met veel street art. Metaxourgeio was ooit een industrieel district, maar na een periode van verval is de wijk aan een tweede leven begonnen. Een leven dat in het teken staat van eten en kunst, hier liggen veel restaurants.

In Metaxourgeio zijn werken van Borondo en INO te bewonderen.

Net buiten het centrum van Athene liggen meer industriële complexen die een nieuw leven hebben gekregen. Deze zijn ook ontdekt voor Os Gemeos, zijn gele man versiert de straten van Athene.

street art athene

Overnachten in Filopappou: en nóg meer street art in Athene

De wijk Filopappou staat niet bekend om zijn street art. In deze Griekse volkswijk komen nauwelijks toeristen. Het bakkertje om de hoek spreekt bijna geen Engels, maar weet toch een goede espresso bij mijn broodje te produceren.

Wanneer ik naar mijn appartement loop, zie ik verstopte straatkunst. Verborgen in een nis of achter een zuil. Sticker art op een lantaarnpaal. Street art in Athene is overal!

Tip: Wil je meer street art in Athene zien? Kijk dan ook eens op de blog van Blocal Travel (met handige kaarten).