Street art in Belgrado: een stad met vele gezichten

Belgrado is een stad met vele gezichten. Nee, ik bedoel niet het contrast tussen het oude fort, de jugendstil in net centrum of de socialistische architectuur. Deze zul je ongetwijfeld zien tijdens je Belgrado stedentrip. Maar wist je dat er veel street art in Belgrado is?  En dat er veel portetten zijn te vinden tussen al die murals, graffiti en street art in Belgrado?

spray can art in belgrado

Net aangekomen in Belgrado valt vooral op hoe grauw en grijs de stad is. Misschien valt je eerste indruk van je Belgrado citytrip zelfs een beetje teven. Maar JUIST in grauwe steden kun je vaak toffe street art spotten, van murals tot graffiti en spray can art. In Belgrado hoef je niet lang te zoeken.

Tip: Lees ook over andere bezienswaardigheden in Belgrado.

jenny tussen de street art in belgrado

Murals in Belgrado: ontdek Savamala

Mijn appartement in Belgrado ligt aan de Brankova in een statig gebouw aan de rand van de wijk Savamala. Het gebouw oogt grauw van buiten en is ‘versierd’ met een dikke laag graffiti. In de wijk Savamala is mooiere kunst te vinden.

murals in belgrado

Savamala is een wijk in Belgrado met universiteitsgebouwen en woningen van veel artiesten. In deze wijk is ook een van de bekendste murals van Belgrado te vinden: een metersgrote schildering van Blu. Het werk van Blu brengt de urbanisatie treffend in beeld: wij mensen eten met onze steden de natuur op. Is dit een symbool voor de groeiende hoofdstad van Servië of van verstedelijking in het algemeen?

muurschildering van blu in belgrado

De mural van Blu maakt deel uit van het BELEF project super wall, een van de vele projecten om de hoofdstad van Servië op te fleuren.

Het huizenblok naast Blu aan de Fruskogorska is versierd met een prachtig werk van Dede Bandaid en Nitzan Mintz.

mural van vogels op een flatgebouw

Richting de promenade is meer street art in Belgrado te vinden. De betonnen pakhuizen en vervallen gebouwen die ooit dienst deden als opslag van goederen voor de scheepvaart zijn nu een hippe plek. Vooral in de avond bruist deze wijk. Je kunt hier street art spotten én lekker eten. Aan de Brace Krsmanovic en Sava Promenade zijn verschillende panden fraai gedecoreerd. 

brankov most street art
mural in belgrado met fietsen
mural van een vrouw

Boheems Skadarlija en Cetinjska 15

In sommige steden heeft de street art scene wat duisters. In het Duitse Hamburg zijn heel veel kunstwerken illegaal geplaatst, vaak ’s nachts. In andere steden wordt street art juist gebruikt om oude industriepanden op te fleuren en een nieuwe bestemming te geven, zoals Strijp-S in Eindhoven en de Creative Parks in Taipei, Taiwan

cetinsjska in belgtrado servie

Ook in Belgrado komen oude panden tot leven door street art. Het hofje aan Cetinjska 15 heeft een kleurrijke make-over gekregen. Naast een sportschool en een aantal (alternatieve) restaurants en bars is hier veel street art. Op deze plek zijn veel kunstwerken van Piros en Artez te zien.

Bij Cetinjska 15 verbleken de uitgevaagde werken op de panden van Skadarlija. Sakadarlija staat bekend om zijn gezellig sfeer, zijn bloemetjes en zijn Boheemse uitstraling – er zijn toffere plekken om street art in Belgrado te zien.

dorcol platz

Hotspot Dorcol Platz

Ook Dorcol Platz is getransformeerd van een vervallen industrieel blok tot een hotspot in Belgrado. Tussen de vele gave murals liggen verschillende hippe koffietentjes en leuke restaurantjes. In de zomer is dit een groot terras.

gtr

Reis je naar Belgrado met kinderen? Voor 350 Dinar kunnen kinderen zich verkleden, knutselen, rijden, klimmen en glijden in imdoor speeltuin Kliker. Er is een speelhoek voor baby’s met zacht speelgoed. Op zondag wordt er een kindvriendelijk ontbijtbuffet geserveerd. Dit is een leuke afwisseling (voor kinderen) na het zoeken naar street art in Belgrado.

gtr

GTR in Belgrado

Ik zei al: Belgrado is een stad met vele gezichten. Het collectief GTR maakt dit waar. Verspreid door de stad vind je verschillende levensechte zwart-wit portretten, veelal spelers van de twee rivalerende voetbalclubs van Belgrado. Zelfs als je niks met sport hebt (zoals ik) is zeker iets om op te letten tijdens je stedentrip in Servië.

gtr

Meer street art in Belgrado

Tot slot nog een aantal random werken die mijn aandacht trokken. Er is meer street art in Belgrado, veel meer. Maar dat mag je zelf ontdekken.

gezicht belgrado

Wil je meer avontuur? Reis met de trein naar Belgrado.

Deze kaart helpt bij het spotten van steet art in Belgrado.